• 瀏覽: 24,550
  • 回覆: 171
+26
你估之前既 737 未試過?
同一種方式跌左兩三架都未停飛
係後來有個機師差D 見上帝時比佢舞返掂部機, 返黎講返個情況, 同埋有FDR睇, 波音先知乜事

https://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_737_rudder_issues

美國只係資訊公開, 唔代表佢標準比較高何況今次並唔係美國本土跌

引用:
原帖由 chenflie 於 2019-3-12 15:16 發表

因為呢部max8 為作省油。改左設計,發動機位置向前左8寸。
唔好睇少。
因為咁樣改設計,導致,飛機飛個陣。好容易機頭昂起。
好易出事。
咁波音個做法係,既然好易昂起,咁就係駕駛系統度做補償。當電腦感覺飛行員拉機頭拉得多個陣(其實一d無多,係部機唔可以拉多)。自動俯衝!

問題係,你部電腦如果感知出問題。
因為本來就係為左掩蓋機頭昂起,所以部電腦係超權限。飛行員改唔到電腦!

而最關鍵係,部 ...
引擎改前8寸係因爲風扇尺寸大左要偷位

但係,737 基本翼型MAC 同重心幾十年無點變過,整好配重並唔難

引用:
原帖由 機龍 於 2019-3-12 07:29 PM 發表

引擎改前8寸係因爲風扇尺寸大左要偷位

但係,737 基本翼型MAC 同重心幾十年無點變過,整好配重並唔難
你都識講,737重心幾十年無變啦。要配合空氣動力學,好嚴謹。
無里頭搞大個風扇搞到要發動機前移。
如果配重搞好。一就大搞機翼。一就加重量配重。
邊種都麻煩同省唔到油。
結果佢地就不顧生命。
強行唔平衡就飛咯

引用:
原帖由 chenflie 於 2019-3-12 20:49 發表

你都識講,737重心幾十年無變啦。要配合空氣動力學,好嚴謹。
無里頭搞大個風扇搞到要發動機前移。
如果配重搞好。一就大搞機翼。一就加重量配重。
邊種都麻煩同省唔到油。
結果佢地就不顧生命。
強行唔平衡就飛咯 ...
無737重量手冊,只係無根據臆測

引用:
原帖由 機龍 於 2019-3-12 09:00 PM 發表

無737重量手冊,只係無根據臆測
人地外媒都討論左兩日就係重心唔掂

引用:
原帖由 chenflie 於 2019-3-12 03:16 PM 發表

因為呢部max8 為作省油。改左設計,發動機位置向前左8寸。
唔好睇少。
因為咁樣改設計,導致,飛機飛個陣。好容易機頭昂起。
好易出事。
咁波音個做法係,既然好易昂起,咁就係駕駛系統度做補償。當電腦感覺飛行員拉機頭拉得多個陣(其實一d無多,係部機唔可以拉多)。自動俯衝!

問題係,你部電腦如果感知出問題。
因為本來就係為左掩蓋機頭昂起,所以部電腦係超權限。飛行員改唔到電腦!

而最關鍵係,部 ...
成件事唔單止係Boeing不道德,各大航空公司一樣參予哩單不道德魔鬼協作。
買飛機唔係街市買棵菜,航空公司買飛機落訂單前,一定對各種型號仔細研究比較優劣,而且一定有機師同航空工程師行內人參予,對737max的引擎同起落架位置改動,改動後要依據MCAS AI智能系統補救,其實航空公司落單前係完全知情。

引用:
原帖由 chenflie 於 2019-3-12 21:16 發表

人地外媒都討論左兩日就係重心唔掂
媒體講就關係證據?

調查方才開始,記者凴乜下定論?

引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-12 09:17 PM 發表

成件事唔單止係Boeing不道德,各大航空公司一樣參予哩單不道德魔鬼協作。
買飛機唔係街市買棵菜,航空公司買飛機落訂單前,一定對各種型號仔細研究比較優劣,而且一定有機師同航空工程師行內人參予,對737max的引擎同起落架位置改動,改動後要依據MCAS AI智能系統補救,其實航空公司落單前係完全知情。 ...
哎,你咁講,為左錢,無個好人咯

引用:
原帖由 機龍 於 2019-3-12 09:22 PM 發表

媒體講就關係證據?

調查方才開始,記者凴乜下定論?
你係波音返工架? 反正faa已經發指令部機有事咯喔

引用:
原帖由 chenflie 於 2019-3-12 09:22 PM 發表

哎,你咁講,為左錢,無個好人咯
當今航空業運作,燃油支出係營運中最大成本。

引用:
原帖由 chenflie 於 2019-3-12 09:24 PM 發表

其實Boeing之前好似有個補救方法advice,機師可以一早關左個MCAS AI智能系統,用自己技術補救修正昂角問題。

引用:
原帖由 chenflie 於 2019-3-12 21:24 發表

小弟返赤臘角

五個鐘前,FAA 仍然話MAX8 適航

FAA、NTSB、埃國飛安局、中國小組只係開始調查咋

多國停飛737Max

引用:
原帖由 機龍 於 2019-3-12 09:31 PM 發表

小弟返赤臘角

五個鐘前,FAA 仍然話MAX8 適航

FAA、NTSB、埃國飛安局、中國小組只係開始調查咋
咁阿地勤阿sir。你都知道一般faa指出,需要對自動電傳飛控超控作調查代表咩意思啦。而且埃及個邊都已經表明存在系統超控問題。 所以話咯。
Faa指出部機有問題。需要深入調查。

大家都對過大機構個咨詢流程。一般起手就咁,代表到啦。

你如果非要講波音手冊到手先。咁可以等下咯,我覺得下個階段,香港方面會收到消息架啦。

引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-12 09:30 PM 發表

其實Boeing之前好似有個補救方法advice,機師可以一早關左個MCAS AI智能系統,用自己技術補救修正昂角問題。
一早…咁幾時先算呢? 全程關?

即係我建議你,係家車係墻後邊轉彎懟到你之前,你可以提早停低。基本等於無講

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]