• 瀏覽: 8,643
  • 回覆: 134
不但誠信破產,
連集團都就嚟破產
呃傻仔就叻!

引用:
原帖由 33Chris 於 2019-3-14 11:53 AM 發表
以前嘅新聞,報導嘅只係純事實。而家嘅新聞,係有目的咁將你引導到某一個立場。

以前細個,大眾對報紙嘅睇法係"報紙都有寫啦,仲有假㗎咩"。時至今日,呢個睇法已經變成"報紙寫嘅嘢都好信嘅?" 有如此轉變 , 只可以話係D冇專業操守嘅報紙自毀長城, 摧毀整個行業嘅信譽囉。 ...
傳媒在報導手法上可圈可點,消息來源遮遮掩掩、頻有偏頗,甚至帶醜化別人的意圖,但說到抹黑,除非傳媒衊造事實,亂扣帽子,否則都不成立。扭曲報導、胡亂猜測是存在,但佔的比例有多少而能使我們將這選舉說成抹黑之戰?至少,以上提到的種種指控都是有事實根據,甚至是成立的。所謂抹黑是印象吧,反而互相醜化的味度頗濃,而只見揭醜不見辯論,就令人深感選舉不妥。

引用:
原帖由 vvoy 於 2019-3-14 12:11 PM 發表

仲有一個煲呔針
十點前特首
英國人栽培出來嘅特首, 係識嘆啲。

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2019-3-14 12:53 PM 發表
關於第四權,個白條以前都講過啦,依家只不過係重重覆覆,講來講去咪就係話只得毒果有監察政府,其他報紙無囉,條友一就係有閱讀障礙,一就係故意妖言惑眾. ...
個白條以為將歪理說一百遍就會變成真理
只有呃到佢自己和果粉, 佢自訛幾高質都冇用, 講不過對手就拉黑對方, 有料極有限。

引用:
原帖由 貓男 於 2019-3-14 01:49 PM 發表
第四權唔係錯,錯就錯在"扮"第四權。
咪就係, 其他報社都珍惜第四權的價值, 但不會胡亂冠上「傳」, 「疑似」, 「據聞」等不需負責的預言作大標題去作新聞。
做衰開頭不悔改, 更是自掘墳墓。

引用:
原帖由 33Chris 於 2019-3-14 11:53 AM 發表
以前嘅新聞,報導嘅只係純事實。而家嘅新聞,係有目的咁將你引導到某一個立場。

以前細個,大眾對報紙嘅睇法係"報紙都有寫啦,仲有假㗎咩"。時至今日,呢個睇法已經變成"報紙寫嘅嘢都好信嘅?" 有如此轉變 , 只可以話係D冇專業操守嘅報紙自毀長城, 摧毀整個行業嘅信譽囉。 ...
毒果根本就不是新聞,是作古仔。

引用:
原帖由 山上的天才 於 2019-3-14 02:03 PM 發表
不但誠信破產,
連集團都就嚟破產
呃傻仔就叻!
抹黑是製造假象,事實基礎薄弱,百害而無一利並且會愚惑公眾, 塗毒下一代。
揭醜雖然同樣動機不良,卻是揭露事實,只要它不蓋過理智,人們保持全面地評價,它對社會就有正面意義, 這對公眾來說是有益的。

引用:
原帖由 一生冇求 於 2019-3-14 02:25 PM 發表

毒果根本就不是新聞,是作古仔。
毒果的洗腦工程曾經成功過, 但經不起時間的考驗, 和對手的反擊, 好快要摺埋。

最大問題喺第四權已經唔喺不偏不倚公平公正咁去報導!現代傳媒喺有自己立場去引導一群人達到目的!

佢作新聞作得太離譜!乜都係話根據知情人士透露!消息來源全部老作!

借個位留言
小弟回應
浪裏白條磁瓷一題
該人無言以對
已將我拉黑

財團擁有的媒體,不能代表公眾利益

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]