• 瀏覽: 36,390
  • 回覆: 245
+14
引用:
原帖由 oldbeer 於 2019-3-14 09:15 AM 發表
中國有成100架運作中,損失極慘重

但中國做法顯出大國風範,先保障生命
中國唔會損失好大 為咗安全而停飛嘅損失 一定向波音追討 波音係呢個一定係好大鑊

引用:
原帖由 led_dada 於 2019-3-14 01:39 PM 發表

你認為真係可以關掉嗎?
唔係話美國好多機師report過MCAS有問題嗎? 美國有趺過737 max嗎?
佢地的應變辦法其實好簡單,試一次拉唔返機頭,就會懷疑係個system 問題,會當機立斷關左個自動stabilizing system,唔會拉幾次同個automated system 鬥力,到想cutout時為時已晚。
其實大家一早知個MCAS system 唔可靠。
你可以上美國機師D討論區睇睇。

當你要對付AI automation 時,最好的方法就係放棄依靠AI automation.

引用:
原帖由 oldbeer 於 2019-3-14 09:15 AM 發表
中國有成100架運作中,損失極慘重

但中國做法顯出大國風範,先保障生命
中國有高鐵backup,停飛影響冇咁大,經濟損失可以索償

飛機出事會好嚴重,連波音都出現信心問題,會令好多國家傾向發展高速鐵路,減低對內陸航線嘅依賴同連接周邊地區。

今次老尾玩能猿

查兩單飛機上是不是有重要人物,就知道滷味飛機是暗殺工具好幫手

新聞報導話, 之前美國已有幾名機師針對737 max安全作出投訴, 當局竟然乜都無做, 依家死左幾百人, 各個遇難者同全球航空公司都可以向波音同美國政府索償, 呢鑊仲唔破產?

變相幫助一帶一路. 有得簡實簡高鐵坐.

尾各佬一早就知乜事啦,未諗唔到

引用:
原帖由 o_0 於 2019-3-14 05:35 PM 發表
變相幫助一帶一路. 有得簡實簡高鐵坐.
我依家番廈門,都轉左搭高鐵咯,費用慳左一半以上,時間又只係多左粒半鐘,但準時無意外,又安全許多

引用:
原帖由 songsong17 於 2019-3-14 03:33 PM 發表

西方民主係壟斷左晚民主,同獨裁分別可能只在於不是一個人獨裁,而是一班人
一班人獨裁同一個黨獨裁係唔同。叫做壓力轉移。

壓力轉移就係一種遊戲。
showhand 規定你玩30盤,佢鋪鋪換人,而且仲允許你自己選擇。每次落1/30籌碼,然後佢地集體出千。你唔覺。就算覺,你最多每次鬧唔同人,你其中一盤證據確鑿,佢賠你個鋪1/30咯。
你唔會對佢點! 因為睇落又唔係好傷。而且佢地係唔係一班人一齊做你世界都係懷疑啫。而且佢地睇落都唔係好熟,甚至有仇。咁抓到邊鋪邊鋪追數咯。

壓力轉移!

獨裁係
showhand 玩一盤 唔換人,一次曬冷。然後佢出千。
你無論覺同唔覺,都拿槍殺佢啦! 成副身家啊,大佬!

咁獨裁就要計過…佢打唔打得贏你。為左鋪咁野同你搏命值唔值。
壓力集中啊!

陰謀論啲講其實所有國家都存有黑檔案,從第一宗空難已收到相關事故報告風險資料,衹是美國咁大利益不能貿然斷波音後路而公開.  今次發生第二件事件各國才可以反應這麼快。

引用:
原帖由 自脫胸罩屈非禮 於 2019-3-14 07:22 PM 發表

心安理得,時間長咗少少就訓下覺囉。
最緊要係 唔會上上落落個感覺。 高鐵好穩啊!
每次我睇住飛機個安全帶…我都覺得係坐過山車多D。
係深圳坐啫,唔需要心震啊嘛。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]