• 瀏覽: 14,738
  • 回覆: 196
+14
引用:
原帖由 tkgb1981 於 2019-3-14 04:08 PM 發表

你有咩權力去奪去其他香港人的權利
家庭團聚
你系香港人
他又系香港人
你憑甚麼有權凌駕他之上
唔影響香港人的前提下我唔反對

引用:
原帖由 未來特首 於 2019-3-13 10:58 PM 發表
正當一再有前線醫護人員因病人數目太多及病房逼爆,希望政府檢視內地每天150個單程證名額政策時,特首林鄭月娥幾乎想也不想就拒絕,只叫醫護人員及市民忍耐及包容。當住在不同地區市民因人口密度越來越高,居住、生活空間越來越窄而怨聲載道,要求特首及特區政府正視單程證名額帶來的人口壓力時,林鄭月娥始終不肯向北京領導層反映市民的憂慮與不滿,反而要市民繼續忍耐各種公共服務質素持續倒退,忍受輪候時間越來越長的苦況。 ...
上次咪泛民改加至百五人一日囉!

享盡舊移民種下嘅成果,唔畀新移民去享用,是什么玩法?站在中間,高人一等了?

引用:
原帖由 bnqmaksir1 於 2019-3-14 04:31 PM 發表

不如唔准回流人士及其家屬返港,包括非華人
呢個好,香港太多呢d雙重國籍嘅人

引用:
原帖由 陳大文先生 於 2019-3-14 05:26 PM 發表

唔影響香港人的前提下我唔反對
你吾比人家庭團聚
米影響緊部份香港人咯

引用:
原帖由 hkichi 於 2019-3-14 05:31 PM 發表

呢個好,香港太多呢d雙重國籍嘅人
咁多年累積多到唔知幾多。

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2019-3-14 03:08 PM 發表
你有甚麼權利
吾比香港人的下一代黎香港
人權呢
去大灣區。

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2019-3-14 05:38 PM 發表

你吾比人家庭團聚
米影響緊部份香港人咯
但影響其他香港人

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2019-3-14 04:08 PM 發表

你有咩權力去奪去其他香港人的權利
家庭團聚
你系香港人
他又系香港人
你憑甚麼有權凌駕他之上
一架巴士上300人,仲不准再叫200人上車?裝唔晒,點加人。

冇梁天琦、羅冠聰呢班新移民,你港獨有新血咩?

我地蟻民有咩好討論…有用咩?針唔拮到肉就唔知痛~根本嘥九氣~歷史會告訴我們一切

單程證不是重點,只要取消公屋綜援,滿18歲冇交稅就取消居留權;有能力就搬來,冇能力就要搬走
人口自由流動係人權,有權利有義務,好應該畀人有自由搬去佢能夠負擔的地方;適者生存,冇能力點解要霸住個位乞食

香港人口負債進行中。

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-3-14 05:51 PM 發表
單程證不是重點,只要取消公屋綜援,滿18歲冇交稅就取消居留權;有能力就搬來,冇能力就要搬走
人口自由流動係人權,有權利有義務,好應該畀人有自由搬去佢能夠負擔的地方;適者生存,冇能力點解要霸住個位乞食 ...
講得好

引用:
原帖由 dog12345678 於 2019-3-14 05:55 PM 發表

講得好
自食其力是法則

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]