• 瀏覽: 1,798
  • 回覆: 26
054a的頂板一說是指揮6個彈攻擊6個目標。
但事實照射雷達不夠。同一方向只能指揮兩校導彈。
結果是生存性大幅下降。

改造方法可以很便宜。賣給巴基斯坦的054裝有紅10。照著做就能大致發揮本身潛能。

貴一點做法直接換新射控雷達。更貴一點就連雷達射控一次過換。再貴就連紅十也裝上。

054a本來速度跟不上航母。所以航母護衛反潛工作還是留給下一代護衛艦。而一說大艦本身航行噪音較大。所以全盾艦或者多功能驅逐艦都未必是反潛極至。為自

改來改去,不如造新型艦!
如有錢的話!(硬傷)

改幾艘當驗證艦還可以,
全部 054A 都改,
隨時貴過造新艦,
另外舊裝置及武器全報銷了!

引用:
原帖由 路人皆知 於 2019-3-8 05:54 PM 發表
如有錢的話!(硬傷)

改幾艘當驗證艦還可以,
全部 054A 都改,
隨時貴過造新艦,
亦有道理。
所以爭取花最少資源時間。
做最重要改動升級。否則不如不改

054A仲咁新,數量又多,如果咁快全部大規模升級,一來實在太貴,二來船廠壓力好大

好似話可以照射600個目標攻擊其中300個,震驚全球

054A未到改裝期,現在改裝緊054。 054A批次已經完成,後續艦快開工,近日軍事消息封鎖極嚴,要等大會開完才有新飯盒了!

054A滿載排水量才得4053噸,這是誤導黑踩中國軍備吧,有比較一下他國的同等級對手的能力嗎??

引用:
原帖由 KZRTO 於 2019-3-8 08:03 PM 發表
054A滿載排水量才得4053噸,這是誤導黑踩中國軍備吧,有比較一下他國的同等級對手的能力嗎??
紫苑係主動彈。所以無照射通道麻煩。

點解要係裝一艘海軍中普及化服役的"護衛艦" 硬性要求到驅逐艦水平...
一共有30艘先不談論升級的難度, 係要求升級後在艦隊中承擔咩角色. 唔好忘掉054A護衛艦除咗中層防空外, 更重要係在反潛方面擔當重要一環. 32個發射中配備是 魚-8反潛助飛魚雷 X16 而紅旗十六 也只裝16枚. 

引用:
原帖由 fouly123 於 2019-3-8 09:04 PM 發表
點解要係裝一艘海軍中普及化服役的"護衛艦" 硬性要求到驅逐艦水平...
一共有30艘先不談論升級的難度, 係要求升級後在艦隊中承擔咩角色. 唔好忘掉054A護衛艦除咗中層防空外, 更重要係在反潛方面擔當重要一環. 32個發射中配備是 魚-8反潛助飛魚雷 X16 而紅旗十六 也只裝16枚.  ...
其實增加照射通道都達唔到驅逐艦水平。照而家技術基礎要做表面睇無難道。只更換4個照射雷達成本好低。對艦體沒甚麼改動

退而求其次可以用紅10。

引用:
原帖由 路人皆知 於 2019-3-8 17:54 發表
如有錢的話!(硬傷)

改幾艘當驗證艦還可以,
全部 054A 都改,
隨時貴過造新艦,
錢對中國從來唔係問題

徐州艦只有十一嵗未係時候升級,中國要考慮發展 054B 定係全新平台

引用:
原帖由 機龍 於 2019-3-8 09:16 PM 發表

錢對中國從來唔係問題

徐州艦只有十一嵗未係時候升級,中國要考慮發展 054B 定係全新平台
054A如果再加噸位咪好接近驅逐艦級別囉

引用:
原帖由 head2010 於 2019-3-8 22:52 發表

現代巡洋、驅逐同巡防本來界綫好模糊,係靠分工輕重、運用政策去區分

引用:
原帖由 機龍 於 2019-3-8 11:26 PM 發表

現代巡洋、驅逐同巡防本來界綫好模糊,係靠分工輕重、運用政策去區分
請問054a在航母戰鬥群中擔演咩角色呢,反潛或是低空防空任務?

引用:
原帖由 head2010 於 2019-3-8 10:52 PM 發表

滿排4000。如果加一點都唔算太大。
大陸直20唔知幾時服役。
暫時就係直9或者重型直18。
正路都係選直18。到時機庫又要加大。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]