• 瀏覽: 14,807
  • 回覆: 5
+14
單程證不是重點,只要取消公屋綜援,滿18歲冇交稅就取消居留權;有能力就搬來,冇能力就要搬走
人口自由流動係人權,有權利有義務,好應該畀人有自由搬去佢能夠負擔的地方;適者生存,冇能力點解要霸住個位乞食

引用:
原帖由 dog12345678 於 2019-3-14 05:56 PM 發表

自食其力是法則
對,所以肺青應該考慮返鄉下耕田

引用:
原帖由 101708858 於 2019-3-14 06:03 PM 發表
根本就係醫護人員自己攞來。

成班人為自己的利益,勾結曾蔭權,想方設法減少醫護人手的培訓及供應數目,設立制度留難海外醫護人員加入呢個市場。

房屋又係,曾蔭權,私樓業主呢類既得利益者,為左確保樓價高企。用盡任何方法,導致香港多年唔可以造地,唔可以起足夠的房屋,唔可以發展任何新市鎮。 ...
所以唔單止要取消單程證,放畀所有能力人落泥,仲要開放醫生護士資格,內地外國有牌就可以承認,當年星加坡吸收醫護移民就係用呢招,開放競爭,質素差果班自然搵唔到食要革扯

引用:
原帖由 mightykoala 於 2019-3-14 07:00 PM 發表

事實係公屋綜援福利,已經被公民袋司法覆核左,合資格就要派,無附加條件。

居留權既野寫晒係基本法度,違反結果又係另一場司法覆核,前車可鑒,係無贏的可能性,快多謝公民袋吧~

再者,你以為新移民無交稅,話唔定港產隱青廢青數目更多,到時賴死唔走只會自取其辱。

睇睇數據,新移民拿綜援的比例,其實比想像中低好多。 ...
啱,所謂以彼之道,還施彼身,廢青想趕人走,就用同一把尺,趕走埋佢地,咁先叫公平公義

引用:
原帖由 101708858 於 2019-3-14 07:03 PM 發表
新加坡細過香港,咁多年填海多過香港幾倍,人民居住環境良好。

單程證係中央權力,冇咩好討論。

但香港有好多自己可以做得好的事,可惜被少數位高權重的既得利益者阻撓。 ...
呢D共業嘅野,就唔好賴人,既得利益者又豈只有「少數位高權重」果班?邊個官想做野邊個死,做官梗係要「扮」工啦
所有專利制度,醫護律司會計教師算唔算既得利益?
私樓業主同公屋居屋L唔准前面起公屋算唔算?
環保狗收錢唔准開發郊野公園,又唔畀填海,又夾埋新界地主搞竹桿又算唔算?
政客阻撓同大陸交通邊境開發,驚D太方便D人住哂入大灣區減少住屋需求,搞到樓價跌又算唔算?

當做一件事要得到每個人同意,個個都要尊重,即係唔成事,尤其是有人立心要掟粒老鼠屎落粥

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2019-3-15 09:11 AM 發表

果150個系香港人下一代咯

用佢哋講法除左原居民,邊個有資格趕人走?
呢班人成日搵弱勢過佢地嘅群組來排斥,中學生玩霸凌,其實就係自己太無能,驚輪到佢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]