• 瀏覽: 24,565
  • 回覆: 171
+26
引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-13 11:10 AM 發表

有事時先打開本manual check? You sure?
就算普通人做野,有事時真係要打開本manual跟manual,都唔係有事時先去搵應睇manual第幾版,然後再慢慢消化個manual。
咁嘅員工炒得。 ...
似乎你都幾離地,咁多次空中危機.... 啲機長都出晒自傳啦,重要sure?

邊間航空公司嘅機師可以唔睇manual 做機上任何子系統的troubleshooting,你不如sure 咁話比大家知。

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-13 10:26 AM 發表

而家根本無出現過失速,同埋AI 越權引起災難。

再退一步來睇,呢個本意極有問題,因為既然你講係升降時轉手動用黎支援機師煩重工作。
1)以升降時的飛行高度,飛機根本無空間進行俯衝,所以自動俯衝設定根本致命
2)飛機並不一定進行升降才需要手動控制。
3)據第一次獅航墜機後獅航指,從機師受訓到飛行manual都無講過AI 會越權自行控制飛機
4)出現情況機師會核對從飛行角度到空速好 ...
你睇返我上面#49 quoted 個個 MCAS manual 有解釋。

引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-13 11:25 AM 發表

你睇返我上面#49 quoted 個個 MCAS manual 有解釋。
你睇返獅航調查報告,對MCAS 解釋比你深入好多

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-13 11:18 AM 發表

似乎你都幾離地,咁多次空中危機.... 啲機長都出晒自傳啦,重要sure?

邊間航空公司嘅機師可以唔睇manual 做機上任何子系統的troubleshooting,你不如sure 咁話比大家知。 ...
當然一定要睇manual,不過唔係臨急抱佛腳有事時先睇,係訓練時、事前要睇。
任何行業,如果有員工臨時有事時先去睇manual,平時唔睇唔熟讀,個個員工炒得。

引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-13 11:29 AM 發表

當然一定要睇manual,不過唔係臨急抱佛腳有事時先睇,係訓練時、事前要睇。
任何行業,如果有員工臨時有事時先去睇manual,平時唔睇唔熟讀,個個員工炒得。 ...
你就肯定炒硬啦。

一架客機有不少於500個按掣係錶板上面,全機身分佈有4~6000個感應器。而一個機長普遍開二至三個機型。好啦,而家你駕駛一架787:「突然機頭向上,方向盤控掣失靈,推力不足,20秒後將會失速.....」,咁樣你究竟應該要關閉邊一個或邊幾個感應器;抑或係開/關邊一個或邊個組合的按掣? 就當儀錶板上面緊緊有16個掣,開開關關已經有65536個組合,全部記晒入腦? 所以,每架飛機都有一份manual放係機長隨手可及的地方。

「訓練係訓練已發生過的事,而出事故往往都係發生未發生過的事」你連份manual作用都唔知就係到馬後炮。

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-13 12:16 PM 發表

你就肯定炒硬啦。

一架客機有不少於500個按掣係錶板上面,全機身分佈有4~6000個感應器。而一個機長普遍開二至三個機型。好啦,而家你駕駛一架787:「突然機頭向上,方向盤控掣失靈,推力不足,20秒後將會失速.....」,咁樣你究竟應該要關閉邊一個或邊幾個感應器;抑或係開/關邊一個或邊個組合的按掣? 就當儀錶板上面緊緊有16個掣,開開關關已經有65536個組合,全部記晒入腦? 所以,每架 ...
一個正常及有經驗的機師(正機師),應係要熟讀所要操控飛機型號的manual,唔係比成10幾萬一個月比你做咩? 人工咁易落袋?

當然,濫竽充數個D冇得好講。

所以一般航空公司好似CX、BA、JAL、AA對機師要求高,人工亦相對比得高。

引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-13 12:32 PM 發表

一個正常及有經驗的機師(正機師),應係要熟讀所要操控飛機型號的manual,唔係比成10幾萬一個月比你做咩? 人工咁易落袋?

所以一般航空公司好似CX、BA、JAL、AA對機師要求高,人工亦相對比得高。 ...
機師每個月都要考試以確保知識 keep 住,fail 要停飛的。

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2019-3-13 12:44 PM 發表

機師每個月都要考試以確保知識 keep 住,fail 要停飛的。
唔係好似上面有人講臨急先去揭manual搵答案。

引用:
原帖由 gullible 於 2019-3-11 03:26 PM 發表

大陸飛機就墜一架都世界末日,中國貨粗製濫造,一飛就爆炸;美國飛機墜機就一百架都係機師出問題,唔關波音公司事
以往所有空難九成係人為,呢個不是吹出來而係咁多年慘痛經驗下的數據;人為不一定是機組人員,是包括地勤、空管等人員;因現代飛機不會因單一系統出事就可導致出事,九成九都有backup或procedure去解決,例如沒了一個引擎要點做,垂翼沒抽壓要點做,理論上硬件已經好安全。今次都係等 investigate result 出來先啦,唔好咁快咬定係飛機問題。

引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-13 12:46 PM 發表

其實佢地真係會到時先搵 procedure,當然大路野會記在腦,但程序上的確會要求機師睇住本 procedure 去照做,對於安全來說要求一定要 step by step 係確保你唔會記錯,當然佢地有方法和知識以最快速度搵邊頁,所以點解客機一定要有三個人開,正副之外第三個就係分擔做呢類野;就算無第三個和有咩意外,航機中有一位 senior 空服都要識搵 Procedure 協助機師。

引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-13 12:32 PM 發表

所以一般航空公司好似CX、BA、JAL、AA對機師要求高,人工亦相對比得高。 ...
點樣熟讀法可以令到個機師熟到可以記住,成千上百萬個組合??每個開關一個/數個掣,配合飛行中各種氣流、天氣狀況進行一次模擬倉訓練,我相信個機師自出生一刻訓練到80歲離世為止,應該都考唔到個飛行執照返黎。
每個飛幾十年身經百戰的飛機師,係佢個位附近都有一本manual。肯定熟讀咗的,但係「訓練係訓練已發生過的事,而出事故往往都係發生未發生過的事」(<-睇唔睇得明??)

唔好誤解一份manual的作用!!!更加唔好因飛機師拎十幾萬人工一個月就笠佢高帽,你將佢人工加到一百萬一個月,都解決唔到操作繁複的問題,更加唔能夠讓飛機師預知未發生過的事,佢係飛機師唔係飛機設計師。

引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-13 12:46 PM 發表

個位師兄已經講出左重點,似乎只係你由其他平行時空而黎,我都無法子,只可以話:「地球好危險,快啲返火星。」

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-13 01:00 PM 發表

點樣熟讀法可以令到個機師熟到可以記住,成千上百萬個組合??每個開關一個/數個掣,配合飛行中各種氣流、天氣狀況進行一次模擬倉訓練,我相信個機師自出生一刻訓練到80歲離世為止,應該都考唔到個飛行執照返黎。
每個飛幾十年身經百戰的飛機師,係佢個位附近都有一本manual。肯定熟讀咗的,但係「訓練係訓練已發生過的事,而出事故往往都係發生未發生過的事」(<-睇唔睇得明??)

唔好誤解一份m ...
「訓練係訓練已發生過的事,而出事故往往都係發生未發生過的事」
呢句大錯特錯。
你玩過訓練用的Flight Stimulator 就唔會嗡呢句。

引用:

重有,你貼出黎呢啲大航空公司,人工的確係比較高,但原因係.... 大航空公司一般同時間營運大中小型客機、飛長中程短途航線,所以,如我上面所說,一個機師有幾種機型747/ 787/ 737...etc,當然人工就會貴過剩係識飛737的機師,而唔係佢地識背誦機上的Manual....

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2019-3-13 12:52 PM 發表

其實佢地真係會到時先搵 procedure,當然大路野會記在腦,但程序上的確會要求機師睇住本 procedure 去照做,對於安全來說要求一定要 step by step 係確保你唔會記錯,當然佢地有方法和知識以最快速度搵邊頁,所以點解客機一定要有三個人開,正副之外第三個就係分擔做呢類野;就算無第三個和有咩意外,航機中有一位 senior 空服都要識搵 Procedure 協助機師。 ...
其實哩個就真係要睇個機師係咪真係有經驗有料,當然有事時守則係一定要打開本manual step by step 做,但有經驗有料的機師,一早已經睇晒份manual,知道要打開邊頁,唔須要理解消化,個manual只係協助個機師唔會做錯。

同埋有一D緊急救機情況,根本係冇時間比你去揭manual。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]