• 瀏覽: 3,748
  • 回覆: 8
+2
XQ-58A女武神」(XQ-58A Valkyrie)5日在亞利桑那州猶馬測試場(Yuma Proving Grounds)完成76分鐘的試飛任務,「XQ-58A女武神」從研發到試飛花了2年半的時間,後續還有5個試飛計畫,目標包括評估系統功能、空氣動力性能、發射和回收系統。此款無人戰機估計航程達2000海里(Nautical mile)(約3704公里),超過美國的隱形戰鬥機或任何類型的戰鬥機。

美國軍事專家布朗克(Justin Bronk)指出,雖然F-22和F-35代表真正的全方位隱形戰鬥機,但它也有致命缺點,為了投擲炸彈或發射導彈,F-22和F-35必須打開炸彈艙,破壞它們的隱形設定,「即使順利到達並成功投擲炸彈,但飛行員恐怕無法安全飛離。」

研發「XQ-58A女武神」也有成本考量,美國預計購入最便宜的F-35,花費最少也要8000萬美元(約台幣25億元),而F-22每架售價高達1億4000萬美元(約台幣43億元)。AFRL發言人道格(Doug Szczublewski)表示,若每年能量產99架「XQ-58A女武神」,每架售價約為300萬美元(約台幣9300萬元),「XQ-58A是一款低採購和運營成本的無人機,能提供改變遊戲規則的戰鬥能力。」

附件

304c5374714e375a7073.jpg(60.8 KB)

304c5374714e68667630.jpg(17.22 KB)

自殺式攻擊?

姐係用戰機既速度發射一枝中程導彈,之後同全世界講我只係用戰機(戰術武器),你唔準用中程導彈(戰略武器)還擊?

引用:
原帖由 這個路人不太冷 於 2019-3-13 05:13 AM 發表
姐係用戰機既速度發射一枝中程導彈,之後同全世界講我只係用戰機(戰術武器),你唔準用中程導彈(戰略武器)還擊?
唔係,F-35 服役後美軍知道可以用 F-35 的 SA 能力指揮一定數量的無人機進行攻擊,增加敵人攔截難度和火力。此概念自 F-22 服役後已經有,但受制於 F-22 大多要用被動系統保持匿藏性而無咁做。如果無中導條約,用陸基 BM 就唔駛在空發射 BM 啦。

引用:
原帖由 two3888 於 2019-3-11 09:49 PM 發表
XQ-58A女武神」(XQ-58A Valkyrie)5日在亞利桑那州猶馬測試場(Yuma Proving Grounds)完成76分鐘的試飛任務,「XQ-58A女武神」從研發到試飛花了2年半的時間,後續還有5個試飛計畫,目標包括評估系統功能、空氣動力性能、發射和回收系統。此款無人戰機估計航程達2000海里(Nautical mile)(約3704公里),超過美國的隱形戰鬥機或任何類型的戰鬥機。
...
300萬美金一架?? 無可能囉,MQ9都成1800萬。一架新型可以跟上戰鬥機的同埋協同作戰的無人機....會賣300萬? 300萬連行螺旋槳的MQ1都買唔到。~

分明又係呃人入局~

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-13 01:12 PM 發表

300萬美金一架?? 無可能囉,MQ9都成1800萬。一架新型可以跟上戰鬥機的同埋協同作戰的無人機....會賣300萬? 300萬連行螺旋槳的MQ1都買唔到。~

分明又係呃人入局~ ...
300蚊美金當然冇可能 因為佢有ai嘅, 你唔好理佢係唔係真係 入局, 始終一分錢畀到一分貨 就ok, 唔好話買咗個 反隱形 雷達, 到最後 f16都探測唔到嗰啲就真係搵笨拙

呢個概念架戰術!  以現時中國無人機ai  技術  都未做到!  中國無人機可以在天空上做到  基本表演!  但在 蜂皇  戰術 所要的Al功能 要求更高!   中國現時  做不到蜂皇戰術!    美國更冇可能! 如果美國的是自殺式攻擊    其本原理同子母彈冇咩分別!  垃圾!

而家有d人所吹架無人咩無人嘜    最終  是誰擁有 量子通訊  誰就可控制一齊!  

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-13 01:12 PM 發表

分明又係呃人入局~ ...
大規模生產,而且壽命低嘅消耗品(說不定只有單程),成本平都唔出奇

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]