• 瀏覽: 2,081
  • 回覆: 18
mission has successfully

https://www.youtube.com/watch?v=iQmK6_95Rs8

美國民營太空科技公司SpaceX上周六(2日)發射載着假人的Crew Dragon太空船,前往國際太空站,停留5天後周五(8日)分離,並於香港時間晚上9時45分成功在佛羅里達州對開的大西洋降落。

加拿大太空人聖─傑克斯(David Saint-Jacques)是首名進入太空船的國際太空站太空人,他形容太空船十分華麗,稱呼它為商務客艙。美國太空總署(NASA)自8年前因太空穿梭機計劃結束,要租用俄羅斯的火箭載太空人上太空。NASA期望今次測試成功,今年夏天委託SpaceX及波音公司載人到太空。
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20190308/bkn-20190308210645912-0308_00972_001.html進入香討影片區

一定係假嘢?曾有網友話穿過大氣層咩都燒晒啦,仲可以開降落傘咩?仲唔係假???

隻太空船好似有啲變形,可能降温技術仲欠小小。
所以這次只用假人測試,NASA技術唔得,寄望
民間技術,所以,NASA期望今次測試成功。

有得J好J多啲。elon musk 嘅project。 一個比一個泡沫!

點解美國唔重啟/或研發新穿梭機呢?
呢隻野咪同中國用緊差唔多,好落後喎,點解美國有先進野唔用要復古? 唔通穿梭機同登月一樣係假野黎!

引用:
原帖由 jipyrbo 於 2019-3-10 09:17 發表
呢隻野咪同中國用緊差唔多,好落後喎,點解美國有先進野唔用要復古? 唔通穿梭機同登月一樣係假野黎!
中國未有重用式飛船

穿梭機有過度設計同成本問題,重用式火箭周轉速度、成本優勝好多

除左飛龍2 同CST-100,重有追夢者貨船參予商業競爭

引用:
原帖由 機龍 於 2019-3-10 10:51 AM 發表

中國未有重用式飛船

穿梭機有過度設計同成本問題,重用式火箭周轉速度、成本優勝好多

除左飛龍2 同CST-100,重有追夢者貨船參予商業競爭

https://space.skyrocket.de/img_sat/dreamchaser-cargo__1.jpg ...
機龍兄
有冇印象 大約十幾年前,美國有次 重用式競標
結果係飛翼式贏左垂直升降火箭式
跟住冇左下文
搵唔返

引用:
原帖由 jipyrbo 於 2019-3-10 09:17 AM 發表

http://news.tvb.com/world/5c843b95e60383e7227f82bf/

美國太空船「飛龍號」完成模擬載人到太空站的測試,順利返回地球,預料美國最快七月重啟載人太空任務,不再依賴俄羅斯的太空船。由太空探索科技公司SpaceX研製,近五米高的「飛龍號」上周五返回地球,降落在美國佛羅里達州海域,為期六天的模擬載人任務成功。「飛龍號」在本月3日與國際太空站對接,從畫面看來似乎很緩慢,其實「飛龍號」與太空站以時速二萬七千公里,高速環繞地球飛行。
「飛龍號」艙內有一個道具假人,內置蒐集數據的感應器。本來用作載貨的「飛龍號」,可容納七人,簡化操控方式,主要按鈕僅約30個,其他太空船的按鈕多達二千個。2014年,美國太空總署共撥款68億美元,讓SpaceX及飛機製造商波音研發可載人太空船。

美國首架太空穿梭機「哥倫比亞號」,1981年成功發射。美國曾依賴可回收再用的穿梭機,協助興建國際太空站及補給物資。但在1986年及2003年,「挑戰者號」及「哥倫比亞號」先後爆炸解體,外界關注穿梭機安全問題。到了2011年,「阿特蘭蒂斯號」完成第135次任務,光榮引退,穿梭機時代落幕。

近年來,美國太空人往返國際太空站,主要靠俄羅斯的「聯盟號」,但成本不斷增加,每載一名太空人來回,花費折合約6.4億港元。若改用「飛龍號」,有望節省近1.7億港元。加上中國積極發展「神舟」載人飛船,有傳媒形容,隨著多國發展載人太空船,甚至發展太空旅行產業,全球「太空競賽」已經打響。

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-3-10 11:30 發表

機龍兄
有冇印象 大約十幾年前,美國有次 重用式競標
結果係飛翼式贏左垂直升降火箭式
跟住冇左下文
搵唔返
X-33 衰左後美國已唔再搞有翼式

忘記左X-37,呢隻係軍用

美國首架太空穿梭機「哥倫比亞號」,1981年成功發射。美國曾依賴可回收再用的穿梭機,協助興建國際太空站及補給物資。但在1986年及2003年,「挑戰者號」及「哥倫比亞號」先後爆炸解體,外界關注穿梭機安全問題。到了2011年,「阿特蘭蒂斯號」完成第135次任務,光榮引退,穿梭機時代落幕。

有點想不通,如果穿梭機限量於重覆使用次數,是否會比較安全,及可以繼續發展?

重覆使用太空戴體,風險一定高。
除非是無人自動太空貨船,
或許沒有了太空人性命的擔憂!

引用:
原帖由 路人皆知 於 2019-3-10 14:08 發表
有點想不通,如果穿梭機限量於重覆使用次數,是否會比較安全,及可以繼續發展?

重覆使用太空戴體,風險一定高。
除非是無人自動太空貨船,
或許沒有了太空人性命的擔憂!
美國整穿梭機諗住太空好快商業化,結果只完成 1/3 預期班次,再減班無咩幫助

兩單穿梭機事故都係趕目標貪快之過,吸取教訓後 NASA 要求競標者凍結設計、測試飛安達標至會批准營運

引用:
原帖由 jipyrbo 於 2019-3-10 09:17 AM 發表
Starship

引用:
原帖由 機龍 於 2019-3-10 03:08 PM 發表

美國整穿梭機諗住太空好快商業化,結果只完成 1/3 預期班次,再減班無咩幫助

兩單穿梭機事故都係趕目標貪快之過,吸取教訓後 NASA 要求競標者凍結設計、測試飛安達標至會批准營運 ...
維珍銀河 整左隻小型太空飛機,用來載人亞軌道太空飛行

引用:
原帖由 電視人 於 2019-3-10 17:58 發表

維珍銀河 整左隻小型太空飛機,用來載人亞軌道太空飛行
維珍 VSS 進度好慢,舊年尾至做亞軌道試飛...

藍色起源又搞好耐,今年用新薛帕德做載人測試,新格連火箭 22 年至首飛

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]