• 瀏覽: 11,973
  • 回覆: 103
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 Classico 於 2019-3-11 05:40 PM 發表
中美逆差大,即係美國買中國野好多,按照大陸人邏輯,比錢買野果個係大爺,應該要好好感激,否則就豬狗不如。點解唔見大陸人對美國感激呢?其實要不是美國買中國野,中國經濟那有今天? ...
呢d咪叫雙重標準,大陸人最叻

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-3-12 10:18 AM 發表

既然係咁,點解班「愛國人士」要感恩大陸人來「消費」
因為香港冇咗自由行旅客消費會令失業率升高,反之大陸客唔嚟香港旅行可以去第二度。

講到尾都係邊邊需要對方多啲嘅問題。

引用:
原帖由 Classico 於 11-3-2019 17:40 發表
中美逆差大,即係美國買中國野好多,按照大陸人邏輯,比錢買野果個係大爺,應該要好好感激,否則就豬狗不如。點解唔見大陸人對美國感激呢?其實要不是美國買中國野,中國經濟那有今天? ...
大陸人真金白銀來爆買比香港人又打又踢喼, 買野大晒呀

引用:
原帖由 樹界降臨 於 2019-3-11 09:20 PM 發表
大陸佬還要偷呃拐騙,仲要華為做間諜
所以說明,大陸佬是食碗面反碗底的
有無諗過你主子啲技術同埋其他佢所謂既盟友發展規劃情報都係偷返黎,包括你平時食嘅狗糧都係你主子偷返黎俾你食先有你呢隻咁肥肥白白嘅dog dog 出黎?返返你尾國佬度搵食嗱,假設特撚普收留你。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2019-3-11 08:59 PM 發表

美國佬可以唔買咩?

佢哋低價買中國貨,去中國起工廠剝削中國工人,先至令美國人有優質生活! 邊個應該感激? 而且這根本就是美國經濟哲學來的,亦是美國人做出來的。 所謂逆差 只是借口 想減慢中國發展同國力。 ...
係你地d「愛國人士」成日吹「世界工廠」係度沾沾自喜時,我一早都已經話大陸人係出賣大陸人子孫後代既環境資源去平價幫西人造野!你依家先知呀

重有,你記住係大陸開工廠既都係大陸人

引用:
原帖由 gullible 於 2019-3-12 10:21 AM 發表

因為香港冇咗自由行旅客消費會令失業率升高,反之大陸客唔嚟香港旅行可以去第二度。

講到尾都係邊邊需要對方多啲嘅問題。
咁中共製造業無咗老美消費又何嘗唔會令失業率升高呢?

引用:
原帖由 Classico 於 2019-3-11 05:40 PM 發表
中國各方面都要依賴美國。
糧食,科技,資訊,經貿,高官子女留學,研究,移民,資金轉移等等。
美國依賴中國,食垃圾,食基因改造糧食,低端平價勞工,貪官資產。

引用:
原帖由 揸波龍爪手 於 2019-3-11 06:11 PM 發表
犯氓議員都係政府比錢出糧的,但班人渣有感激過政府嗎?
答啱哂哩哋漢奸走狗嘅問題👍👍👍

引用:
特朗普還不夠大爺嗎?
又食, 又拎, 又屈, 又打壓還未滿足......
佢老美人民又唔曉平價出口的競爭道理, 只會勉強對手遷就美帝的霸權主義, 真無賴

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-3-12 10:43 AM 發表

係你地d「愛國人士」成日吹「世界工廠」係度沾沾自喜時,我一早都已經話大陸人係出賣大陸人子孫後代既環境資源去平價幫西人造野!你依家先知呀

重有,你記住係大陸開工廠既都係大陸人 ...
你完全錯誤,呢個世界就係 互相利用 同 相互發展, 美國人要要中國野,中國生產賣比美國,大家都是對的。

千祈唔好以為美國佬仁義道德,表面咋!其實佢地算到盡,做事斯文爛仔,陰險霸道無良。

引用:
原帖由 Classico 於 11-3-2019 05:40 PM 發表
中國用貿易盈餘賺返來的錢,向美國買左好多國庫債券
2009年金融海嘯時要不是美國財長飛去北京,求中國買美國債券,美國經濟那有今天?
所以美國人應該感激大陸

引用:
原帖由 highmax 於 11-3-2019 08:42 PM 發表

以某年數據為例

中國順差約1800億

工業品毛利5%,即約賺360億

美國服務順差375億

中國每年蝕15億

我點當佢大爺???E個人仲要倒番轉D野黎講,唔係佢有核子武器,早打佢啦

要知道,在東亞,常規軍事力量,中國強過美國嘅 ...
如果貿易戰..... 美國禁華為手機,中國又禁番蘋果手機

華為賣少一部手機,可能只賺少幾十蚊美金
蘋果賣少一部手機,卻可能賺少幾百蚊美金

有人話蘋果手機都係中國生產,禁售係搵自已笨
但生產蘋果手機富士康只賺加工費,所賺不多,反而手機內大部份零件卻是由美國、韓國和台灣公司生產

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2019-3-12 11:14 AM 發表

你完全錯誤,呢個世界就係 互相利用 同 相互發展, 美國人要要中國野,中國生產賣比美國,大家都是對的。
用返你既邏輯,咁老美加關稅又啱囉!

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-3-12 10:52 AM 發表

中國各方面都要依賴美國。
糧食,科技,資訊,經貿,高官子女留學,研究,移民,資金轉移等等。
美國依賴中國,食垃圾,食基因改造糧食,低端平價勞工,貪官資產。 ...
科技,「愛國人士」會同你講佢地係「自主硏發」架!笑死

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]