• 瀏覽: 14,781
  • 回覆: 196
+14
引用:
原帖由 陳大文先生 於 2019-3-15 10:34 PM 發表

你屋企既事係咪由香港人決定?
你話
國家權力是屬於全國人民
不是屬於政黨或部分人
公投最能貼近民意
最近民意權力才最大

你唔係以為香港係一個國家

犯民班人渣當年要求港英政府接收150讓人一家團聚的。本來是0的dllm!

引用:
原帖由 bbfc5586 於 2019-3-15 11:30 PM 發表

你話
國家權力是屬於全國人民
不是屬於政黨或部分人
公投最能貼近民意
最近民意權力才最大

你唔係以為香港係一個國家
我係問你家事係咪由全香港人決定

引用:
原帖由 陳大文先生 於 2019-3-16 02:03 AM 發表

我係問你家事係咪由全香港人決定
我問你宜家單程證係國事定家事

引用:
原帖由 坐六年 於 2019-3-15 10:47 PM 發表

繼續比機會你出醜你都唔識收,小學畢業未呀小朋友,國家執政黨你就當一般社團,香港民族黨呢d組織就要登記,可惜已經取締咗,你話共產黨喺香港係非法組織,咁我就比個地址你去報警拉人啦,西環干諾道西160號裏面大把共產黨黨員,都唔明你d加拿大種做乜成日咁關心中國事做乜,咩居心呀你? ...
香港政黨唔使登記,你揾條例我睇吓?
香港黨址呢?
你撐到而家,仲未揾到呀!

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-3-16 10:30 AM 發表

香港政黨唔使登記,你揾條例我睇吓?
香港黨址呢?
你撐到而家,仲未揾到呀!

我都費事嘥氣,你繼續啦,係呀共產黨喺香港係非法組織呀,報警拉人啦,地址上個留言有。

引用:
原帖由 坐六年 於 2019-3-16 02:40 PM 發表

我都費事嘥氣,你繼續啦,係呀共產黨喺香港係非法組織呀,報警拉人啦,地址上個留言有。
咪講廢啦。
我講嘅係事實。
咪死撐啦。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-3-16 02:46 PM 發表

咪講廢啦。
我講嘅係事實。
咪死撐啦。
請繼續

引用:
原帖由 坐六年 於 2019-3-16 02:51 PM 發表

請繼續
黨址呢?
你唔好當中聯辦係共產黨!
無知!

引用:
原帖由 未來特首 於 2019-3-13 10:58 PM 發表
正當一再有前線醫護人員因病人數目太多及病房逼爆,希望政府檢視內地每天150個單程證名額政策時,特首林鄭月娥幾乎想也不想就拒絕,只叫醫護人員及市民忍耐及包容。當住在不同地區市民因人口密度越來越高,居住、生活空間越來越窄而怨聲載道,要求特首及特區政府正視單程證名額帶來的人口壓力時,林鄭月娥始終不肯向北京領導層反映市民的憂慮與不滿,反而要市民繼續忍耐各種公共服務質素持續倒退,忍受輪候時間越來越長的苦況。 ...
當然要改,就係向香港法院(司法權)班黃底法官講,要班黃底法官檢討 1999吳嘉玲案 及 2001莊豐源案判決,取消呢兩單棟鳩香港、導致香港特區政府失 "單、雙非移民" 審批權既法庭敕令,從而恢復香港根據基本法既有既移民審批權!

香港俾英國開埠百幾年,香港法院百幾年來亦有多次判錯冤案,而多年後主動翻案既先例,點解今次 "單、雙非居港權案" 就唔可以進行法院內部檢討翻案呢?

若果 '三權分立' 下,政府官員 (行政權)係有錯要認、要矯正的話,何解法官 (司法權) 卻可以有錯唔認唔去檢討翻案呢? 又係咩道德公義邏嚟?!

今日香港終審法院唔肯翻案去檢討 "單、雙非居港權" 裁決,佳因呢啲案都係由公民黨及泛民各黨所發動嚟控告香港政府,一旦翻案去推翻當年裁決,所有單雙非案都會再次抬出,置於香港人眼前再審視,政治上對單雙非居港權案既始作俑者 -- 公民黨及一衆泛民極為不利,泛民極力想淡化自己就係當年單雙非居港權既發動者,想香港市民忘記佢哋當年幫大陸盲流移民奪得居港權,所以,公民黨及泛民會否同意法院翻案? 泛民必定阻撓翻案!

法官由邊樹嚟?  法官就係由senior 律師出任.  咁喺律師界又係邊班人既政治勢力盤據?  就係公民黨!

加上法律界係行師徒制,人事關係脈絡明顯,甚至“門閥”  味好重,跟本法律界8成行內人都係 “隻撚隻” 成為一丘之貉,所以由律師轉化出任既法院法官,大多都係公民黨既臥底黨羽,即是我地所見所講既黃底法官.

諗諗呢個政治勢力因素,香港司法權 (法院) 會否檢討 "單、雙非居港權案" 既裁決? 當然唔會喇,香港法院只會臭屎密冚,否則,公民黨及泛民難再喺立法會及區議會議席選舉上,坤你班黃絲傻仔既選票.

董建華年代 提議減單程證,最後又係俾人罵走…
仲成班香港人同議員同政府打官司,打新移民居港權……
搞到政府要削減單程證難上加難……

當年終審法院4宗<居港權>的終審法官是 :
首席法官李國能、常任法官包致金、陳兆愷、李義及非常任法官梅師賢一同判決

1999年的代表律師 :
公民黨的張健利、戴啟思、郭瑞熙大律師
1999年的代表律師 :
公民黨的李志喜和吳靄儀大律師
2001年的代表律師 :
公民黨的李志喜及郭瑞熙大律師
2001年的代表律師 :
公民黨的李志喜及吳靄儀大律師

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-3-16 03:19 PM 發表

黨址呢?
你唔好當中聯辦係共產黨!
無知!
請繼續

引用:
原帖由 坐六年 於 2019-3-16 05:34 PM 發表

請繼續
你繼續無知啦。
中聯辦係共產黨。咁無知。

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]