• 瀏覽: 7,319
  • 回覆: 119
+3
引用:
原帖由 simpson777 於 2019-3-16 10:15 PM 發表

傳感器是軟件來嗎
波音都話update軟年可解決問題
閣下這些可能性
波音已否定了
呵呵
唉~ 你無野呀? 波音否定左?? 係你想錯隔離多啲羅?
人地波音更新軟件,係因為而家套軟件唔能夠處理因為傳感器損壞而帶來的問題,而唔係update軟件可以令到損壞的硬件正常返~
傳感器係硬件,所有硬件都有機會失靈,而且都需要定時更換。一架飛機由小至一個傳感器 大至 一個引擎都有機會係半路中途 拋錨。出現情況就要固障掛除,終止有問題的部件回傳錯誤參數干涉飛行~

假如電腦偵測速度後,發出失速警告,自動壓低機頭,跟住撞機.... 原來空速管結冰。正常情況係電腦要自己交叉比對各組空速管,再通知機師有問題出現;最差狀態真係所有管都封晒,電腦判斷唔到速度,然後要警告機師黎接手操作,由人眼望實窗外景物判斷自身速度;或者聯絡塔台由機場雷達提供自己的地面速度。

即係電腦程序憑一個參數來源就做決定,係唔係要更新軟件呀? 更新左軟件唔係代表「空速管唔會結冰」。

轉返去737MAX的問題上,攻角傳感器 有左右兩邊都有,而家只係壞左一邊,飛控就痴左線..... 你明唔明白呀? 以前係由人手去做比對同處理的。

小弟拜服
以後整車去update軟件去修正損壞零件應該都有可能吧

引用:
原帖由 simpson777 於 2019-3-16 11:19 PM 發表
小弟拜服
以後整車去update軟件去修正損壞零件應該都有可能吧
重係度鑽緊牛角尖,我都拜服你囉~
咁你架車有幾多重冗餘設計呀?? 俾你有十重好唔好?? 最後都係要換零件架~~  
update軟件係修正唔到損壞零件的~~ 睇唔睇得明呀?

客機係「多重冗餘」設計,即係一件工作由多於一組系統工作,萬一A系統壞,B系統頂上;B壞,C系統頂上,壞晒...人手接管。而家波音等同承認左,A系統壞 B系統唔識接手,跟住override 埋人手....所以要update軟件。 架飛機落到地,損壞零件都係要換的,明唔明??

多一個例子,左右兩個引擎,左邊壞,左引擎熄火;右邊full power,兩邊壞晒,人手操作盲飛兼無動力滑翔降落~ 原來飛控軟件唔識將單邊引擎熄火,另一邊引擎full power,一係一齊熄或者一齊full power。結果引擎壞左繼續轉,跟住引擎爆炸 / 斷翼墜機。係唔係要update軟件? update軟件之後係唔係代表軟件會修復壞引擎呀??

你想法太天真,思考太簡單~

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-16 11:57 PM 發表

咁你架車有幾多重冗餘設計呀?? 俾你有十重好唔好?? 最後都係要換零件架~~  

客機係「多重冗餘」設計,即係一件工作由多於一組系統工作,萬一A系統壞,B系統頂上;B壞,C系統頂上,壞晒...人手接管。而家波音等同承認左,A系統壞 B系統唔識接手,跟住override 埋人手....所以要 ...
對不起,我腦子真沒你的多重冗餘, 簡單了一點

引用:
原帖由 foxchanhk 於 2019-3-16 06:21 PM 發表

#60!!! 明白未? 終於明白點解你同呢度的師兄不停抝,原來人地寫緊乜都理解唔到。
12# 我話你 美國都未知乜事你就衝出來7, 仲扮晒磚家.<==請睇52
->睇書唔聽書,軟件問題?明顯係感應器問題啦 <==明顯你完全唔識電子機械,甚麼感應器都唔知係咩嚟

現在你又係話人美國都未知乜事你就衝出來7.(54#)<==現在初步調查都未有確定

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-16 11:01 PM 發表

唉~ 你無野呀? 波音否定左?? 係你想錯隔離多啲羅?
人地波音更新軟件,係因為而家套軟件唔能夠處理因為傳感器損壞而帶來的問題,而唔係update軟件可以令到損壞的硬件正常返~
傳感器係硬件,所有硬件都有機會失靈,而且都需要定時更換。一架飛機由小至一個傳感器 大至 一個引擎都有機會係半路中途 拋錨。出現情況就要固障掛除,終止有問題的部件回傳錯誤參數干涉飛行~

假如電腦偵測速度後 ...
你d知識真係好錯喎

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-16 11:57 PM 發表

客機係「多重冗餘」設計,即係一件工作由多於一組系統工作,萬一A系統壞,B系統頂上;B壞,C系統頂上,壞晒...人手接管。而家波音等同承認左,A系統壞 B系統唔識接手,跟住override 埋人手....所以要 ...
客機係「多重冗餘」設計,即係一件工作由多於一組系統工作,萬一A系統壞,B系統頂上;B壞,C系統頂上,壞晒...人手接管。而家波音等同承認左,A系統壞 B系統唔識接手,跟住override 埋人手....所以要update軟件。 架飛機落到地,損壞零件都係要換的,明唔明??
多一個例子,左右兩個引擎,左邊壞,左引擎熄火;右邊full power,兩邊壞晒,人手操作盲飛兼無動力滑翔降落~ 原來飛控軟件唔識將單邊引擎熄火,另一邊引擎full power,一係一齊熄或者一齊full power。結果引擎壞左繼續轉,跟住引擎爆炸 / 斷翼墜機。係唔係要update軟件? update軟件之後係唔係代表軟件會修復壞引擎呀?? https://kknews.cc/zh-mo/world/nxg6nl3.html

引用:
原帖由 bondinhk 於 2019-3-14 11:39 AM 發表
感應器是配合要軟件操作,

軟件是思想, logic. 一個好的系統不可以因一個感應器出錯而出大錯. 好的系統一定有fail safe 同 backup.
x2

好的系統一定有fail safe, very important, 可惜香港無乜普通人有此認知,
for example, 全球先進地鐵的設計,一開始時是要列車不能動,若果要列車動,則必須附合大量預設要求,這種fail safe 慨念, 是工程, 高科技設計界的必須條件!

引用:
原帖由 simpson777 於 2019-3-17 01:50 AM 發表

所有高科技設計,都有多重冗餘,即back up and fail safe system, 當然不包電視,汽車.......!

一個系統不可以單從軟件或硬件更新而脫胎換骨, 如果是結構上出了問題, 修改軟件只是自標, 減低出錯機會, 或出問題時的對應方法, 始終都不是一個好的系統, 或安全的系統.

引用:
原帖由 bondinhk 於 2019-3-17 10:55 AM 發表
一個系統不可以單從軟件或硬件更新而脫胎換骨, 如果是結構上出了問題, 收改軟件只是自標, 減低出錯機會, 或出問題時的對應方法, 始終都不是一個好的系統, 或安全的系統. ...
你的假設是建基在出廠時已嚴格測試而比較穩定的系統上, 是可以如閣下的理解
但出廠時有一個或多個bug, 修正在補鑊,不是在完善系統,這就不能按閣下理論去理解吧

[quote]原帖由 南宮老人 於 2019-3-17 05:19 AM 發表

12# 我話你 美國都未知乜事你就衝出來7, 仲扮晒磚家.->睇書唔聽書,軟件問題?明顯係感應器問題啦
現在你又係話人美國都未知乜事你就衝出來7.(54#)

我無講過任何野,而且我電子機械唔識? 有冇膽出來飛返場 遙控飛機直升機先? 仲有你完全係到搬離門,衰左又唔認。美國都未知乜事你肯定唔關軟件事?唔關發動機改位事?真實來講就算找回飛行黑盒都未必能完全確定到,有時還要成部機返實驗室做過所有測試,如風洞等。 有電子機械認識更加唔會咁早下定論。

引用:
原帖由 simpson777 於 2019-3-17 01:50 AM 發表

呢的咁簡單道理都諗唔掂就咪學人上呢度狗吹啦,你係地球就真係冗餘啦。

引用:
原帖由 foxchanhk 於 2019-3-17 03:33 PM 發表
[quote]原帖由 南宮老人 於 2019-3-17 05:19 AM 發表

12# 我話你 美國都未知乜事你就衝出來7, 仲扮晒磚家.->睇書唔聽書,軟件問題?明顯係感應器問題啦
現在你又係話人美國都未知乜事你就衝出來7.(54#)

我無講過任何野,而且我電子機械唔識? 有冇膽出來飛返 ...
唔該睇下#41

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-3-18 05:59 AM 發表

唔該睇下#41
咁你唔該睇返 #02

各(閣)下是否今日既我打倒昨日既我呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]