• 瀏覽: 12,375
  • 回覆: 74
說得好。

引用:
原帖由 cwbguy 於 2019-3-13 12:02 AM 發表

針冇兩頭利
參與反政府示威的泛民中堅,好多係contract的教育界人仕
但777一上場女即豪掟50億轉佢地做perm,個個有左鐵飯碗,錫身了,搞到近期多次示威得返小貓三四隻 ...
但香港自殺又愈來愈多/顧此失彼/羊毛出自羊身上, 平民被加價迫到透不到氣?

引用:
原帖由 ff88 於 2019-3-13 03:32 PM 發表

支持你講出真相
我係轉貼, 我只係借題帶出公務員人工過高的問題

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2019-3-13 03:38 PM 發表

simple and sometimes naive.

呢個世界好多PK, 但如果你見到嘅全部都係PK, 你自己本身就係一個PK.
我係轉貼, 我只係借題帶出公務員人工過高的問題,都不是完全同佢話任校長隨意炒人呢點, 我建意政府不要令公務員享過多額福利, 否則佢地等於坐監一世, 一係政府公平點, 全民都同樣有相同醫療福利和住屋津貼, 咁就BALANCE返, 無人再為呢D野做得唔開心都待下去

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-3-14 12:31 AM 發表

我屋企都有人做學校,呢個係事實黎。後生新入職既教師人工低好多,做得吾好學校可以下年度吾續佢地,所以會好搏命做表現。
但班老油條就當然吾係啦,加多小小野都屌晒鬼,橫掂又炒佢吾到。當然吾係全部舊制既教師都係咁老油條吾願做啦。
有好多頂吾順新校長改革學校加工作量既都會自動提早退休添。

引用:
原帖由 羅賤宰 於 14-3-2019 12:31 AM 發表

反正庫房繼續水浸,任誰做特首都傾向以錢收買班公務員,令佢地聽聽話話
而只要樓價繼續瘋狂,庫房仍會水浸
全球央行一日唔肯戒放水癮,樓價將繼續瘋狂
各國人民都喜歡股市高昇,所以全球央行不敢收水

引用:
原帖由 ff88 於 2019-3-14 12:40 AM 發表

我屋企都有人做學校,呢個係事實黎。後生新入職既教師人工低好多,做得吾好學校可以下年度吾續佢地,所以會好搏命做表現。
但班老油條就當然吾係啦,加多小小野都屌晒鬼,橫掂又炒佢吾到。當然吾係全部舊制既教師都係咁老油條吾願做啦。
有好多頂吾順新校長改革學校加工作量既都會自動提早退休添。 ...
你咁講我又記起少少, 當年沙士前我讀完書未搵到工有朋友介詔去代課玩下, 我明明無得罪佢地又唔識佢地 但個個都好似對外人充滿敵意, 不知是否以為我想搶佢地飯碗?我都唔鍾意做呢d工, 只係見識下之麻! 但好似代課都有成600蚊一日....

引用:
原帖由 cwbguy 於 2019-3-14 12:42 AM 發表

反正庫房繼續水浸,任誰做特首都傾向以錢收買班公務員,令佢地聽聽話話
而只要樓價繼續瘋狂,庫房仍會水浸
全球央行一日唔肯戒放水癮,樓價將繼續瘋狂
各國人民都喜歡股市高昇,所以全球央行不敢收水 ...
樓市似乎收緊, 呢二日香港金管局要賣美金好多去支持港元, 我睇樓市在中美貿易戰下不會再上, 777政府只會向市民埋手, 聯同公用事業大幅加價, 的士加20%, 領展車場租加15%, 四電一腦又來了, 市民受苦的日子來緊, 希望公務員減少D浪費等市民渡過難關就好!

引用:
原帖由 ff88 於 2019-3-14 12:40 AM 發表

有好多頂吾順新校長改革學校加工作量既都會自動提早退休添。 ...
777唔係話轉哂做常額咩?咁問題後應仲多, 個個都係鐵飯碗, 上堂學生打牌食煙都未必有人理....

有教協同黃畜撐,所以做老師一直都係惡哂,點敢炒呀

唔好講政治立場呢d啦~
先講以下講唔關呢單新聞事

只是對終身制有意見
好多老師爛賭或者投資失利周身債
俾人追數到學校.之後先跟手破產
學校咁樣炒唔炒得?

引用:
原帖由 絕世小魚 於 2019-3-14 05:26 PM 發表
唔好講政治立場呢d啦~
先講以下講唔關呢單新聞事

只是對終身制有意見
好多老師爛賭或者投資失利周身債
俾人追數到學校.之後先跟手破產
學校咁樣炒唔炒得? ...
常額教師唔係唔炒得
但要經校董會表決
同埋向教育局呈報

引用:
原帖由 captkkk 於 2019-3-14 11:49 AM 發表
唔知係咪主因,但樓主講既係事實,我可以做證。
基本上有有鐵飯碗呢樣野, 公職人員不思進取架啦

其實係 持住唔會比人炒 對住學生亂黎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]