• 瀏覽: 27,762
  • 回覆: 212
  • 追帖: 1
+16
支持波音

引用:
原帖由 hlover96 於 2019-3-14 02:58 PM 發表
台灣到現在還沒 宣佈禁飛 哈哈哈
台灣啲航空公司都無737 max
外資航空公司的話, 得獅航有一班機, 有機會用到737max進出台灣.

變相台灣無咩迫切性話要禁.

引用:
原帖由 o2mini 於 2019-3-14 03:20 PM 發表
波音有無機會因此而摺埋呢 希望有啦
港澳D船都系波音,執左會點?

引用:
原帖由 hlover96 於 2019-3-14 02:21 PM 發表
換了更粗的新發動機
要變動機翼的位置
發動機 重心移動...造成機頭 容易下衝 
靠軟件來彌補,可是軟體寫的太差 
係新引擎直徑加大,但引擎與地面距離不能減少所以要向上發展,結果引擎頂和機翼成水平影響氣流運動導致機頭容易向上過度而失速。波音為避免失速而做成意外引入攻角壓制系統,但機頭感應器設計唔可靠,萬一其中一個失靈就會強制壓低機頭10秒。如果飛機係正常飛行下機頭被壓低,結果就係高速直插地面。

引用:
原帖由 明日外圍的獅子 於 2019-3-14 03:22 PM 發表

中國除咗出產華為手機⋯⋯⋯有無飛機出售⋯⋯⋯
有,最多是戰機,但最新嗰款(早兩日自毀嗰款)就冇。
C919都有34架(3間公司)預訂

剩番美加兩國吾停飛到時真係跌一架落泥!美國果陣真係杏加橙!為免有此情況出現美國迫於形勢都要停飛

引用:
原帖由 fusion_impact 於 2019-3-14 03:48 PM 發表
支持波音
這款737max8,大陸入了唔少。反而香港同台灣唔識貨,一架都冇買

引用:
原帖由 hlover96 於 2019-3-14 02:23 PM 發表
中國第一家宣佈停飛, 被一些反中漢奸 民運攻擊
結果全世界都跟進後,連美國都停了...他們開始閉口不談 737 max
不過這些反中漢奸 皿運 不會有一絲愧色就是了 ...
不過我覺得事件可以再唸深一層..
暫時既理解係電腦用左錯誤資料, 所以"自動"去控制飛機...原本既設計係防止意外發生
當機長"人手"去重新控制飛機時, 電腦以為人手出錯, 再一次"自動"用錯既資料去控制飛機

成件事某程度上係電腦/AI 同人類既控制同影響

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-14 02:49 PM 發表

反中仔柒左
唔柒果個都唔係反中L啦

據俄羅斯《觀點報》網站3月12日報道,俄羅斯議員阿列克謝·普什科夫認為,俄同樣應停止使用波音737 MAX 8。他在推特上寫道:“該機型半年內發生兩起致命性災難,這未必是偶然。俄應當效仿這些國家,而不是聽取災難原因不明的引證。生命比收入重要。”
俄航空網專家羅曼·古薩羅夫說:“鑑於中國有許多該型飛機,在這種情況下中國政府能負責行事,有別于其他不負責任的國家。在我看來,中國在這方面不束手束腳,中國停飛是絕對合理公正的,而且是自覺為之,清楚面臨怎樣的經濟損失。”
俄羅斯2K工程公司董事長伊萬·安德里耶夫斯基同意這一看法,他說:“飛行安全高于一切。數十架運營中的飛機停飛對中國航空公司來說是巨大的損失。”

引用:
原帖由 hlover96 於 2019-3-14 02:21 PM 發表
換了更粗的新發動機
要變動機翼的位置
發動機 重心移動...造成機頭 容易下衝
靠軟件來彌補,可是軟體寫的太差  
改變結構,軟件又更改,軟硬件全出現問題,奇在搞過結構和軟件後無嚴格試飛做安全測試的嗎?

引用:
原帖由 hlover96 於 2019-3-14 02:23 PM 發表
中國第一家宣佈停飛, 被一些反中漢奸 民運攻擊
結果全世界都跟進後,連美國都停了...他們開始閉口不談 737 max
不過這些反中漢奸 皿運 不會有一絲愧色就是了 ...
漢奸是要跟著主子的意思去辦事,主子叫吠牠們敢不吠嗎?

引用:
原帖由 wasana 於 2019-3-14 03:48 PM 發表
如果證實係呢個問題,波音賠到破產都有份。
不過老美咁文明,
一定話唔係囉
睇下波音推出這款機之前的飛行測試記錄囉,如果拿不出記錄有做足安全測試,實被人告和退貨。美國有集體訴訟,任何疏忽都賠到趴街,兩隻機死好多人。

引用:
原帖由 小叮噹丫 於 2019-3-14 03:43 PM 發表
大陸禁飛,可能一早已知道飛機存在先天缺陷
一早知仲買咁多?一早知仲日日有90幾架飛?

香港,台灣就醒目,一架都冇買。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]