• 瀏覽: 7,349
  • 回覆: 4
+3
引用:
原帖由 simpson777 於 2019-3-17 01:50 AM 發表

對不起,我腦子真沒你的多重冗餘, 簡單了一點
呢的咁簡單道理都諗唔掂就咪學人上呢度狗吹啦,你係地球就真係冗餘啦。

引用:
原帖由 simpson777 於 2019-3-18 09:31 AM 發表

其實越簡單的道理
越不用去想來想去
一眼就會看穿
好似今次波音出事未搵到黑盒,就公佈會更新軟件提升安全
不用花腦筋分析,都知道波音明知軟件設計有缺陷, 急急去修正,也說明波音早知不是機件或操作引起的。
這飛行操控軟件, 也可用在無人機發展, 而無人機也是下一代戰機的命脈,能不能趕在中國之前發展出來,似乎是新的命題。 ...
今天地鐵意外不就是一個很好的說明? 沒有fail safe system 就是這結果。

引用:
原帖由 foxchanhk 於 2019-3-18 12:47 PM 發表

#02 是否你講架?
#02 邊個老人痴呆講架?
#02 邊個講完當無講過?
#02 呀
#02 失憶?
呢個就真係九唔搭八

引用:
原帖由 33ed 於 2019-3-18 01:47 PM 發表
737-max事故最大問題係機師話控制唔到架機,好似俾他人接管左咁,急速爬升又腑衝落去,舞高弄低,
美國成日話華為有後門,其實美國有條國家安全法例,要所有美國大公司為美國政府設後門,FB,Wahtsapp,Window全部都有,方便美國竊聽、攻擊其他國家,
737-MAX空難可能係美國政府試驗用波音後門遙控飛機墜落毀,等將來中國領導人或科學家搭乘737-max就可扮成意外事故,殺人於無形。 ...
「試驗」還是「表演」,嗒落有味。

引用:
原帖由 33ed 於 2019-3-18 03:55 PM 發表

或者係「表演」都唔定,同王傑隻歌異曲同功,
可能 他一心要「試驗」我, 再聽真D原來係:
可能 他一心要 「跣」我
哈哈!唔怪得爺爺話寧願搭高鐵,爺爺真有智慧。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]