• 瀏覽: 12,971
  • 回覆: 14
又喺度講埋曬啲似是而非嘅道理 中國有碰瓷 但係14億人口裏面有幾多呢啲事件 講一個正規嘅比例 原來只係0.00001 咁當然 中國應該要將你嘅比例都消失埋 就係咁簡單

引用:
原帖由 hkichi 於 2019-3-14 05:25 PM 發表

你咁認真……,又唔系寫畀正常人睇嘅,大家睇完笑笑就好,同有妄想嘅人根本沒討論空間
師兄 好多人都話我過份認真 其實我係笑住咁講 睇下條友點樣回應 但係佢通常都唔敢回應我

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-18 09:24 AM 發表

你這個“?/十四億” 之中的“?”號,表示你不知道中國大陸 碰瓷的人數。
要討論中國嘅碰瓷 首先要知道係一個百分比 用呢個百分比你同外國比較 就可以得出結論 中國嘅碰瓷係唔係畀外國更加厲害 如果你嘅討論只係話中國有碰瓷 咁唔使討論 係有嘅 得個百分比係好低

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-18 10:05 AM 發表
我說了很多次,我只關心中國人,因為他們是同胞。我們先管好本國,再等50年左右,咱們國家真正強盛了,再作打算。
14億人民嘅國家 唔好話碰瓷 事都有佢嘅原因但係就算係殺人放火 都有唔少個案 你嘅意見 係希望中國做到零個案 不如話你認為有冇可能 何況如果係要抹黑 搵幾個人做戲又有幾難 如果係要攞少數個案呢推波助瀾 反而唔討論中國人民質素已經比外國更加好 要比較一定係要用比例 咁同討論嚟做乜 你只能夠講 中國係仲有碰瓷 但係人民質素比例已經好咗好多 可以用比例嚟同西方國家做比較 咁就已經足夠

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-18 12:15 PM 發表
.
首先,你認為一樓說的案子,案情是否如新聞報道一樣,還是好像樓上那位網友說:有人擎槍。
首先 英國已經撤銷控訴 咁即係冇犯法 你信唔信英國嘅法律制度 信嘅話 你已經唔可以用呢一件案 用嚟質疑中國人 唔信嘅話 即係英國法律不可信 咁喺英國裏面發生嘅案件 已經冇討論空間 因為你根本唔信佢嘅法律制度

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-3-18 01:35 PM 發表

首先 英國已經撤銷控訴 咁即係冇犯法 你信唔信英國嘅法律制度 信嘅話 你已經唔可以用呢一件案 用嚟質疑中國人 唔信嘅話 即係英國法律不可信 咁喺英國裏面發生嘅案件 已經冇討論空間 因為你根本唔信佢嘅法律制度 ...
案情是否如新聞報導一樣 一定係睇官方嘅做法 才能判斷 新聞報道嗰個係記者或者作者 邊個百分百知道 但係官方嘅做法 亦可申算為事實嘅全部 難道你只信新聞報道 不相信官方嘅做法 你要討論就要討論事實嘅根據 官方嘅做法代表英國政府證明嘅事實 如果要推倒官方嘅做法 請拿出事實嘅根據 聽得懂嗎

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-18 03:05 PM 發表
。。
什麼叫“聽得懂”?
你意思‘’看得懂“。
2. 你用簡潔措辭再說一次:是否同意由視頻看到的事發經過。
你睇到視頻 英國官方都睇到 而且會畀你睇得更多 而且可以質詢所有人 所以我只信官方報道 難道你認為你會知得比英國官方更加多 如果你有比官方更加多嘅資料 就應該放出嚟畀人睇 鄧英國官方知道自己做錯咗 如果冇嘅話 就只能夠相信官方 唔好夾硬嚟話英國官方錯 中國人又錯

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-18 03:41 PM 發表

也許你修改引言中的顏色字。
然後看看樓上我有一個留言 關於 nolle prosequi 的。
跟著,你自己搜尋該視頻。
重新發出你的說法。
其實你嘅講法 係咪質疑英國官方嘅決定 如果係嘅 請出示實質證據 視頻嘅證據英國官方一定睇到 但係都唔做任何嘢 即係有可能有更多嘢除咗英國官方之外 其他人係唔知

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-18 03:54 PM 發表

你想用大量拉布留言 淹沒本帖子碰瓷的訊息。這個方法不管用的。
想必瀏覽者已經搜索並看了視頻。如果你再瞎扯,那麼你又增加了 中國人碰瓷的人數。 ...
你即係唔信英國官方做嘅嘢 好咁我又做下作者 英國官方點解唔做嘢 係因為呢段片 其實係想抹黑中國人 畀錢搵中國人做碰瓷 拍片抹黑 但係到咗檢控呢個層次 中國人未必會承認罪責 如果係咁 抹黑事件就會報導出嚟 如果係咁嘅情況 英國寧願唔做檢控 片段仍然放出嚟 等有心人繼續抹黑 如果我咁樣估計你滿唔滿意呢 我係有英國官方唔檢控唔解答 用呢個前設呢做估計 而且亦都合情合理 你認為可信嗎

睇嚟你對合理估算呢樣嘢
係有自己嘅立場 如果發現只係對中國不滿 你又會唔會咁講 我完全係一個合理估算 用事實根據嚟推測 希望你唔好聽只有你認為啱聽嘅發言 如果你要咁樣做 就去啲你認為啱聽嘅討論區

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-18 06:38 PM 發表

如果你想繼續跟我交流,一樓所說的三件事,你找一找相關的視頻【本版的版規不允許上載youtube】.
最後機會了,你不要再表演碰瓷。
如果只是看視頻 毫無疑問是碰瓷 但既然證據確鑿 英國為什麼唔起告 英國唔解釋 就要知點解 我懷疑嘅嘢完全合道理 係有人拍片抹黑中國 英國知道之後 如果告上法庭 一定會徹底調查 所以英國都唔會去告 我同你嘅立場 就係你毫無疑問認為中國係碰碰瓷 以我就係辯方好質疑呢單案 係造假嘅可能性 你不妨同我討論下呢單案造假嘅可能性呀 唔好話唔關事 絕對係直接嘅關係

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-18 07:24 PM 發表

謝謝你。
本帖子不是關注英國政府的 nolle prosequi.
咱們是中國人,讓我們關注中國的事情。
從視頻可以看到 孔琳琳大吵大鬧。對不對?
我咪同你講視頻內嘅嘢就不用質疑 但係英國點解唔告 就成為疑問 呢個係對中方有利嘅疑點 你要完全唔講 即係對呢條片嘅疑點我哋唔可以質問 你咁樣點討論呀 係非常之唔公平 要討論呢條片 就要從頭到尾 所有疑點都要諗下 如果討論淨係只有你講 唔畀人講其他嘅疑點 咁就只有你講埋佢啦

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-18 07:54 PM 發表

‘’
你知不知道本帖子的主旨是什麼?
i.e.
---我希望國家領導人和特首,想方設法令我們的同胞會摒棄“碰瓷”這種做法。
---網上 政治評論員,也應該以此為鑒。 ...
你認為中國要好好關注碰瓷 咁你都要知道碰瓷一個案嘅真實性 如果係存心抹黑 中國做乜嘢都冇用 你既然唔能夠證實呢個抹黑嘅可能性 就唔應該用呢個個案 明白嗎 你用呢個個案 我就用呢一個個案嘅疑點 嚟反駁你 絕對係正常中嘅正常

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-18 08:15 PM 發表

你是否很介意失去在本帖子發言的機會?
你是否支持上述本帖子的主旨?
你究竟喺度講乜 我係認真同你討論呢條片所有嘅疑點 但係對於疑點嘅問題 你從來都唔敢回應 討論緊嘅問題 從來都唔到重點 究竟你心裏面諗乜 你係想只係討論你嘅觀點 唔想聽人哋心裏面嘅疑點 咁樣落去 再討論都唔重要啦 因為你完全文不對題

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-18 08:34 PM 發表

==================
懂不懂中文:
樓上剛剛的留言的意思:
如果你珍惜發言權,請你表態:是否支持一樓“我的評論”欄的最後兩句。
你回答咗嘅質疑先講啦 碰瓷全世界都有 你係要針對中國 不如整體嚟講 全世界都有碰瓷 應該要點樣改善

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]