• 瀏覽: 12,346
  • 回覆: 74
引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-3-12 04:55 PM 發表
https://cdn-images-1.medium.com/max/1600/1*4Cf_xSqRuztIGvueQjwr3w.jpeg
簡單黎講,因為常額中小學教師係終身僱傭制,所以除非犯上嚴重嘅工作失誤或者刑事罪行,要炒一個Perm位教師係近乎無可能,咁如果一個校長堅持要炒一個老師仲有咩方法呢?就係迫到個教師近乎痴線,等佢知難而退。
響呢度我又要講,有時校長要炒一個老師,未必係因為個老 ...
林老師係咪常額教師

樓主講嘅不無道理,凡事兩面睇

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2019-3-12 06:55 PM 發表
校長係黃人,黃人就係賤人,樓主唔駛幫佢兜啦
咁你係黃種人,咪你都係賤人

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2019-3-12 06:55 PM 發表
校長係黃人,黃人就係賤人,樓主唔駛幫佢兜啦
校長黃咩鬼, 69唔加資源令佢地有壓力姐, 為左生計

賤校長一樣唔炒得

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-3-12 04:55 PM 發表
https://cdn-images-1.medium.com/max/1600/1*4Cf_xSqRuztIGvueQjwr3w.jpeg
簡單黎講,因為常額中小學教師係終身僱傭制,所以除非犯上嚴重嘅工作失誤或者刑事罪行,要炒一個Perm位教師係近乎無可能,咁如果一個校長堅持要炒一個老師仲有咩方法呢?就係迫到個教師近乎痴線,等佢知難而退。
響呢度我又要講,有時校長要炒一個老師,未必係因為個老 ...
同公務員一樣。

引用:
原帖由 超力電磁俠V 於 2019-3-12 09:24 PM 發表
賤校長一樣唔炒得
但可以逼宮?好似德興果間,和諧, 外出交流打下麻雀又俾人嘈要離職, 有點莫須有感覺!
有新移民又嘈爭公屋爭公援, 無新移民又話無學生, 香港太多聲音平衡不到, 都係要民主決定好些, 起碼市民選的事後無得怨,或可用選票重頭來過

同我公司一樣,全港最大運輸業!想抄一個 permanent 員工系近附冇可能,除非 dishonest  呃錢!有時老細令原升走佢好過 篤口篤鼻

引用:
原帖由 peachli 於 2019-3-12 06:06 PM 發表
支持樓主講真話, 教師終身聘用制實不合理
仲有一個問題係幾十年留在同一地方工作, 人事十年零翻新, d教師見外人少, 接觸外界少, 搵老公老婆通常都係在自己學校, 好醜唔理, 只求就手.....好似有點慘咁

樓主都係黃屍!黃屍就係賤人,呢個就係源頭!

引用:
原帖由 peachli 於 2019-3-12 06:06 PM 發表
支持樓主講真話, 教師終身聘用制實不合理
對,應該同商業社會一樣,不思進取一樣可以炒或者減人工。。。無理由大鑊飯,有咩理由佢地可以有鐵飯碗?

引用:
原帖由 LeoGo 於 2019-3-12 09:14 PM 發表
樓主講嘅不無道理,凡事兩面睇
但又可能不想改革,只是誅除異已,凡事好多可能性,但用追殺方式是過哂火位

引用:
原帖由 好運齊來 於 2019-3-12 10:13 PM 發表

對,應該同商業社會一樣,不思進取一樣可以炒或者減人工。。。無理由大鑊飯,有咩理由佢地可以有鐵飯碗?
做老師多數都有紀律多數都好, 少抄人係正常, 問題只係政府設的薪酬福利太過高, 又房津又醫保, 教小學人工30000-40000,做到呢個位點肯離開? 私人補習社日做12個鍾, 又要交租,又要燈油火蠟開支, 有二萬蚊執都算叻! 政府應善用d空置地方, 設少D阻礙, 平租俾人搞下墟市, 搞下私人補習社, 令創業成本大減, 咁公務員和高薪職員多點出路, 唔洗被綁死一世咁慘! 政府又無必要為養大班公職人員搞到咁對d基層, 成日加呢樣果樣費, 大家都唔開心!

引用:
原帖由 好運齊來 於 2019-3-12 10:13 PM 發表

香港電台都係咁
肥花田個個月過4皮

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]