• 瀏覽: 3,469
  • 回覆: 38
+3
首隻「同股不同權」股份小米集團上市不足1年,股價較招股價跌28%之餘,頻頻有開國功臣「跳船」。當中有香港及台灣員工陸續擗炮,就連特首林鄭月娥的兒子林節思近月亦悄悄離職,有分析認為,小米企業形象不討好,加上股價表現差勁,員工察覺公司期權不值錢,自然令員工士氣低落,難以挽留人才。...

公司高薪酬聘請高層目的只有一個係要為公司謀取最高利潤⋯⋯⋯

新聞來源連結:
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190313&s=7015342&a=59361820

引用:
原帖由 明日外圍的獅子 於 2019-3-13 11:50 AM 發表
首隻「同股不同權」股份小米集團上市不足1年,股價較招股價跌28%之餘,頻頻有開國功臣「跳船」。當中有香港及台灣員工陸續擗炮,就連特首林鄭月娥的兒子林節思近月亦悄悄離職,有分析認為,小米企業形象不討好,加上股價表現差勁,員工察覺公司期權不值錢,自然令員工士氣低落,難以挽留人才。...

公司高薪酬聘請高層目的只有一個係要為公司謀取最高利潤⋯⋯⋯:smile ...
佢個仔當年留係小米係做人質(保)姐。E家見佢聽教聽話,叫佢含唔會𡃤,咪放番佢個仔囉。

引用:
原帖由 你個章 於 2019-3-13 12:26 PM 發表

佢個仔當年留係小米係做人質(保)姐。E家見佢聽教聽話,叫佢含唔會𡃤,咪放番佢個仔囉。
秦皇孫贏異人?

小米股權唔值錢,
識嘢嘅當然係壹集團嘅最值錢啦! 

引用:
原帖由 你個章 於 2019-3-13 12:26 PM 發表

乜佢好有料架⋯⋯⋯

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2019-3-13 12:28 PM 發表

秦皇孫贏異人?
佢有咁叻就唔洗個阿媽出泥做啦!

引用:
原帖由 明日外圍的獅子 於 2019-3-13 12:32 PM 發表

乜佢好有料架⋯⋯⋯
做人質都要有料?

我唔玩啦!比返啲錢我呀!

引用:
原帖由 你個章 於 2019-3-13 12:33 PM 發表

做人質都要有料?
做咩人質⋯⋯⋯

引用:
原帖由 你個章 於 2019-3-13 12:32 PM 發表

佢有咁叻就唔洗個阿媽出泥做啦!
佢阿媽話好打得⋯⋯⋯咁短時間已經打到香港經濟元氣大傷⋯⋯⋯

小米得番11定12元?

引用:
原帖由 明日外圍的獅子 於 2019-3-13 12:34 PM 發表

做咩人質⋯⋯⋯
點知俾個特首位你做,你會唔會反我枱,你都想有個仔送終架。

引用:
原帖由 明日外圍的獅子 於 2019-3-13 12:36 PM 發表

佢阿媽話好打得⋯⋯⋯咁短時間已經打到香港經濟元氣大傷⋯⋯⋯
所以咪放條友走囉。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]