註冊 登入

[本港新聞評論] 政Whats噏:囚犯餐雞翼大細超?譚文豪求加碼

政Whats噏:囚犯餐雞翼大細超?譚文豪求加碼 E-mail 此主題給朋友

「燒雞翼我鍾意食」,唔少香港人都鍾意食雞翼,但又幾多人會介意雞翼嘅大細呢?

近日公務員間瘋傳一張由立法會議員譚文豪(Jeremy)就懲教署預算案開支嘅書面問題,內容提到經常有在囚人士反映,署方派發嘅雞翼大小不一,並建議政府加撥款,令雞翼餐由一份變兩份。據悉,有部分公務員在WhatsApp群組內認為Jeremy小題大做,為咗雞翼就要佢哋做咁多嘢。

Jeremy回覆東網查詢時話,係幫啲非政府機構(NGO)提問,佢哋收到好多在囚人士反映,雞翼大細參差得好緊要,但實際差幾遠就未見過嘞。佢坦言普通人未必好關注雞翼大細,但在囚人士喺監獄中冇乜嘢做,膳食安排就係佢哋生活嘅全部,「加份雞翼要使幾錢啫?」

佢覺得就算政府唔加錢,起碼要正視吓問題,可能係雞翼採購出現問題都唔定,亦有在囚人士反映,可唔可以唔使等大時大節都有「雞髀餐」食添。Jeremy另外亦就在囚人士牙科保健、每月探訪次數、家人見面室大小等向署方提出問題,希望在囚人士知道社會上係有人關注佢哋嘅權益。

囚犯仲要冇得做愛,譚文豪係唔係入去身體力行幫助一下呢

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190314/bkn-20190314132825765-0314_00822_001.html

精選樓盤
NGO 有完美主義傾向, 如果乜都跟佢哋提議, 好快會變月光族 

越住越貴 越住越細 人工越來越唔見使
機票錢一樣但坐嘅飛機大小不一,可唔可以叫飛機豪爭取坐細機可以買一送一咁先叫公平😂😂😂😂😂

雞蛋都有大細啦,加到二份一樣有爭坳。就算食自助餐任食,都可以有排坳。

譚文豪為佢自己未來爭取饍食,算唔算以權謀私?
引用:
原帖由 鼠貓 於 2019-3-14 03:15 PM 發表

「燒雞翼我鍾意食」,唔少香港人都鍾意食雞翼,但又幾多人會介意雞翼嘅大細呢?

近日公務員間瘋傳一張由立法會議員譚文豪(Jeremy)就懲教署預算案開支嘅書面問題,內容提到經常有在囚人士反映,署方派發嘅雞翼大小不一,並建議政府加撥款,令雞翼餐由一份變兩份。據悉,有部分公務員在WhatsApp群組內認為Jeremy小題大做,為咗雞翼就要佢哋做咁多嘢。

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/n ...

我必須強調, 社會唔需要弗青!

"民主"只係西方國家整出嚟等你地自相殘殺既工具, 背後目的係渾水摸魚, "民主"根本從來唔係香港核心價值

使唔使指定法國農場養果d雞

回覆 引用 TOP

生果大細不一又嘈麵包餅乾大小不一又嘈條菜長短不一有枝少葉或多葉少枝又嘈

引用:
原帖由 鼠貓 於 2019-3-14 03:15 PM 發表

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/n ...
使唔使福利與公務員睇齊,仲要有2萬月薪!

複雜的事情簡單做

梗係爭取雞翼變雞肶,惠州豪條撚樣真係冇腦嘅!

引用:
原帖由 Vanillaq_L 於 2019-3-14 03:36 PM 發表

使唔使福利與公務員睇齊,仲要有2萬月薪!
張閪雄提議過坐監要加人工

妖! 將所有雞翼連骨搞爛再用啤機將佢組合成佢個樣,紀念佢貢獻。

要建立全港教師政治取向資料庫
人有高矮肥瘦
賓周有長短
波左右都有大細

不如尊貴議員又去管下呀!

囚犯食咁多做咩呀,唔通好食好住,養到肥大先放監呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 erectdick 於 2019-3-14 03:24 PM 發表

雞蛋都有大細啦,加到二份一樣有爭坳。就算食自助餐任食,都可以有排坳。
爭取雞翼大細要統一, 正負唔可以超過0.5mm

地球...... 麻 麻 地 !!
引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2019-3-14 03:42 PM 發表

爭取雞翼大細要統一, 正負唔可以超過0.5mm
囚衣都要無奶油佢件大件過我條褲長過我

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。