• 瀏覽: 4,888
  • 回覆: 61
北大校長蔡元培,點解會受人萬世流芳相反現在香港各大學府嘅所謂校長,大部份都為私利或權貴而服務,點會有風骨

縱容壞學生
叫做有風骨 ?
服左你囉 

引用:
原帖由 nigel212 於 2019-3-10 10:29 發表
學生大哂咩?

咁都走趕出校?以後再有學生照板煮碗,校方點處理?

呢啲文章害q死班學生。校規早就訂好,吾接受就吾好申請入學。
年青人誰沒有反叛過,教學不會春風化雨,遁遁善誘,學生犯了錯只會責罰,簡直將教學理念,本未倒置

引用:
原帖由 HungAlex1234 於 2019-3-10 10:39 AM 發表

年青人誰沒有反叛過,教學不會春風化雨,遁遁善誘,學生犯了錯只會責罰,簡直將教學理念,本未倒置
做錯事
要受罰
都是教育的一種
難道學生做錯事
還要請他吃糖 ?

引用:
原帖由 vvoy 於 2019-3-10 10:36 發表
縱容壞學生
叫做有風骨 ?
服左你囉 
教不好,師之惰

引用:
原帖由 vvoy 於 2019-3-10 10:41 發表

做錯事
要受罰
都是教育的一種
難道學生做錯事
還要請他吃糖 ?
錯,唔一定要罰,你年青時,無錯過嗎

引用:
原帖由 nigel212 於 2019-3-10 10:29 AM 發表
學生大哂咩?

咁都走趕出校?以後再有學生照板煮碗,校方點處理?

呢啲文章害q死班學生。校規早就訂好,吾接受就吾好申請入學。
認同,唔接受學校條例,唔好申請報名入讀,現有學生唔滿意可選擇退學

引用:
原帖由 HungAlex1234 於 2019-3-10 10:45 AM 發表
錯,唔一定要罰,你年青時,無錯過嗎
小弟一向願賭服輸
唔會姓賴

引用:
原帖由 HungAlex1234 於 2019-3-10 10:42 AM 發表
教不好,師之惰
原文是
教不嚴  師之惰
你怕左個"嚴"字 ?

引用:
原帖由 HungAlex1234 於 2019-3-10 10:39 AM 發表

學生一般都係指十幾二十歲以下者,二十一歲或以上是成年人,對自己所做的事應承擔社會責任,無可能永遠用學生的身份去逃避。
另一,今次佢地係搞港獨,性質非常之壞,是破壞香港的法治,影響香港的經濟,影響絕大多數良好市民的生計﹗依班成年的學生,尤其那位差一年就到三十歲者,要好好反思自己的所作所為,點解得唔到普通的社會支持,而是零星的港獨同好者的搖旗吶喊﹗?

引用:
原帖由 HungAlex1234 於 2019-3-10 10:42 AM 發表

教不好,師之惰
你不如話:養不教,父之過,重啱啦。

我相信如果只是示威,大聲疾呼,係唔會有今日嘅結果囉。問題係佢地闖入教職員辦公室,圍堵教職員,甚至有肢體衝突。呢尐行為重要包容咩?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]