• 瀏覽: 7,338
  • 回覆: 8
+3
據目前資料看, Max民航機的失事與自動航行的軟件有關
美軍在無人機發展不及中國,看來障礙是軟件設計能力,不是硬件設計能力的問題。
未來戰事會越來越多使用無人武器, 美國要過度去未來戰爭模式,還有一段很長的路

引用:
原帖由 KZRTO 於 2019-3-14 06:48 PM 發表

這個想法是不正確和危險的,軍用和商用是兩碼子的事,有巴打開post提左,今次航機的篇程是外判了比左三哥,軍用不會是這般亂來,而且老尾的確有研發和試驗自主無人機. ...
好像是在想當然的。
斯洛登能拿到咁多內部資料,佢話喺情報分析也走去外判而很得黎,美國政府的思維不是常人能理解的。

感應器壞咗
可以update軟件解決
當人是傻子

有乜好拗
波音掉落第二隻飛機時
連黑盒都未搵到就跳出黎話更新軟件可解決問題, 即是波音默認咗以下幾點
1.是軟體問題不是傳感器問題
2.波音在第二次空難前已知道問題,亦開始修正,但無公佈出來

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-16 10:00 PM 發表

傳感器好多時都會有問題,短路、誤鳴、或者數值有偏差。

例如,引擎警報:機師會檢查油溫同管道壓力....等等,標準排查程序後,先決定係引擎慢車、關閉引擎定係關閉警報(誤報)
以今次情況....emu.... 737MAX機組,連拎manual 排查都做唔到,就出現人機搏鬥。

除非套AI好勁,可以自己去比對所有傳感器的狀態,否則交咁大權比電腦,真係好唔理智~ ...
傳感器是軟件來嗎
波音都話update軟年可解決問題
閣下這些可能性
波音已否定了
呵呵

小弟拜服
以後整車去update軟件去修正損壞零件應該都有可能吧

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-16 11:57 PM 發表

重係度鑽緊牛角尖,我都拜服你囉~
咁你架車有幾多重冗餘設計呀?? 俾你有十重好唔好?? 最後都係要換零件架~~  
update軟件係修正唔到損壞零件的~~ 睇唔睇得明呀?

客機係「多重冗餘」設計,即係一件工作由多於一組系統工作,萬一A系統壞,B系統頂上;B壞,C系統頂上,壞晒...人手接管。而家波音等同承認左,A系統壞 B系統唔識接手,跟住override 埋人手....所以要 ...
對不起,我腦子真沒你的多重冗餘, 簡單了一點

引用:
原帖由 bondinhk 於 2019-3-17 10:55 AM 發表
一個系統不可以單從軟件或硬件更新而脫胎換骨, 如果是結構上出了問題, 收改軟件只是自標, 減低出錯機會, 或出問題時的對應方法, 始終都不是一個好的系統, 或安全的系統. ...
你的假設是建基在出廠時已嚴格測試而比較穩定的系統上, 是可以如閣下的理解
但出廠時有一個或多個bug, 修正在補鑊,不是在完善系統,這就不能按閣下理論去理解吧

引用:
原帖由 Artsfan 於 2019-3-18 12:25 AM 發表

呢的咁簡單道理都諗唔掂就咪學人上呢度狗吹啦,你係地球就真係冗餘啦。
其實越簡單的道理
越不用去想來想去
一眼就會看穿
好似今次波音出事未搵到黑盒,就公佈會更新軟件提升安全
不用花腦筋分析,都知道波音明知軟件設計有缺陷, 急急去修正,也說明波音早知不是機件或操作引起的。
這飛行操控軟件, 也可用在無人機發展, 而無人機也是下一代戰機的命脈,能不能趕在中國之前發展出來,似乎是新的命題。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]