• 瀏覽: 11,974
  • 回覆: 103
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2019-3-12 08:54 AM 發表
根據傳媒報告所有良心經濟學忠告美國,一旦美國政府強逼中國減少對美國貿易赤字根據經常帳同資本帳balance。每年中國對美國國債需求同樣減少,對美國金融市場有影響。加上美國金融市場巨大對世界有影響 ...
根據報告引用經濟學者中國增加對美進口,可以增加美國公司對中國出口但其效益被中國有可能因減少貿易盈餘而減少購買美債這對美國金融市場有影響

你搞錯左,呢個係香港人既邏輯

引用:
原帖由 Classico 於 2019-3-11 05:40 PM 發表
中美逆差大,即係美國買中國野好多,按照大陸人邏輯,比錢買野果個係大爺,應該要好好感激,否則就豬狗不如。點解唔見大陸人對美國感激呢?其實要不是美國買中國野,中國經濟那有今天? ...
我都有疑惑:中國買美國債券最多,過萬億美金,照計美國都應該感激中國先啱架﹗我都唔明點解債主依家會被債仔追殺﹗???

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2019-3-12 09:05 AM 發表

根據報告引用經濟學者中國增加對美進口,可以增加美國公司對中國出口但其效益被中國有可能因減少貿易盈餘而減少購買美債這對美國金融市場有影響 ...
此外中美一旦達協定。有專家中國可能保留一定現金,擴大美國貨品入口量,有可能減少向其四眼聯盟同美國相似服務和貨物進口量

樓主唔好放棄治療

引用:
原帖由 smart889 於 2019-3-11 08:32 PM 發表

全世界包括大陸人都冇咁嘅邏輯,儍瓜才有比錢買嘢果個係大爺
咁即話大陸人係傻瓜,因住又比人抽

美國想解決貿易逆差對美國推動經濟增長幫助有限。相反美國金融市場穩定有推動美國經濟增長重要元素

引用:
原帖由 曲到圓_ 於 2019-3-12 09:21 發表

咁即話大陸人係傻瓜,因住又比人抽
如果大陸人係傻瓜,咁歐美咁驚大陸崛起,只係更大的儍瓜

因為中國整體出口中,向美出口只佔20%,而中國經濟也只有3成靠出口,而向美出口的頭手10位企業,台灣佔9個,咁你話邊個系大爺😏

引用:
原帖由 賭神無敵 於 2019-3-12 09:16 AM 發表

我都有疑惑:中國買美國債券最多,過萬億美金,照計美國都應該感激中國先啱架﹗我都唔明點解債主依家會被債仔追殺﹗???
個債仔試下無航母戰鬥群,無幾萬個核彈。
你睇下會點?

引用:
原帖由 Classico 於 2019-3-11 05:40 PM 發表
中美逆差大,即係美國買中國野好多,按照大陸人邏輯,比錢買野果個係大爺,應該要好好感激,否則就豬狗不如。點解唔見大陸人對美國感激呢?其實要不是美國買中國野,中國經濟那有今天? ...
你自己都唔感激中國土地同人民養育左祖輩,先會有你條反中L.

引用:
原帖由 樹界降臨 於 2019-3-11 09:20 PM 發表
大陸佬還要偷呃拐騙,仲要華為做間諜
所以說明,大陸佬是食碗面反碗底的
今時今日做反對派,講野要有理據,口號式的偷呃拐騙邊有人信?

引用:
完全錯,邊個要感激邊個多啲係睇邊個需要對方多啲,即係究竟係賣方渴錢多啲定係買方冇咗啲貨唔得。

中國冇咗美國買貨當然影響經濟,調轉美國冇咗中國嘅便宜貨,通脹上昇啲窮人暴動都似。現實係互相需要對方。

引用:
原帖由 揸波龍爪手 於 2019-3-11 06:11 PM 發表
犯氓議員都係政府比錢出糧的,但班人渣有感激過政府嗎?
既然係咁,點解班「愛國人士」要感恩大陸人來「消費」

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]