• 瀏覽: 62,778
  • 回覆: 611
+19
蘋果日報响台灣話佔中死亡人數13人,500人受傷!咁佢報導係咪叫監察?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-11 08:04 AM 發表
本版很多網友 批評“蘋果日報”。
其實,目前的情況,只有“蘋果日報”最能夠發揮 第四權監察政府的功能。
還有,N年前,香港的報紙還會報導中國大陸的新聞的,揭露了 三聚氰胺,豆腐工程,貪官等等。
----------
我的評論:
上述網友現在有機會各抒己見了。他們是社會縮影的一份子。我同時希望,沉默瀏覽者加入政治版【好像須要登記成為香港討論區 ...
問題佢成日整假新聞呢
而且只要死左,吸毒偷錢犯法都係好爸爸好兒子
一d做人既價值觀都無,我點信佢呀大佬

此報未能中肯報導事情,凡事斷章取義!

假新聞太多, 色情野太多, 動新聞簡真係洗懶人腦利器
有償新聞手法, 為報導製造新聞
為新聞事件製造分裂社會聲音, 除低職員證就扮目擊者接受採訪

八年前一個朋友因為同男友分手, 跳樓自殺, 我趕到返現場已經太遲
但蘋果得知死者係護事, 為咗政治目的, 搵個同事扮係死者朋友接受採訪, 訪問完就戴返記者證

報導以政治方針為基礎, 有損自己政治方針, 一概不報
無關政治事, 都拉埋一齊講, 令事件直相被覆蓋

新聞從業員無誠信, 媒體方針政治行先, 媒體只係一種洗腦工具, 世上其實唔需要咁既新聞媒體

當然, 唔淨指蘋果一間

引用:
原帖由 starr 於 2019-3-11 08:34 AM 發表
由廿幾蚊跌剩2毫子  
人生有很多階段:
1.揾食
2.找尋 愛
3. 安家立命
4. 貢獻社會
------------
希望你用第四階段看看目前第四權-- 市民如何捍衛之。
然後說說:除了“蘋果日報”,其他報紙是失去了第四權。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-11 08:04 AM 發表
其實,目前的情況,只有“蘋果日報”最能夠發揮 第四權監察政府的功能。
還有,N年前,香港的報紙還會報導中國大陸的新聞的,揭露了 三聚氰胺,豆腐工程,貪官等等。
----------
我的評論:
上述網友現在有機會各抒己見了。他們是社會縮影的一份子。我同時希望,沉默瀏覽者加入政治版【好像須要登記成為香港討論區 ...
只有作者, 沒有記者

點都好,只有蘋果係值得比錢買

引用:
原帖由 Herme 於 2019-3-11 10:55 AM 發表

只有作者, 沒有記者
我覺得你是告訴大家,香港社會不需要監察政府。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-11 10:58 AM 發表

我覺得你是告訴大家,香港社會不需要監察政府。
同毒果一樣, "覺得"就以為係事實

我以前鍾意睇蘋果,後來認真佢嘅真面目就唔睇,仲好黑我憎添

引用:
----------
我的評論:
食屎啦毒果!

引用:
----------
我的評論:
爛蘋果日報係垃圾,係漢奸日報👎👎👎

蘋果老闆有源源不絕嘅金錢支援

作假、描黑、誹謗、唱衰...叫做“監察”?
反智到咁?真係長知識了!

引用:
原帖由 浪裏白條 於 11/3/2019 08:04 發表
----------
我的評論:
傳煤係要來姦察正苦既咩?
咁要異員來做乜?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]