• 瀏覽: 24,567
  • 回覆: 171
+26
引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-13 01:17 PM 發表
「訓練係訓練已發生過的事,而出事故往往都係發生未發生過的事」
呢句大錯特錯。
你玩過訓練用的Flight Stimulator 就唔會嗡呢句。 ...
原來係打機機師,失敬喎。Flight Simulator 打錯字呀哥仔~~

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-13 01:20 PM 發表

重有,你貼出黎呢啲大航空公司,人工的確係比較高,但原因係.... 大航空公司一般同時間營運大中小型客機、飛長中程短途航線,所以,如我上面所說,一個機師有幾種機型747/ 787/ 737...etc,當然人工就會貴過剩係識飛737的機師,而唔係佢地識背誦機上的Manual.... ...
唔係,係哩D公司請機師同升機師時,會有一套比較嚴格的要求同考核,唔係阿豬阿狗有個民航機牌就請。

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-13 01:26 PM 發表

原來係打機機師,失敬喎。Flight Simulator 打錯字呀哥仔~~
唔係講緊你屋企部機,國泰城裡面個部。

不過話又說回來,你有錢,其實係可以買到同訓練用相差無幾的flight simulator,好似MH370個位機師。

引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-13 01:25 PM 發表

其實哩個就真係要睇個機師係咪真係有經驗有料,當然有事時守則係一定要打開本manual step by step 做,但有經驗有料的機師,一早已經睇晒份manual,知道要打開邊頁,唔須要理解消化,個manual只係協助個機師唔會做錯。

同埋有一D緊急救機情況,根本係冇時間比你去揭manual。 ...
哥仔,見到你搬龍門啦,未即係要睇manual囉~~

今次呢兩單野,都係要即刻救機;但係新737MAX 的manual 其實無寫到要關閉MCAS / 或者指示如何關閉MCAS的,你究竟有無睇獅航的調查報告?

最新埃航事件,最終係咩原因就等開黑盒先評論,但我由最初已講,機師要救機就要取得飛機控制權,但實際737MAX 的最高階飛控權力在AI 手上,其實個系統係關閉唔到...的

引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-13 01:29 PM 發表

唔係講緊你屋企部機,國泰城裡面個部。

不過話又說回來,你有錢,其實係可以買到同訓練用相差無幾的flight simulator,好似MH370個位機師。
我笑緊你呀~

引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-13 01:28 PM 發表

唔係,係哩D公司請機師同升機師時,會有一套比較嚴格的要求同考核,唔係阿豬阿狗有個民航機牌就請。
唔好扯去第二度,佢地貴啲係同飛行經驗有關,但就唔係因為背Manual 而高人工囉~

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-13 01:38 PM 發表

唔好扯去第二度,佢地貴啲係同飛行經驗有關,但就唔係因為背Manual 而高人工囉~
當然唔係剩係識背Manual 而高人工,亦都唔使"背",只係要"識"。

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-13 01:35 PM 發表

哥仔,見到你搬龍門啦,未即係要睇manual囉~~

今次呢兩單野,都係要即刻救機;但係新737MAX 的manual 其實無寫到要關閉MCAS / 或者指示如何關閉MCAS的,你究竟有無睇獅航的調查報告?

最新埃航事件,最終係咩原因就等開黑盒先評論,但我由最初已講,機師要救機就要取得飛機控制權,但實際737MAX 的最高階飛控權力在AI 手上,其實個系統係關閉唔到...的 ...
你有冇考過open book exam?

你有冇睇過份manual? 冇睇過唔緊要,而家比相關部份你睇睇。
http://www.b737.org.uk/mcas.htm

引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-13 01:40 PM 發表

當然唔係剩係識背Manual 而高人工,亦都唔使"背",只係要"識"。
係你個世界唔背又點會識呀~ 你知唔知其實油輪、工廠裡的渦輪機....全部都有一份差唔多一份Manual,甚至救護車車上面都有一份... ....上面師兄已經講過一定要跟procedure,你究竟理唔理解架者?

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-13 01:36 PM 發表

我笑緊你呀~
我都係笑緊你。

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-13 01:48 PM 發表

係你個世界唔背又點會識呀~ 你知唔知其實油輪、工廠裡的渦輪機....全部都有一份差唔多一份Manual,甚至救護車車上面都有一份... ....上面師兄已經講過一定要跟procedure,你究竟理唔理解架者? ...
你究竟理唔理解?

所有專業,就算係文職專業,好似律師、會計師,都有各自的manual,做事要跟manual step by step,但係本manual唔係比你放係到有事先揭,係你要熟讀融會貫通。

所以哩個世界有D人的思維永遠做不到專業。

唔係歧視你,可能你係大老闆搵幾百萬一個月,"不屑"做專業。

引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-13 01:48 PM 發表

我都係笑緊你。
引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-13 01:47 PM 發表
你有冇考過open book exam?
你有冇睇過份manual? 冇睇過唔緊要,而家比相關部份你睇睇。
http://www.b737.org.uk/mcas.htm
其實唔係我要睇,同我無咩關係,只係你連最基本的運作的protocol,即係個即係運作上的規程都唔理解~

個飛機師要睇Manual進行troubleshooting係我講嘅,又有師兄走出黎講左係程序上一定要咁做。
引用:
你到有問題時先拿著Manual去troubleshooting,即係你訓練未夠,未qualified 去揸哩隻飛機
係你講嘅,唔通睇Manual個位象徵式去睇? 你連最基本守則都唔跟,同人討論機師的操作資格?

引用:
原帖由 電視人 於 2019-3-12 03:20 PM 發表
hk.news.appledaily.com/china/realtime/article/20190312/59359237

請睇文章最後一段
即係呢段?

對於獅航JT610事故中的關鍵設備——MCAS(機動特性增強系統),曹星解釋,它是為了克服737 MAX 8更大推力帶來的多餘抬頭力矩而設計,會在人手操縱時自動施加一定的低頭力矩。獅航事故中,飛機的迎角數據錯誤導致飛機出現一系列錯誤指示,包括空速不可靠,一側抖杆警告(指示飛機失速),以及MCAS介入工作施加低頭力矩,結果飛行員未能成功處理故障,克服過多的低頭力矩,最終失事。

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-13 02:02 PM 發表

其實唔係我要睇,同我無咩關係,只係你連最基本的運作的protocol,即係個即係運作上的規程都唔理解~

個飛機師要睇Manual進行troubleshooting係我講嘅,又有師兄走出黎講左係程序上一定要咁做。
係你講嘅,唔通睇Manual個位象徵式去睇? 你連最基本守則都唔跟,同人討論機師的操作資格? ...
我從來冇講過話唔使睇Manual,我駁你的位係你話要機師出事時先去臨急搵manual trouble-shooting而manual 又冇寫,所以出意外;
而實情係
(1) 機師唔應該臨急先去搵Manual,應一早睇晒理解晒知道點樣trouble-shooting,有事時只係打開本manual 做reference step by step 跟住做。
(2) 本Manual根本有寫,只係唔係顯眼地方冇大大隻字比提示D懶人。

引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-13 01:53 PM 發表

你究竟理唔理解?

所有專業,就算係文職專業,好似律師、會計師,都有各自的manual,做事要跟manual step by step,但係本manual唔係比你放係到有事先揭,係你要熟讀融會貫通。

所以哩個世界有D人的思維永遠做不到專業。

唔係歧視你,可能你係大老闆搵幾百萬一個月,"不屑"做專業。:smile_1 ...
你知唔知,律師,睇完你個case都要查條文同文獻先可以同你講點樣點樣打,法官聽完個律師陳詞都要退庭商議查一查案例,會計師睇完你盤數都要查一下,先可以話你知點樣整靚條數 (假如間公司有問題啦)~~

呢個世界應該永遠無你心目中個啲所謂的專業,都係快啲返火星啦 (其實你而家俾我歧視緊架)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]