• 瀏覽: 6,774
  • 回覆: 44
埃塞客機墮落不久,黑盒剛挖出,仲未開始分析,波音就知道軟件出現咩缺陷而進行 upgrade。咁唔係好奇咩!

解除後門遙控程式,簡單

點會解除後門遙控程式?
應該是可以監測埋,等上到接近正常飛行高度先!

引用:
原帖由 starr 於 2019-3-13 07:52 PM 發表
解除後門遙控程式,簡單
一定係呢個問題咩?

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-3-13 08:05 PM 發表
一定係呢個問題咩?
段古母辛府

因為佢地一早就知道邊度會出事

驚搵到黑盒分析即刻關後門

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-3-13 07:46 PM 發表
埃塞客機墮落不久,黑盒剛挖出,仲未開始分析,波音就知道軟件出現咩缺陷而進行 upgrade。咁唔係好奇咩!
波音科技咁先進,所以話揾吾到失蹤的馬航係匪夷所思。

引用:
原帖由 chenflie 於 2019-3-13 08:38 PM 發表
因為佢地一早就知道邊度會出事
一定有古或。點會未知問題就有答案?

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-3-13 07:46 PM 發表
programmer試下啫 ,如果唔得咪又改囉!

引用:
原帖由 starr 於 2019-3-13 07:52 PM 發表
解除後門遙控程式,簡單
有人hack左部機? 法國佬?

有後門,美國佬要邊架飛機出事佢就一定會出事,易如反掌,就像馬航370。

根本就係白老鼠

因為一早知道什麼問題了,11月已經跌左架飛機了!

737Max的引擎安裝部位由於機翼與機身連接位置改動(與737型號不同)而需要稍微向前,因此有可能在爬升的時候(特別在起飛中)飛機仰角太大引至失速墜落。所以auto pilot會自動調整飛機仰角避面意外發生。

其實所有訓練和機師手冊都清楚表明如何解除這個設定,讓機師轉為手動控制。但係兩次空難發生,為什麼機師沒有馬上作出修正?是否因為訓練不足?發生時太多警號引起機師混亂?在自動調整時飛機上下擺動讓機師無法控制..…..等等原因,這才是波音工程師必須要搞清楚。調整軟件相對反而是簡單,因為這只是流程控制,不是什麼源代碼開發。

要搞清楚問題才可以解決,軟件改動只是其中一個手段

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]