• 瀏覽: 36,386
  • 回覆: 245
+14
引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-14 12:45 PM 發表

通常哩D都會透過講數解決,因為好難攪清楚每人要佔幾多責任。
例如如果今次都係個MCAS system出問題。
Boeing design 當然有責任。
MCAS 係被AOA數據誤導所以出問題,維修人員有責任。
即使MCAS同AOA有問題,經驗機師係完全可以關掉系統避免意外,所以機師有責任,聘請同訓練機師的航空公司都有責任。 ...
你認為真係可以關掉嗎?

引用:
原帖由 oldbeer 於 2019-3-14 09:15 發表
中國有成100架運作中,損失極慘重

但中國做法顯出大國風範,先保障生命
正常呢100架飛機,或者其他公司買飛機,都唔係一炮過比,係分十9幾年供。。

宜家架機出事,係咪可以唔洗供,再搵波音賠錢?

引用:
原帖由 kenyu4190 於 2019-3-14 09:36 AM 發表

上次係海面,今次有証據係直插!
失控直插真慘,連靠僅餘動力滑翔,緊急降落都唔得,!

引用:
原帖由 chguxi 於 2019-3-14 12:07 PM 發表
訂單5000幾架,交付300幾架。如果證實飛機有安全缺陷,全球取消訂單,波音將損失接近6000億美金。就算熬過俾一劫,都會全面落後空客。記住,中國嘅C919明年將會交付商業運行。(C919出嚟就係要同737競爭嘅) ...
C兄定D嚟, 到時後任腫捅又會好似搞華為咁, 傾全力打壓 C久1久

用飛控軟件去彌補硬件缺憾。
真好恐怖。點改都死。

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-3-14 09:43 AM 發表
if 真係搵到同一問題, 咁波音可能賠到破產
放心!在美式全球霸權地位,沒有國家/公司可拔到波音公司一條毛。

墜毀客機的黑盒將送往德國分析。惟德國聯邦航空意外調查局發言人表示,出事客機使用的是一款全新黑盒,他們無法解讀。法國其後表示,黑盒將送往法國航空⋯⋯

德國人真誠實。

引用:
原帖由 oldbeer 於 2019-3-14 09:15 AM 發表

一黨獨大,有佢既好處,反應夠晒快

引用:
原帖由 lung_block 於 2019-3-14 09:33 AM 發表
波音用印度裔CEO..
加埋737MAX唔改機身設計,但個引擎加大,
睇相個引擎貼住機翼安裝,
靠軟件去調控飛行姿態..
好衰唔衰..
美國軟件好多而家係外判俾印度程式員寫..
印度班PROGRAMMER,相信好多香港做IT都明白,點樣執佢地手尾,
盡量攪掂將"完成"產品交俾個客... ...
印度佬寫 program
啲 bugs 多能到呢

引用:
原帖由 oldbeer 於 2019-3-14 09:15 AM 發表

你都岸能九!大陸共產黨係最冇人權既國家!此人說話本沒倒置!

死亡客機。 適航證原來咁易囉。

尾國飛機害撚死咁多人,條數點賠?

引用:
原帖由 癲狗理2 於 2019-3-14 10:34 AM 發表

唔怕,香港大把黃皮白心,美國走狗,香港全部換哂737 Max,用其他機Trade Out再補差價比人地就得,有新飛機用抵到爛。

香港大把廢人、垃圾,死多500萬人也沒有問題。 ...
有成500萬黃人咁多,咁香港玩撚完了。

瘋國跟足老尾主人停飛

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]