• 瀏覽: 11,965
  • 回覆: 103
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 Classico 於 2019-3-11 05:40 PM 發表
中美逆差大,即係美國買中國野好多,按照大陸人邏輯,比錢買野果個係大爺,應該要好好感激,否則就豬狗不如。點解唔見大陸人對美國感激呢?其實要不是美國買中國野,中國經濟那有今天? ...
兄弟,假如你阿媽開間舖頭,賣的貨又平又靚,有個客幾年來買貨好多,有一日個客對你阿媽講,你要感激我,要陪我………!!!你一定話:正確!支持!否則就豬狗不如。

引用:
原帖由 揸波龍爪手 於 2019-3-11 06:11 PM 發表
犯氓議員都係政府比錢出糧的,但班人渣有感激過政府嗎?
你搞錯左,犯民又好,政府又好,係出廣大納稅人既糧
莫講話議員,d官都唔見得會感激市民

引用:
原帖由 Classico 於 2019-3-11 05:40 PM 發表
中美逆差大,即係美國買中國野好多,按照大陸人邏輯,比錢買野果個係大爺,應該要好好感激,否則就豬狗不如。點解唔見大陸人對美國感激呢?其實要不是美國買中國野,中國經濟那有今天? ...
屌…思維極度岸狗,
想做大爺就要反思自己有冇資格了。
閣下可以叫美爹唔好同中國談判,所有中國貨加入口稅45%. 
睇下誰人先系真正大爺。

引用:
原帖由 揸波龍爪手 於 2019-3-11 06:11 PM 發表
犯氓議員都係政府比錢出糧的,但班人渣有感激過政府嗎?
直接抽擊

引用:
你問下其他香港人就知啦,大把大陸人落黎買野,香港人都當大陸人係仇人架啦,困咩惑啫,你講埋d咁既野我就真係困惑啦

引用:
原帖由 樹界降臨 於 2019-3-11 09:20 PM 發表
大陸佬還要偷呃拐騙,仲要華為做間諜
所以說明,大陸佬是食碗面反碗底的
你主子美帝鐘意送錢支持中共強大,去白宮前遠遠對你主子吠幾聲好過啦!柒頭!

引用:
中國對外三大貿易夥伴.第一名系歐盟,第二系美國,第三系東盟

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 古堡鋒 於 2019-3-11 10:18 PM 發表

中國對外三大貿易夥伴.第一名系歐盟,第二系美國,第三系東盟
早兩年數字去睇,貿易額歐盟多美國大約100億,但係計逆差美國多歐盟9成,即係主要靠賺美國錢

引用:
可能你無睇經濟歷史,點解美國幫中國買野,美國本身只是因為本土工資太貴,所以找廉價勞工去完成他們的產品。將污染,廉價勞工,輸送於中國。而高利潤産品就賣給中國人,以賺取暴利,但估不到中國科技產品發展利害,自己計錯數,以至今天逆差,你估美國人原意真的那麼好,給中國人賺錢?
了解世界多一點,真相便出來。

引用:
因為好彩大陸D野夠平,美國先唔洗崖貴野推高通賬,有平鋼鐵源材料先控制到成本,出口貨品先有力競爭....中國明白依種因果,大家都須要大家,根本平起平坐,何需要「感激」?只需要互相尊重已經足夠...但純尚霸權先會有你D咁既思維

引用:
原帖由 highmax 於 2019-3-11 08:42 PM 發表

以某年數據為例

中國順差約1800億

工業品毛利5%,即約賺360億

美國服務順差375億

中國每年蝕15億

我點當佢大爺???E個人仲要倒番轉D野黎講,唔係佢有核子武器,早打佢啦

要知道,在東亞,常規軍事力量,中國強過美國嘅 ...
你知唔知咩叫毛利率

引用:
神邏輯。樓主去買樓,你出錢所以業主一定當你系大爺,應該好好感激,否則豬狗不如?

除非強買強買,否則買賣你情我願,買嗰個覺得唔值唔會買,賣嗰個覺得蝕嘅唔會賣。

國與國之間嘅貿易逆差系兩國無數商家之間嘅交易做成,唔係國家政府對國家政府

好似城邦漁港人,大陸自由行振興經濟,D畜牲走去踢喼,欺負老弱婦人、就糸你口中嘅豬狗不如

引用:
甘你知唔知邊個賺緊邊個錢?邊個搵邊個著數?美國一部Iphone 係大陸買零件,總成本1000蚊,裝完部iphone 部機值6000蚊,再運翻美國,中國出口就計6000喇,實質中國只賺1000蚊,美國賺5000蚊,但貿易易差係6000,請問係咪中國賺左6000?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]