• 瀏覽: 2,703
  • 回覆: 21
「新移民申請公屋,隱瞞內地物業,房屋署實查唔到」的說法最近甚囂塵上,房屋署終於反駁指公屋申請者必須如實申報所有資料,⋯

真係會查? 點查啊
大把香港老人都係大陸有樓, 香港有公屋啦

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/「新移民瞞物業排公屋查唔到」-房署反駁-會向境外-225345926.html

去舉報必查,我懷疑隔離屋大6有樓,我都去舉報

你香港要大陸提供資料就得,
大陸要求你香港做野,
就係干預,
香港又贏

得啖笑

大陸祖屋,就算殘殘舊舊既,地段好塊地都值過百萬,大把人超標

查鬼到咩,大陸政府根本唔會配合你調查。

睇標題便知是毒粉的無知。
係大陸有樓,很多住公屋的非原居民都大把,叫政府去大陸問阿爺,去西方問他國政府???戇柒玖,腦裝蛆。

即是等同毒粉話香港非原居民從大陸走水貨來香港,政府唔管。香港非原居民走水貨,全球各地走來都有,只是那些健康產品,多的是,毒粉是不是要去管??

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-3-13 11:22 AM 發表
查鬼到咩,大陸政府根本唔會配合你調查。
凡事雙向, 咪好似逃犯條例咁, 如果香港要大陸配合, 咁大陸一樣可以叫香港政府交出香港人的物業資料, 香港人肯唔肯先?

香港上田土廳就查到啦,使鬼你香港交資料?
引用:
原帖由 伍皓昌 於 2019-3-13 11:34 AM 發表

凡事雙向, 咪好似逃犯條例咁, 如果香港要大陸配合, 咁大陸一樣可以叫香港政府交出香港人的物業資料, 香港人肯唔肯先?

有超級土豪拿雙非學童津貼。

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-3-13 11:36 AM 發表
香港上田土廳就查到啦,使鬼你香港交資料?
田土廳可以查指定物業既業主資料, 乜原來可以查某個人有咩物業咩?...
仲有業主個人資料只有姓名, 冇身分證號嗎, 例如查到業主叫陳大文, 但香港有千千百百個陳大文
[tr][/tr]
問 題 5 :公 眾 可 否 以 業 主 的 姓 名 進 行 查 冊 ?
答 :公 眾 可 透 過 「 查 閱 業 主 名 下 物 業 資 料 」 服 務 申 請 查 閱 在 其 本 人 名 下 註 冊 的 物 業 資 料 。 為 防 侵 犯 其 他 人 的 私 隱 , 土 地 註 冊 處 不 會 接 受 要 求 查 閱 他 人 名 下 註 冊 的 物 業 資 料 的 申 請 , 除 非 申 請 人 可 提 供 有 關 人 士 的 授 權 文 件 。 這 項 服 務 的 申 請 費 為 港 幣 1 , 4 0 0 元 , 費 用 不 會 退 還 。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]