• 瀏覽: 17,464
  • 回覆: 186
  • 追帖: 1
+6
監會在處分聲明中詳列瑞銀如何失職,
指瑞銀並沒有到中森旗下位處四川及雲南的森林視察,
核實所謂的森林資產是否真實存在,其次是瑞銀沒有核實該片森林林權、受保範圍,又沒有對聲稱為中森客戶人士「起底」調查。

會唔會又係大陸國企做假數&作虛假陳述?
好似華為呃匯豐銀行被美國罰廿億嘅翻版

引用:
原帖由 walkera2006 於 2019-3-15 10:03 AM 發表
兩隻涉事股都係大陸老千股,做公司假數上市後呃香港股民金錢,四間投行主要人員收咗兩間老千集團賄賂後,審查集團背景時咪求求其其話合格,再保薦呢兩間大陸老千集團上市,廉記唔知有冇介入調查呢 ...
新聞唔覺講話有人收錢?有冇拉到人?

8億美金就差唔多...

引用:
原帖由 apmichael 於 2019-3-15 10:41 AM 發表

梗係要捉外資行CFO
寧願捉個外資行CFO配角,都唔捉個中資老千股集團主角,你都好叻護主噃

引用:
原帖由 小草飯團 於 2019-3-15 09:52 AM 發表
做得好

貪污

引用:
原帖由 vincentwong27 於 2019-3-15 11:56 AM 發表

新聞唔覺講話有人收錢?有冇拉到人?
特區政府唔敢郁中資背景詐騙案,怕激嬲阿爺

引用:
原帖由 walkera2006 於 2019-3-15 12:00 PM 發表

寧願捉個外資行CFO配角,都唔捉個中資老千股集團主角,你都好叻護主噃
中銀應該保薦好多呢啲中資, 你話證監會敢唔敢起訴佢? 俾個天做膽都唔敢啦!

要罰,吸乾小市民錢

罰左d錢是否比番買左天合, 森林果三隻股的投資者

引用:
原帖由 walkera2006 於 2019-3-15 12:05 PM 發表

特區政府唔敢郁中資背景詐騙案,怕激嬲阿爺
咪係, 中資公司一條毛都唔敢郁, 有冇咁離奇?
我就sense到有報復成份, 美國罰獅子行又捉左慢慢舟, 你明白的

引用:
原帖由 walkera2006 於 2019-3-15 12:00 PM 發表

無外資保薦中資又點呃香港股民呢?梗係要拉外資CFO。

罰得唔夠重

呃咗咁耐
大把垃圾股
害人不淺

GOOD,宜家好多體質差嘅公司都可以上到市,我覺得有時係明知故犯去美化上市資料。
有錯,要罰。抵死
引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-3-15 09:16 AM 發表
【本報訊】證監會重鎚出擊重罰投行新股保薦人。四間大型外資投行被證監會指摘保薦新股上市時有缺失,被罰近8億,當中又以瑞銀被罰3.75億元、釘牌一年最重。其餘三家為渣打、美林及摩根士丹利。業內人士普遍認為巨額罰款將令投行「揀客」更謹慎,並預料這一波保薦人處分行動陸續有來。記者:余慕恩 陳雪蕾...

https://static.appledaily.hk/images/apple-photos/ ...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]