• 瀏覽: 5,645
  • 回覆: 40
+2
引用:
原帖由 netizen2015 於 2019-3-13 08:12 AM 發表

中醫不會看X光? 你有沒有看過中醫學院的課程, 學習X光是必要內容之一, 而且在廣州中醫院很多中醫都是很出名的骨外科聖手, 手術功力不比西醫差。
不要混餚西醫骨科同中醫骨外科
好簡單,斷骨要釘螺絲鋼板,你真係揾中醫?唔駛麻醉?
你呢D心態正正是中醫發展不起來的問題,唔明自己的限制弱項,最終只會延誤病人治療
例子數都數唔曬,唔信睇下洪朝豐脷癌俾中醫拖到後期先做手術就知

引用:
原帖由 國資委 於 2019-3-13 12:05 AM 發表
公立嘈人手不足到咁, 都唔用中醫, 就證明大學嘅中醫藥學位應該取消, 大學中醫藥教授應該炒曬, 根本政府都唔認同你地中醫界, 連醫管局前主席胡生都係電台講中醫唔當醫生, 唔計入香港醫生數目當中, 當中醫無到!
所以唔好再浪費公帑喇, 取消曬大學嘅中醫學位喇! ...
中醫師不列入功能組別,所以政府唔駛俾面!

應該取消所有功能組別,打破山頭圍內利益集團,開放競爭,市民才會得益!

引用:
原帖由 netizen2015 於 2019-3-12 11:51 PM 發表
醫療政策方向有誤 政府果真兌現承諾?
根據香港中文大學賽馬會公共衛生及基層醫療學院院長楊永強的研究,每投放$1在社區護理,便可節省$8.4的急症醫療費用。行政長官林鄭月娥曾明確指出,本屆政府希望重點發展基層醫療,藉此降低發病率及入院率,長遠減輕公營醫療壓力。事實上,此理念相當正確。但從其公帑資源分配可見,《財政預算案》只提及預留1.5億予葵青的地區康健中心,作為該中心的營運費用及人手開支,而相關撥 ...
中醫係非正統治療嚟架

引用:
原帖由 國資委 於 2019-3-13 12:10 AM 發表
醫管局得到差不多700億一年嘅公帑補貼, 等於全港市民每人補貼1萬蚊一年睇醫生, 請問大家覺得自己有無享用到每年1萬蚊嘅服務? 買咗醫保嘅朋友你地一年洗唔洗俾超過一萬蚊黎得到私家醫院服務? ...
你講嘅果一萬蚊 咪又係益晒啲大陸人

引用:
原帖由 pherrows 於 2019-3-13 08:30 AM 發表

中醫係非正統治療嚟架
.

你咪聽佢UP啦!
西環成日想輸入赤共中醫, 就是想全面破壞醫療&藥物體制
全部由中聯辦背後利益集團包辦入口草藥,到時執一劑中藥任佢開單,任佢哋掠水,  
因為中草藥無出產地,冇藥廠紀錄& serial number,連啲所謂醫生都只係普通大陸淫
...好在香港班醫生努力把關才不至淪陷, 不過唔會守得住好耐, 遲早完蛋

CT SCAN 同 MRI 嘅功能係乜你都未知同分到,講推動中醫⋯⋯唉。
引用:
原帖由 netizen2015 於 2019-3-13 08:08 AM 發表

大可以用CT SCAN和MRI的結果來證明中醫的療效, 為什麼CT SCAN和MRI是西醫的專利? 又不是西醫發明的。

引用:
原帖由 國資委 於 2019-3-13 12:10 AM 發表
醫管局得到差不多700億一年嘅公帑補貼, 等於全港市民每人補貼1萬蚊一年睇醫生, 請問大家覺得自己有無享用到每年1萬蚊嘅服務? 買咗醫保嘅朋友你地一年洗唔洗俾超過一萬蚊黎得到私家醫院服務? ...
應該係7O0億有幾多用在醫護人員人工和福利!

引用:
原帖由 熊C獵人 於 2019-3-13 08:28 AM 發表

不要混餚西醫骨科同中醫骨外科
好簡單,斷骨要釘螺絲鋼板,你真係揾中醫?唔駛麻醉?
你呢D心態正正是中醫發展不起來的問題,唔明自己的限制弱項,最終只會延誤病人治療
例子數都數唔曬,唔信睇下洪朝豐脷癌俾中醫拖到後期先做手術就知 ...
麻醉又不是西醫專利,你把任何現代科學都假設為只有西醫才能用,等於5G只能美國人發明,國人就不能發明5G,完全是霸道講理嘛。

引用:
原帖由 pherrows 於 2019-3-13 08:30 AM 發表

中醫係非正統治療嚟架
什麽叫正統?可以解釋一下嗎?

引用:
原帖由 netizen2015 於 2019-3-13 10:19 AM 發表

什麽叫正統?可以解釋一下嗎?
係西醫呀!可以certify你果D呀

引用:
原帖由 pherrows 於 2019-3-13 10:49 AM 發表

係西醫呀!可以certify你果D呀
中醫師是可以certify人的。你不知道嗎?

引用:
原帖由 投訴即被禁訪 於 2019-3-13 04:18 AM 發表

中醫做得乜柒嘢先?
又唔識用X光
又唔識驗大腸癌
又唔識開刀做手術⋯⋯
會不會看X光和是不是中醫有什麼關係? 是西醫的就一定會看X光? 感知落差?
能否診斷出有沒有患癌和是不是中醫有什麼關係? 是西醫的就一定驗得出癌症? 感知落差?
三國出名史實華佗刮骨療傷不叫做手術? 那叫什麼? 華佗不是中醫? 難道他是西醫? 還是巫醫?

政府話要醫藥分家, 結果無曬聲, 輸俾本土西醫霸權
政府話要醫改, 結果又輸俾本土西醫霸權
政府話高度重視中醫藥, 結果又俾本土西醫霸權控制, 連個中醫藥處長都係西醫, 點解專業自主嘅西醫界又推翻專業自主說法, 管人地專業嘅嘢呀? 西醫識咩?
政府話輸入外地西醫, 結果醫管局只係不斷開會同加人工花紅, 輸入連影都無
政府又話西醫係好科學, 循証醫學, 唔係風水佬咁亂估當有料, 結果睇漏x光片, 推卸責任話係感知落差
政府又話急症室咁多人係因為收費太低, 但加咗價後, 人數回落, 等待時間反而更長
政府叫人打流感針, 結果流感針唔係過期, 就係入錯貨, 一啲都唔專業
政府高官人工高私人市場咁多, 但小小一個醫療問題都解決唔到, 咁嘅團隊叫精英?
本地西醫控制咗政府用公帑大量宣傳本地西醫, 用接受全部醫療預算公帑去支持本地西醫, 公立醫院同衞生署公帑都只請西醫, 其他中醫脊醫就資助無影, 媒體一齊否定外國西醫, 打壓中醫脊醫同外地西醫! 疫苗注射都只係得本地西醫派可以拎巨額公帑補貼合資格打! 本地西醫霸權王國!
公立嘈人手不足到咁, 都唔用中醫, 就證明大學嘅中醫藥學位應該取消, 大學中醫藥教授應該炒曬, 根本政府都唔認同你地中醫界, 連醫管局前主席胡定旭都係電台講中醫唔當醫生, 唔計入香港醫生數目當中, 當中醫無到!
所以唔好再浪費公帑喇, 取消曬大學嘅中醫學位喇!

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-3-13 08:43 AM 發表
CT SCAN 同 MRI 嘅功能係乜你都未知同分到,講推動中醫⋯⋯唉。
我只是說了中醫也可以用CT和MRI, 而你卻推論成「未知同分到」, 個推理過程怎麼做的, 可以得出這樣的結論?

引用:
原帖由 netizen2015 於 2019-3-24 11:02 PM 發表

我只是說了中醫也可以用CT和MRI, 而你卻推論成「未知同分到」, 個推理過程怎麼做的, 可以得出這樣的結論?
he is local western medicine practitioner fanatic

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]