• 瀏覽: 14,643
  • 回覆: 196
+14
放咁多大陸喱來港把托咩!

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2019-3-14 03:08 PM 發表
你有甚麼權利
吾比香港人的下一代黎香港
人權呢
我們是香港人,有權就大陸喱來港制造問題而發言

引用:
原帖由 c8888k8888 於 2019-3-14 06:14 PM 發表
你的總後台係美帝!
你的後台係毒果英和台日獨政苦!
佢的通過黑金收買你的依班心術不正的香港人發動佔中和旺暴等!
目的係破壞香港的繁榮穩定!破壞香港實行一國兩制,最後達到阻礙中國以一國兩制統一台灣,阻礙中國富強!
你的口口民主確事事不民主!
你的成長於自由繁榮的香港,卻反過來破壞生你養你的香港!
你的係一群豬狗不如的香港人渣!
打敗你的不是中共!
打敗你的是正直的香港人和英國人留下的 ...
人地講民生問題~你就下下九吹政治~個腦跌咗落屎忽?

你要記得多撚謝個班犯民政黨

睇嚟真的要改 當奴早响仟萬 未達標就加大力度每日 250  

都唔係無道理。但停單程證的同時,亦要停止所有外來移民,亦應禁止生育,否則人口增加會引致醫療體系爆煲。

引用:
原帖由 未來特首 於 2019-3-13 10:58 PM 發表
正當一再有前線醫護人員因病人數目太多及病房逼爆,希望政府檢視內地每天150個單程證名額政策時,特首林鄭月娥幾乎想也不想就拒絕,只叫醫護人員及市民忍耐及包容。當住在不同地區市民因人口密度越來越高,居住、生活空間越來越窄而怨聲載道,要求特首及特區政府正視單程證名額帶來的人口壓力時,林鄭月娥始終不肯向北京領導層反映市民的憂慮與不滿,反而要市民繼續忍耐各種公共服務質素持續倒退,忍受輪候時間越來越長的苦況。 ...

正如泛民講,家庭團聚係基本人權。
咁不如諗下可吾可以規定港女必嫁港男,港男必娶港女,禁止香港人與外籍人士結婚啦!

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-3-14 06:05 PM 發表

對,所以肺青應該考慮返鄉下耕田
唔止肺青~唔止大陸人~全世界任何地方都有好人壞人~總之不事生產就踢走

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2019-3-14 05:59 PM 發表

你有咩權吾比人地家庭團聚
你何來的能力
你想話我無槍桿子所以無權
港共有槍桿子所以有權?

咪住先。
留豬老Ⅹ要小咗好多生意㗎!

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-3-14 05:51 PM 發表
單程證不是重點,只要取消公屋綜援,滿18歲冇交稅就取消居留權;有能力就搬來,冇能力就要搬走
人口自由流動係人權,有權利有義務,好應該畀人有自由搬去佢能夠負擔的地方;適者生存,冇能力點解要霸住個位乞食 ...
事實係公屋綜援福利,已經被公民袋司法覆核左,合資格就要派,無附加條件。

居留權既野寫晒係基本法度,違反結果又係另一場司法覆核,前車可鑒,係無贏的可能性,快多謝公民袋吧~

再者,你以為新移民無交稅,話唔定港產隱青廢青數目更多,到時賴死唔走只會自取其辱。

睇睇數據,新移民拿綜援的比例,其實比想像中低好多。

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-3-14 06:11 PM 發表

所以唔單止要取消單程證,放畀所有能力人落泥,仲要開放醫生護士資格,內地外國有牌就可以承認,當年星加坡吸收醫護移民就係用呢招,開放競爭,質素差果班自然搵唔到食要革扯 ...
新加坡細過香港,咁多年填海多過香港幾倍,人民居住環境良好。

單程證係中央權力,冇咩好討論。

但香港有好多自己可以做得好的事,可惜被少數位高權重的既得利益者阻撓。

引用:
原帖由 dog12345678 於 2019-3-14 06:27 PM 發表

講你就叻………不知所謂
有其他想法咪講出黎討論,講廢話沒有意思。

引用:
原帖由 ray99hk 於 2019-3-14 06:42 PM 發表

正如泛民講,家庭團聚係基本人權。
咁不如諗下可吾可以規定港女必嫁港男,港男必娶港女,禁止香港人與外籍人士結婚啦!
尼個point幾好,港男娶港囡,唔能夠娶香港以外人仕(包括西人)這才是解決單程証(中港問題)

引用:
原帖由 101708858 於 2019-3-14 07:04 PM 發表

有其他想法咪講出黎討論,講廢話沒有意思。
針唔拮到肉點知痛~係…真係同你一樣講癈話冇意思

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]