• 瀏覽: 14,722
  • 回覆: 5
+14
根本就係醫護人員自己攞來。

成班人為自己的利益,勾結曾蔭權,想方設法減少醫護人手的培訓及供應數目,設立制度留難海外醫護人員加入呢個市場。

房屋又係,曾蔭權,私樓業主呢類既得利益者,為左確保樓價高企。用盡任何方法,導致香港多年唔可以造地,唔可以起足夠的房屋,唔可以發展任何新市鎮。

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-3-14 06:11 PM 發表

所以唔單止要取消單程證,放畀所有能力人落泥,仲要開放醫生護士資格,內地外國有牌就可以承認,當年星加坡吸收醫護移民就係用呢招,開放競爭,質素差果班自然搵唔到食要革扯 ...
新加坡細過香港,咁多年填海多過香港幾倍,人民居住環境良好。

單程證係中央權力,冇咩好討論。

但香港有好多自己可以做得好的事,可惜被少數位高權重的既得利益者阻撓。

引用:
原帖由 dog12345678 於 2019-3-14 06:27 PM 發表

講你就叻………不知所謂
有其他想法咪講出黎討論,講廢話沒有意思。

引用:
原帖由 dog12345678 於 2019-3-14 07:09 PM 發表

針唔拮到肉點知痛~係…真係同你一樣講癈話冇意思
咪就係因為貪婪導致今日,單程證係中央權力,香港冇人可以處理。

咁香港可以做的顯然就係增加培育人手,增加起樓。

但點解呢十幾年全部都唔可以做?

150個單程證,唔係今時今日先出現嫁嘛!

所以我話你班醫護自己攞黎有講錯咩?要限制人手供應,維持高人工,食鹹魚抵頸渴。

引用:
原帖由 dog12345678 於 2019-3-14 07:49 PM 發表

你真係好聽就自我感覺良好~唔好聽就真係白痴~
俾少少實際的point出來討論,咩單程證就唔洗廢話,除非你要做港獨。

否則係香港目前可以做的,其實非常清楚,解決到既得利益者,自然就可以重回正常軌道。

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-3-14 11:13 PM 發表

呢D共業嘅野,就唔好賴人,既得利益者又豈只有「少數位高權重」果班?邊個官想做野邊個死,做官梗係要「扮」工啦
所有專利制度,醫護律司會計教師算唔算既得利益?
私樓業主同公屋居屋L唔准前面起公屋算唔算?
環保狗收錢唔准開發郊野公園,又唔畀填海,又夾埋新界地主搞竹桿又算唔算?
政客阻撓同大陸交通邊境開發,驚D太方便D人住哂入大灣區減少住屋需求,搞到樓價跌又算唔算?

當做一件事要得到每個 ...
因為擺係面前的路,明明好清楚。

單程證不斷為香港填補消費人口及勞動力,令呢個經濟體繼續增長運轉。甚至而家HA入面的員工,好多都係單程證移民過來添啊!

單程證係有好有壞的野!但為了少數人的既得利益,而削減醫護培訓名額,而唔起樓等等,就只有害人!根本一比較就一目瞭然。

根本咁簡單就係增加培訓人手,增加醫科生名額,優化海外醫護人員的引入制度,填海,起新市鎮。

全部都係香港可以做,利民抒困的事。但全部因為少數人的貪婪不能成事,恢復正軌。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]