註冊 登入

[社評轉載] 單程證制度非改不可

仲有南亞賊呢

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 坐六年 於 2019-3-14 03:50 PM 發表

唔使改,新移民用來取代港獨漢奸啱啱好,不事生產總好港獨漢奸一樣係攞綜援,但係就掟磚搞事,破壞法治。
樓主我幫你根正 唔使改 新移民用來取代你班港人攪港獨啱啱好 不事生產總好過你班港人攪唔掂港獨做唔到漢奸 你睇我哋一出150隻後代代表湖北奇就專掟磚頭 再出深圳聰破壞法治問你班人服末

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 宇宙野生的主席 於 2019-3-14 09:26 PM 發表

作者假設所有新移民沒有生產力,是蝗蟲。黃屍心態。
新移民肯定比本土更加勤力。而且愿意做很多本土不愿意做的工作。

引用:
原帖由 dog12345678 於 2019-3-14 06:33 PM 發表

人地講民生問題~你就下下九吹政治~個腦跌咗落屎忽?
150港英時代已有!近來左一勿右一勿挖出來講,係為民生?佔中也為民主?旺暴也為民生?前排醫護近排150,目的係咩?就係破壞香港政苦施政!前面有師兄已踢爆之前泛民全體撐150,宜家又反口,被人X都無所謂,點解?
有目的有系統挑潑新香港人與本土出身香港人的矛盾,達到破壞香港和諧穩定!
你或是中毒者,或是其中一位心術不正者,
記住一句話:回頭是岸!

南下北上的龍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vghy1234 於 2019-3-14 10:02 PM 發表

新移民肯定比本土更加勤力。而且愿意做很多本土不愿意做的工作。
認同 睇新聞湖北奇深圳聰咁勤力在掟磚頭就肯定新移民比本士更勤力 再認同佢哋做很多本士不願意做的工作包括反共攪港獨這都是本土人不願意做的事 所以支持日日放多150個新移民

引用:
原帖由 你聞西 於 2019-3-14 10:12 PM 發表

認同 睇新聞湖北奇深圳聰咁勤力在掟磚頭就肯定新移民比本士更勤力 再認同佢哋做很多本士不願意做的工作包括反共攪港獨這都是本土人不願意做的事 所以支持日日放多150個新移民 ...
除了被泛民洗脑搞破坏,新移民还是更加建设性。香港依靠的就是新移民发展起来的。

回覆 引用 TOP

有本事就去搞掂哋假難民喇,每個人每月二三千

回覆 引用 TOP

再認同 新移民一定係比本土更加有建設性 除了湖北奇深圳聰外都不知有幾多新移民反共背共 香港真係要依靠的就是新移民發展反共攪港獨 香港將來就靠你班新移民了 加油

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 未來特首 於 2019-3-13 10:58 PM 發表

正當一再有前線醫護人員因病人數目太多及病房逼爆,希望政府檢視內地每天150個單程證名額政策時,特首林鄭月娥幾乎想也不想就拒絕,只叫醫護人員及市民忍耐及包容。當住在不同地區市民因人口密度越來越高,居住、生活空間越來越窄而怨聲載道,要求特首及特區政府正視單程證名額帶來的人口壓力時,林鄭月娥始終不肯向北京領導層反映市民的憂慮與不滿,反而要市民繼續忍耐各種公共服務質素持續倒退,忍受輪候時間越來越長的苦況。 ...
>>>「其實,內地大城市早已嚴格控制戶籍,其他省市民眾想落戶上海、北京、廣州極為困難。若果連內地大城市也努力控制外來人口流入以免出現種種問題,香港有甚麼理由每年任由近五萬人從內地其他地方流入呢?」<<<

嫌人口多,但泛民引又入成百萬雙非,任人搶香港床位學位住屋醫療,
梁振英停雙非,泛民又狂插既呢
泛民有咩回應

原來泛民喉舌毒果都知人口政策咁重要,但自己友黑天大老爺李個諗又要鋤裂香港人口政策引入雙非

毒果真無恥

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mightykoala 於 2019-3-14 07:00 PM 發表

事實係公屋綜援福利,已經被公民袋司法覆核左,合資格就要派,無附加條件。

居留權既野寫晒係基本法度,違反結果又係另一場司法覆核,前車可鑒,係無贏的可能性,快多謝公民袋吧~

再者,你以為新移民無交稅,話唔定港產隱青廢青數目更多,到時賴死唔走只會自取其辱。

睇睇數據,新移民拿綜援的比例,其實比想像中低好多。 ...
啱,所謂以彼之道,還施彼身,廢青想趕人走,就用同一把尺,趕走埋佢地,咁先叫公平公義

回覆 引用 TOP

白撚癡,香港自己架構腐化不思進取瀨乜柒。

回覆 引用 TOP

下等人流入本港
香港多十年已可做社楅港

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 qqnokia 於 2019-3-14 06:01 PM 發表

我都認為每日150個名額並不合理,應該取消哩個限額
香港人無論同邊一個國家嘅男人/女人結婚,佢地嘅子女都應該有權成為港人
而配偶,為咗避免假結婚 厄移民
可以制定一套新嘅移民條件,例如要結婚滿5年先可以辦理單程證
5年之後領取"香港臨時身份證" 七年內若犯有刑事罪行或者查到係假結婚
香港政府有權取消臨時身份證 遣返原地,並且列為黑名單 ...
你吾清楚!🤣依加单程证大陆落来申请到批准最小五年咪?家庭團聚180分計。廣東省、及福建省、四川省人多差不多等七年先可以來!而南亞人、印度人、菲律賓、馬來人結婚就即批過來香港!這才是最大問題根本。我哋醫院每日病人印度、南亞最多。仲有幾十萬假難民、

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 101708858 於 2019-3-14 07:03 PM 發表

新加坡細過香港,咁多年填海多過香港幾倍,人民居住環境良好。

單程證係中央權力,冇咩好討論。

但香港有好多自己可以做得好的事,可惜被少數位高權重的既得利益者阻撓。 ...
呢D共業嘅野,就唔好賴人,既得利益者又豈只有「少數位高權重」果班?邊個官想做野邊個死,做官梗係要「扮」工啦
所有專利制度,醫護律司會計教師算唔算既得利益?
私樓業主同公屋居屋L唔准前面起公屋算唔算?
環保狗收錢唔准開發郊野公園,又唔畀填海,又夾埋新界地主搞竹桿又算唔算?
政客阻撓同大陸交通邊境開發,驚D太方便D人住哂入大灣區減少住屋需求,搞到樓價跌又算唔算?

當做一件事要得到每個人同意,個個都要尊重,即係唔成事,尤其是有人立心要掟粒老鼠屎落粥

引用:
原帖由 師兄 於 2019-3-14 07:08 PM 發表

尼個point幾好,港男娶港囡,唔能夠娶香港以外人仕(包括西人)這才是解決單程証(中港問題)
反對單程證話要取消單程證果班人,人地都可以大條道理駁9你地
港燦:我係本土港燦,我申請我老婆仔女嚟我家鄉團聚有咩撚嘢問題?,係犯法定係法例唔容許?,全世界又有無國家地區係唔容許本地人至親團聚呢?
港燦老婆:我老公係港燦,我嫁雞隨雞去我老公家鄉同佢一齊唔撚得?,關你咩撚嘢事?
港燦子女:我老豆係港燦,難道我唔撚係港燦?,我去我老豆家鄉同佢一齊唔撚得?,挑你老味

關於呢個單程證問題,都成日講最終都係港燦自己搞出嚟,150個大多都係港燦配偶子女嚟,老婆仔女佔既比例一定係最多
真係想無呢d問題,咪好似唔小人包括我自己所講,一係就修改法例,香港人同非香港人婚姻,唔理係任何國家地區既人,配偶子女一律不得有身份證居留權,港燦只可以同返港燦婚姻先可以有身份證居留權,咁就以後都唔洗嘈

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。