• 瀏覽: 24,566
  • 回覆: 171
+26
中國又輸了

引用:
原帖由 chenflie 於 2019-3-12 10:22 PM 發表

一早…咁幾時先算呢? 全程關?

即係我建議你,係家車係墻後邊轉彎懟到你之前,你可以提早停低。基本等於無講
Boeing 係獅航出事後改manual,official 個 advice 係機師發現有問題時即刻關個MCAS系統,個新manual教你點關,但你係美國D機師網頁可以睇到有機師聽過Boeing講如果你自問技術了得根本唔使依賴個MCAS 智能系統。

畢竟機師如果真係alert,出現昂角上推係可以用手動修正到的。
即係冇左個MCAS 智能系統,架機完全係可以照飛,只不過較難操控。

引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-12 10:39 PM 發表

Boeing 係獅航出事後改manual,official 個 advice 係機師發現有問題時即刻關個MCAS系統,個新manual教你點關,但你係美國D機師網頁可以睇到有機師聽過Boeing講如果你自問技術了得根本唔使依賴個MCAS 智能系統。

畢竟機師如果真係alert,出現昂角上推係可以用手動修正到的。
即係冇左個MCAS 智能系統,架機完全係可以照飛,只不過較難操控。 ...
手控係飛行根本。飛行員關左個Macas 係無問題,但今次埃及單野,
係另一個問題,即係飛機突然開始俯衝,而當時昂角無發生。
而根據地面通訊。飛行員做左二十幾次操作,幾次係嘗試關系統。關唔到喔。
因為佢地根本無估計到系統失誤。

而波音一直無指引表明,當你唔關個系統,系統係會鎖死你個鈦喔!

咁就係個指引有問題啦。唔係發現問題關,而係提前關先得喔。咁幾時你知道個系統會之後俯衝?

咁神仙都無符。除非你一直唔開咯。
問題係,個系統聯動電傳裝置。
唔同叫人全程手動,開飛機開到戰鬥機咁。上下左右震咩?

引用:
原帖由 chenflie 於 2019-3-12 10:56 PM 發表

手控係飛行根本。飛行員關左個Macas 係無問題,但今次埃及單野,
係另一個問題,即係飛機突然開始俯衝,而當時昂角無發生。
而根據地面通訊。飛行員做左二十幾次嘗試關系統。關唔到喔。

咁就係個指引提啦。唔係發現問題關,而係提前關喔。咁幾時你知道個系統會之後俯衝?

咁神仙都無符。除非你一直唔開咯。
問題係,個系統聯動電傳裝置。
唔同叫人全程手動,開飛機開到戰鬥機咁。上下左右震咩? ...
個設定係MCAS智能系統只係非autopilot時起作用,即係起降時,巡航時用autopilot MCAS系統唔會開啟。

http://www.b737.org.uk/mcas.htm

引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-12 11:01 PM 發表

個設定係MCAS智能系統只係非autopilot時起作用,即係起降時,巡航時用autopilot MCAS系統唔會開啟。

http://www.b737.org.uk/mcas.htm
即係系統極之有問題,手動時才介入操作。咁即係自動定係手動? 飛行高度低,一俯衝十零廿秒就可以撞地。十幾秒之間,機師唔係人手駕駛救機,而係搵manual 睇下問題所在,再解決成因??

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-12 11:34 PM 發表
即係系統極之有問題,手動時才介入操作。咁即係自動定係手動? 飛行高度低,一俯衝十零廿秒就可以撞地。十幾秒之間,機師唔係人手駕駛救機,而係搵manual 睇下問題所在,再解決成因?? ...
手動時才介入很明顯用意是用來避免人為操作失誤
而客機出現問題時正副駕駛是其中一個手動操作而另一個則拿著Manual去troubleshooting的

引用:
原帖由 erkc 於 2019-3-13 12:04 AM 發表

而客機出現問題時正副駕駛是其中一個手動操作而另一個則拿著Manual去troubleshooting的
手動時才介入而家明顯就造成了致命事故,連手動操作都失效,另一個可以 troubleshooting 到啲咩呀? 未排查到問題就撞機~

引用:
原帖由 erkc 於 2019-3-13 12:04 AM 發表

串D講,你到有問題時先拿著Manual去troubleshooting,即係你訓練未夠,未qualified 去揸哩隻飛機。

之前獅航單野已經話依架B-737 MAX 同已往的波音飛機控制有分別,機司一不留神....RIP

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-12 11:34 PM 發表

即係系統極之有問題,手動時才介入操作。咁即係自動定係手動? 飛行高度低,一俯衝十零廿秒就可以撞地。十幾秒之間,機師唔係人手駕駛救機,而係搵manual 睇下問題所在,再解決成因?? ...
出現上推力引致超昂角失速基本上只會係飛機同時出現向前同向上推進的情況下,即係只會係升降的情況下出現(飛機降落時機頭係向上,唔係向下的),而飛機升降係手動操控的,升降時機師須要兼顧很多事,所以個MCAS AI智能系統本意係用來幫助機師。

所謂手動操控,機師都唔係完全唔依靠電腦自動系統,只係冇好似巡航時autopilot將架機完全依靠自動操控。

引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-13 09:29 AM 發表

出現上推力引致超昂角失速基本上只會係飛機同時出現向前同向上推進的情況下,即係只會係升降的情況下出現(飛機降落時機頭係向上,唔係向下的),而飛機升降係手動操控的,升降時機師須要兼顧很多事,所以個MCAS AI智能系統本意係用來幫助機師。

所謂手動操控,機師都唔係完全唔依靠電腦自動系統,只係冇好似巡航時autopilot將架機完全依靠自動操控。 ...
而家根本無出現過失速,同埋AI 越權引起災難。

再退一步來睇,呢個本意極有問題,因為既然你講係升降時轉手動用黎支援機師煩重工作。
1)以升降時的飛行高度,飛機根本無空間進行俯衝,所以自動俯衝設定根本致命
2)飛機並不一定進行升降才需要手動控制。
3)據第一次獅航墜機後獅航指,從機師受訓到飛行manual都無講過AI 會越權自行控制飛機
4)出現情況機師會核對從飛行角度到空速好幾組數,但AI 只因為其中一個AOA  感應器,就控制飛機俯衝

引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-13 09:15 AM 發表

串D講,你到有問題時先拿著Manual去troubleshooting,即係你訓練未夠,未qualified 去揸哩隻飛機。
你話要查manual 所以未夠qualifies 揸飛機,大錯特錯。

歷史上機師救機,從機倉失壓、無動力滑翔、河上逼降到某啲子系統失靈,佢地都係打開本manual按照指引進行操作...... 但大前提是佢地控制到架飛機先。

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-13 10:40 AM 發表

你話要查manual 所以未夠qualifies 揸飛機,大錯特錯。

歷史上機師救機,從機倉失壓、無動力滑翔、河上逼降到某啲子系統失靈,佢地都係打開本manual按照指引進行操作...... 但大前提是佢地控制到架飛機先。 ...
有事時先打開本manual check? You sure?
就算普通人做野,有事時真係要打開本manual跟manual,都唔係有事時先去搵應睇manual第幾版,然後再慢慢消化個manual。
咁嘅員工炒得。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]