• 瀏覽: 7,307
  • 回覆: 119
+3
引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-15 05:10 PM 發表

你潛水咁耐就係走左去搵內容農場嘅文章??? 你唔信印尼的報告,咁你應該都要信FAA掛~
咁你POST份報告出嚟啦.

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-15 03:43 PM 發表
感應器有問題,未即係程序唔識handling exceptions.... 也就是軟件設計唔完善的問題囉,除非運作環境保證唔出錯,否則軟體環境會就住exceptions error 作出後備應對措拖,亦即係容錯能力的設計,係現今編程的基本要求。

就講大家經常接觸的office 軟件,以前一死機或任何程序引起reboot 都會亳無警告下咩資料都唔見晒,甚至爛file,而家呢,系統一發現 ...
結構出現錯誤,應該更改結構糾正,沒理由改電子系統去遷就結構,治標不治本。結構已經一定是錯,軟件亦有機會出錯,這只會增加飛行風險,不會負負得正。用不完美的軟件去完善機體的飛行錯誤,一開始已經荒謬,以為軟件可以萬能和無暇,更加荒謬。

引用:
原帖由 Visita 於 2019-3-15 05:39 PM 發表

結構出現錯誤,應該更改結構糾正,沒理由改電子系統去遷就結構,治標不治本。結構已經一定是錯,軟件亦有機會出錯,這只會增加飛行風險,不會負負得正。用不完美的軟件去完善機體的飛行錯誤,一開始已經荒謬,以為軟件可以萬能和無暇,更加荒謬。 ...
注意:ERROR 同exception 係唔一樣的,所有硬件的東西都有機會壞,唔壞的都有機會損耗~
軟件做的係:
1)A系統壞 ->後備系統啟用....直至無備用系統為止
2)提示機長
3)判斷唔到的就由人手排查,決定繼續飛定緊急降落

所以本身架機的氣動設計係幾咁差都好,唔代表飛控系統可以咁亂來,左右兩組攻角感應其中一組數值唔一樣,都照樣俾數繼續自動駕駛,MCAS還要override機長控制~ 咁樣寫出來的飛控,同謀殺成機人無分別~ 份requirement係點樣出,波音點樣收貨... 點樣過FAA,總之真係夠晒神奇。

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-3-15 05:19 PM 發表

咁你POST份報告出嚟啦.
阿伯,你去獅航610空難wiki 頁面,英文版,講報告個sub-topic 未有LINK 直入波音同FAA 囉,洗鬼搵kknews 呢啲創作新聞~

FAA 出指令叫波音更新軟件係上年 11月的事,而波音亦都話已經更新。
但前日FAA 下令737MAX停飛,原因係埃航同獅航的墜毀前的飛行軌跡好接近;FAA意思即係波音無將軟件問題解決,並且再下令4月底前要改好~但波音話要多幾個月~~阿伯,有無睇新聞呀??

裝睡叫不醒,心盲者眼盲,對住你真係遺憾~

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-15 06:44 PM 發表

阿伯,你去獅航610空難wiki 頁面,英文版,講報告個sub-topic 未有LINK 直入波音同FAA 囉,洗鬼搵kknews 呢啲創作新聞~

FAA 出指令叫波音更新軟件係上年 11月的事,而波音亦都話已經更新。
但前日FAA 下令737MAX停飛,原因係埃航同獅航的墜毀前的飛行軌跡好接近;FAA意思即係波音無將軟件問題解決,並且再下令4月底前要改好~但波音話要多幾個月~~阿伯, ...
你講咁耐連一篇FAA文章都冇POST出嚟, 唔好咁無知啦, 查呢D嘢一年半載走唔甩架, 你講到咁高學歷係程式設計員都唔識呢D簡單嘢?? 你講果D全部初步報告嚟

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-3-15 06:51 PM 發表

你講咁耐連一篇FAA文章都冇POST出嚟, 唔好咁無知啦, 查呢D嘢一年半載走唔甩架, 你講到咁高學歷係程式設計員都唔識呢D簡單嘢?? 你講果D全部初步報告嚟 ...
邊個話一定要一年半載?香港啲效率講真唔出奇,但獅航單野雷達記錄、通話記錄同黑盒都搵返兼研判左,FAA 又出埋適航指令俾波音。唔好傻啦~~

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-15 07:01 PM 發表

邊個話一定要一年半載?香港啲效率講真唔出奇,但獅航單野雷達記錄、通話記錄同黑盒都搵返兼研判左,FAA 又出埋適航指令俾波音。唔好傻啦~~
既然你講到有問題係737MAX系統錯誤, 咁點解獅子出事後仲會發適航證? 俾你段報導又唔睇, 話人地係雞嘢,  初步報告已講咗:
#報告根據找到的黑匣子數據分析出事發前的狀況,但沒有對飛機最終墜落的原因做出確切結論。
#去年11月底,印尼國家交通安全委員會發佈了這起空難的初步調查報告,沒有確定空難原因是客機缺陷或故障造成的,還是獅航方面維護不當或飛行員疏忽以至失誤。
#報告同時說,失事客機先前多次出現技術問題,但獅航沒有完全解決這些問題,並允許飛機繼續飛行;獅航飛行員應熟讀飛機操作說明,並遵循操作流程。
#值得注意是,獅航客機失事前一天更換一隻用於測量迎角數據的傳感器。客機失事那次飛行以及先前三次飛行出現「空速表讀數不可靠」現象。

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-3-15 07:12 PM 發表

既然你講到有問題係737MAX系統錯誤, 咁點解獅子出事後仲會發適航證? 俾你段報導又唔睇, 話人地係雞嘢,  初步報告已講咗:
#報告根據找到的黑匣子數據分析出事發前的狀況,但沒有對飛機最終墜落的原因做出確切結論。
#去年11月底,印尼國家交通安全委員會發佈了這起空難的初步調查報告,沒有確定空難原因是客機缺陷或故障造成的,還是獅航方面維護不當或飛行員疏忽以至失誤。
#報告同時說,失事客 ...
「系統有錯誤」呢個結論係埃航出事之後先有,你唔好搞亂成件事的先後邏輯~.~
呢個亦都係早兩日 FAA 停飛737MAX的理據,而家連美國佬自己都認為有問題,你就唔好自己死撐啦~

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-15 07:33 PM 發表

「系統有錯誤」呢個結論係埃航出事之後先有,你唔好搞亂成件事的先後邏輯~.~
呢個亦都係早兩日 FAA 停飛737MAX的理據,而家連美國佬自己都認為有問題,你就唔好自己死撐啦~ ...
早兩日 FAA 停飛737MAX的理據,而家連美國佬自己都認為有問題 <==請列出美國佬邊段報導承認737MAX有問題??
高學歷人士:你唔好再誤導人啦, 美國根本未承認有問題, 只係兩事件極為相似, 為安全同信心起見, 傻佬總統亦發出緊急禁飛令舒緩各方各國壓力, 停飛調查係一個最好方法.
當地時間3月13日,美國聯邦航空管理局表示,在埃塞航空墜機現場發現的新証據和衛星收集的新數據都顯示,兩起空難存在一些相似性,有必要對兩起事件是否存在共同原因進行進一步調查,因而作出停飛決定。

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-3-16 05:43 AM 發表

早兩日 FAA 停飛737MAX的理據,而家連美國佬自己都認為有問題 <==請列出美國佬邊段報導承認737MAX有問題??
高學歷人士:你唔好再誤導人啦, 美國根本未承認有問題, 只係兩事件極為相似, 為安全同信心起見, 傻佬總統亦發出緊急禁飛令舒緩各方各國壓力, 停飛調查係一個最好方法.
當地時間3月13日,美國聯邦航空管理局表示,在埃塞航空墜機現場發現的新証據和衛星收集的新數據都顯示 ...
->睇書唔聽書,軟件問題?明顯係感應器問題啦
亞老人家, 今天的我打倒昨天的我.
之前就好肯定感應器問題, 我話你連美國都未查到, 現在呢? 失憶還是老人痴呆?
美國應該找你幫手調茶 (查) 一下先!

印度軟件咁勁,全球第一!波音吾通用美國本土次級工程師寫軟件?

引用:
原帖由 foxchanhk 於 2019-3-16 10:37 AM 發表

亞老人家, 今天的我打倒昨天的我.
之前就好肯定感應器問題, 我話你連美國都未查到, 現在呢? 失憶還是老人痴呆?
美國應該找你幫手調茶 (查) 一下先! ...
你而家講乜嘢呀?軟件係邊度出?感應器係邊度出?保養係邊度做呀?你不如攪清楚先好回啦?

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-3-16 12:03 PM 發表

你而家講乜嘢呀?軟件係邊度出?感應器係邊度出?保養係邊度做呀?你不如攪清楚先好回啦?
你又想表達的乜嘢? 完全唔知道你想表達的乜,你可能連我講緊你有咩問題都唔知喎?請睇返之前的留言啦(2#,12#)。你不如攪清楚先好回啦!

引用:
原帖由 foxchanhk 於 2019-3-16 12:07 PM 發表

你又想表達的乜嘢? 完全唔知道你想表達的乜,你可能連我講緊你有咩問題都唔知喎?請睇返之前的留言啦(2#,12#)。你不如攪清楚先好回啦!
你真係唔怕俾人笑呀?責任問題都未攪清楚就係度講

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-3-16 12:28 PM 發表

你真係唔怕俾人笑呀?責任問題都未攪清楚就係度講
你知唔知我話緊你的乜呀? 相信香討的師兄都知我講緊乜?
12# 我話你 美國都未知乜事你就衝出來7, 仲扮晒磚家.
呢句係咪你講呀? 老人痴呆? 玩失憶? (2#)
現在你又係話人美國都未知乜事你就衝出來7.(54#)

係呢件事上我無俾過任意見, 最多引用香討某人標準  "美國垃圾豆腐渣飛機".
所以我認同 美國垃圾豆腐渣飛機架. 係我講既
美國垃圾豆腐渣飛機
美國垃圾豆腐渣飛機
美國垃圾豆腐渣飛機

重要的事情要說三次的.