• 瀏覽: 5,392
  • 回覆: 60
非洲聯盟gdp總量是2.19萬億美元

一個小小的英國的gdp總量是2.622萬億美元,比整個非洲加起來還要高。

非洲面積等于三個中國,但gdp卻比不上一個小島英國,大家話咩事,以前中國就話打日本加內戰,搞到發展唔到,非洲一向風平浪靜,都窮到死。

香港回歸後中國GDP都突然變第二

引用:
原帖由 Classico 於 2019-3-11 08:33 AM 發表
香港回歸後中國GDP都突然變第二
香港澳門GDP 不計入中國GDP的

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-3-9 09:38 PM 發表

一個小小的英國的gdp總量是2.622萬億美元,比整個非洲加起來還要高。
己成過去式了, 還要緬懷到何時何日? 現在一個廣東省已經多過它...

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-3-9 21:38 發表

各有前因;

英國財富搶自非洲等第三世界。

非洲做咗半世殖民地,資源畀西方人掠奪淨盡。最慘系“被民主”,戰亂幾十年。

不過放心啦,中國依家做緊嘢,非洲雄起者日可待。

不如關心下英國仲好啦。

用非洲的gdp總量和英國的gdp總量比較??
唔使擔心, 英國在年輕一代不肯出賣勞力, 只是愛塗鴉和街頭表演的前景之下。 而非洲在中共大力的扶持下, 不久將來gdp總量會跟英國睇齊。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-3-11 10:20 AM 發表
各有前因;
英國財富搶自非洲等第三世界。
非洲做咗半世殖民地,資源畀西方人掠奪淨盡。最慘系“被民主”,戰亂幾十年。
不過放心啦,中國依家做緊嘢,非洲雄起者日可待。
不如關心下英國仲好啦。 ...
歐美殖民非洲數百年,結果係非洲戰亂,饑荒,貧困..
二戰大概1960年代後俾非洲各國獨立,但經濟上仍然掌握在歐美手中..
數十年話經濟支援,愈援非洲愈窮..
反而近十多年,好多非洲國家靠攏中國,或借鏡中國發展模式,
經濟增長強勁,
不過主流傳媒唔會(唔敢)報導...

引用:
原帖由 lung_block 於 2019-3-11 11:15 發表

歐美殖民非洲數百年,結果係非洲戰亂,饑荒,貧困..
二戰大概1960年代後俾非洲各國獨立,但經濟上仍然掌握在歐美手中..
數十年話經濟支援,愈援非洲愈窮..
反而近十多年,好多非洲國家靠攏中國,或借鏡中國發展模式,
經濟增長強勁,
不過主流傳媒唔會(唔敢)報導... ...
講真,如果唔系中央台介紹過非洲,我都以為非洲仲系餓殍枕藉。

大家錯左一樣野,非洲彈起其實是中國的末日。以為黑鬼有你着數喺大錯特錯。

香港人見識真喺淺薄,你地班人注定養木蚤咬自己屁股

引用:
原帖由 kingchan75 於 2019-3-11 10:11 AM 發表

己成過去式了, 還要緬懷到何時何日? 現在一個廣東省已經多過它...
對唔住,呢個喺2018年的數字

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-3-11 03:49 PM 發表

對唔住,呢個喺2018年的數字
你個d直情是上世紀的數字...

引用:
原帖由 kingchan75 於 2019-3-11 05:05 PM 發表

你個d直情是上世紀的數字...
傻仔

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-3-11 15:42 發表
大家錯左一樣野,非洲彈起其實是中國的末日。以為黑鬼有你着數喺大錯特錯。

香港人見識真喺淺薄,你地班人注定養木蚤咬自己屁股
我信非洲黑人都唔信五個屎眼聯盟。

佢地最多系食碗面反碗底。點都唔會好似尾角咁挑弄戰爭咁邪惡。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-3-11 10:54 PM 發表

唉,有你地班天才,中國無喇

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-3-11 10:54 PM 發表

夏蟲不可語冰,你都喺快去非洲比黑鬼搞,唔好咁多聲氣

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]