註冊 登入

[社評轉載] 單程證制度非改不可

引用:
原帖由 dog12345678 於 2019-3-14 07:09 PM 發表

針唔拮到肉点知痛~係…真係同你一樣講癈話冇意思
咪就係因為貪婪導致今日,單程證係中央權力,香港冇人可以處理。

咁香港可以做的顯然就係增加培育人手,增加起樓。

但點解呢十幾年全部都唔可以做?

150個單程證,唔係今時今日先出現嫁嘛!

所以我話你班醫護自己攞黎有講錯咩?要限制人手供應,維持高人工,食鹹魚抵頸渴。

精選樓盤
當年法援, 自顧自己袋$。。住後是本土付出沉重代價  !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 未來特首 於 2019-3-13 10:58 PM 發表

正當一再有前線醫護人員因病人數目太多及病房逼爆,希望政府檢視內地每天150個單程證名額政策時,特首林鄭月娥幾乎想也不想就拒絕,只叫醫護人員及市民忍耐及包容。當住在不同地區市民因人口密度越來越高,居住、生活空間越來越窄而怨聲載道,要求特首及特區政府正視單程證名額帶來的人口壓力時,林鄭月娥始終不肯向北京領導層反映市民的憂慮與不滿,反而要市民繼續忍耐各種公共服務質素持續倒退,忍受輪候時間越來越長的苦況。 ...
單程證是中央替香港被的黑鍋。本身就是違背了黃旺旺主子的人權。基本上如果沒有大陸設限,香港只有照單全收。

目前香港人和其他地方的人結婚,包括同性戀,都可以馬上來香港。但是和大陸卻因為有150個限制,先要等3年以上。如果真系香港拿來的話,泛民賊肯定馬上又司法複核,香港人和大陸結婚,和其他地方結婚都是一樣待遇,馬上可以來香港。

真系用下腦啦,旺旺。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 101708858 於 2019-3-14 07:16 PM 發表

咪就係因為貪婪導致今日,單程證係中央權力,香港冇人可以處理。

所以我話你班醫護自己攞黎有講錯咩?要限制人手供應,維持高人工,食鹹魚抵頸渴。 ...
你真係好聽就自我感覺良好~唔好聽就真係白痴~

引用:
原帖由 101708858 於 2019-3-14 07:16 PM 發表

所以我話你班醫護自己攞黎有講錯咩?要限制人手供應,維持高人工,食鹹魚抵頸渴。 ...
單程證是中央幫香港的。香港是不可能設限,因為這樣也會同時限制和其他國家的婚姻。港女找南亞人,嫁去天涯,他們的老公都可以馬上來香港定居。或者同性戀婚姻。一旦設限,也包括這些人。所以必定會被司法複核推翻。

回覆 引用 TOP

遲D變建制vS泛民6:4

引用:
原帖由 dog12345678 於 2019-3-14 07:49 PM 發表

你真係好聽就自我感覺良好~唔好聽就真係白痴~
其實只有大陸先可以設限。香港根本無可能設限。一旦設限,會影響到所有的對外婚姻。而且是不人道。當初黃旺旺主人泛民就是以人道理由要求政府開放更多的單程證。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 港女32000 於 2019-3-14 07:51 PM 發表

遲D變建制vS泛民6:4
你沒有聽你主人李柱名說嗎?這些新移民來到香港,被泛民賊洗腦之後,都會反共。黃旺旺的主力包括港獨都是新移民,而不是土生土長的香港人。

單程證係中國政府批,香港揸唔到主意,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 坐六年 於 2019-3-14 03:50 PM 發表

唔使改,新移民用來取代港獨漢奸啱啱好,不事生產總好港獨漢奸一樣係攞綜援,但係就掟磚搞事,破壞法治。
唔會,佢哋都係追求脫離共產黨。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-3-14 09:06 PM 發表

唔會,佢哋都係追求脫離共產黨。
香港幾時脫離共產黨?加拿大就唔係共產黨管轄,你係加拿大種,中國事關你咩事?

引用:
原帖由 vghy1234 於 2019-3-14 07:55 PM 發表

你沒有聽你主人李柱名說嗎?這些新移民來到香港,被泛民賊洗腦之後,都會反共。黃旺旺的主力包括港獨都是新移民,而不是土生土長的香港人。
我主人是習大大

回覆 引用 TOP

阻止150人來香港你諗都唔好諗 樓主你知唔知而家反共攪港獨D人全部都係150單程後代 有板你睇胡北奇深圳聰全部係150隻後代   你叫政府阻止佢哋來香港咁反共攪港獨邊個去做  由得中央自制麻煩把啦 又唔係叫你去反

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mightykoala 於 2019-3-14 04:17 PM 發表

點解唔係拒絕外來人士,包括持旅遊,工作,及其他簽證,使用公共醫療設施?淨係菲傭三四十萬,遊客又幾十萬,比搞單程證效率快N倍。
唔比港人國內子女配偶來港,點解唔拒絕來自外國的?港人全世界都有子女配偶窩。
索性封港啦,多個人多張嘴,年紀大的無生產力,只會搶資源,夠鐘就推出羅湖邊界,呢度只需要"真"香港人就夠~ ...
Agree x 2
應該冇生育人口人士and(同性x)推出羅湖邊界,
南亞菲傭....quit

回覆 引用 TOP

作者假設所有新移民沒有生產力,是蝗蟲。黃屍心態。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。