• 瀏覽: 27,529
  • 回覆: 138
  • 追帖: 1
只要使用不可告人手段,就可以搞到美國737MAX停飛,高招

引用:
原帖由 拉屎圍家私 於 2019-3-15 03:46 AM 發表

打一大堆字你想表達乜? 九唔搭八?
唔好扮唔明,你只想表示忠心共產黨,但自己對共產黨亳無認識,正如你對今次空難不認識!

波音於是在新的737max上,為飛控安裝了一個名為MCAS(機動特徵增強系統)的修補程式來防止失速。當飛機的功角(飛機須保持平衡)過大時,飛控電腦將會主動介入,代替飛行員發出指令,將飛機改平,甚至還會自動俯衝加速。

問題可能就正是出在這個程式上,部分調查認為,在為MCAS編寫程序時,相關人員並沒有考量到飛機功角的感測器可能出現故障。要是感測器出現故障的話,飛控電腦很容易會產生誤判,就這樣主動介入,改變飛行功角的角度,最後導致飛機的狀態從上升變成下降,甚至轉為俯衝,「更可怕的是,由於MCAS的基本設置,飛行員完全無法靠『手動方式』來修正這樣的錯誤。」

過去的737設置是只要飛行員拉下控制桿,就能自動取消俯衝,但新的737MAX設置,印度程序員為了編寫MCAS,改變了自動俯衝的程序,必須以手指在觸控式螢幕上關閉一項設置才能取消俯衝,否則當飛控一昧的開始俯衝時,倒楣的飛行員就只能繼續抵抗、搏命了。 

如果你睇唔明,你只好繼續讀書,小朋友。

現今的某些記者,心應該是冷血的,硬將人命和貿易戰拉在一起,心腸惡毒!

引用:
原帖由 snooboy 於 2019-3-14 07:27 PM 發表

波音準備俾人告到甩褲啦

老美同你講無事就無事,ok就ok,唔信佢派架737max請你過來同你慢慢解釋你就明

引用:
原帖由 amethyst33 於 2019-3-15 02:38 AM 發表
又或咁講, 如果唔係老美蓄意挑起貿易戰, 打壓中國經濟發展, 又肆意咁中傷同封殺華為, 相信中國喺今次既停飛上, 係唔會做得咁"果斷",  至少或會同老美"交流"下意見, 先作出是否停飛決定...所以有d覺得中國今次係喺"壓迫"下既成長, 造就成為今次停飛既牽頭羊, 一顯影響力... ...
一架隨時失控的飛機,跌落郊區傷亡還會細一點,跌落某國市區結果會怎樣?果唔果斷見人見志,但在今次處理上係有需要,如果跟老尾航空局,因為該國係飛機制造國,佢地太多太多經濟考慮,而不會果斷行動!

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-14 07:13 PM 發表
中國停飛今頒發後美國傳媒先笑中國無知、轉頭連特浪普都要跟中國禁飛令。
而家無野好講,唯有賴茖貿戰同中國野心咯!
至於人命同乘客安全?美國人話關人咩事?

陸停飛波音開第1槍!美媒爆背後3大內幕

2019年03月14日 17:47 中時電子報 吳美觀/整理報導

波音737 MAX 8客機,5個月內發生2起空難事故,近日已有42個國家宣布停飛737 MAX系列客機,而中國大陸是開停 ...
大陸有90幾架,佔左已投產既1/3比美國本土的多。發生意外的機率更高,當然必須馬上禁飛。

引用:
原帖由 白鴿眼黨1 於 2019-3-14 10:16 PM 發表

乜中時電子報係美媒?
我完全唔知你閉左關在山裏修行。。。

笑大全世界人的口  

引用:
原帖由 拉屎圍家私 於 2019-3-14 11:39 PM 發表

人唔笑,狗嘟吠,算你有自知之明?  你哋外國人命賤過狗當然唔覺有問題啦? 反正中國地域遼闊唔怕你外國墮機? 有乜事故賠死你哋啫?  
賠?!
毒奶粉, 毒疫苗, 汶川豆腐渣工程, 愛茲維生素受害者, 得到咩賠嘗? 大家都想睇吓你既高見
再講一次, 中共只叫停國內航空公司既787max, 外國航空公司既787max仲可以係自由出/入

就算波音事件算係 1 槍, 
呢槍都係波音自己開嚟自殺... 
關中國乜事? 
停飛決定要是不正確, 
西方國家敢跟隨嗎? 
老尾自己會跪低? 

美國佬今次不只是輸大錢💰,而是輸了誠信!衰運陸續會來!

在公在私中國也有理由去開這一槍,只是想唔到特朗普會是全世界最後一個宣佈停飛的總統,不止是輸給中國,連歐洲各國都有見地過佢...

中共野心很大

停飛波音對中國大陸影響最大!
大陸現在有全球最多96架737max飛機,比美國還多,停飛一定影響非常大航線和乘客,而且大陸時波音最大一個的製造基地之一,必然影響大陸工廠生產...
而大陸政府在知道會影響大而且有可能被美國政府口實藉口,都仍然果斷短時間決定全部停飛,這次是表現出大陸政府對人命關注大於一切,因為如果真是在空中出事,任何人都無法挽救...

http://companies.caixin.com/2019-03-14/101392530.html

附件

a.png(201.06 KB)

又來了美國宣傳部

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]