• 瀏覽: 1,258
  • 回覆: 15
射程150公里對40
遠距多目標能力。12打6對2打2
近距多目標能力現代級紅10較佳。
反導能力。有對無。
反潛。普通對普通
軟實力。現代更改不久可能較佳。
綜合還是不及051c. 
看看現代能不能撥空間上攻陸巡航彈更變自身防空反潛階不是的局面。
有些網民說。051c大概沒地方可以改動所以不要了。
但事實上要不要看有沒有人肯買2手。自用就看實力。
沒事不改不舒服不是道理。

不錯哦  

如果硬改的話。
051c可以考慮軟實力和自動化程度提升。這兩個方面最近基礎已改進不少參考056才60人就運作。

另外看看俄羅斯有沒有新彈藥能裝在這系統上。

以及看看有沒有地方塞少許紅10

俄羅斯如果要2選1。
選改進無畏而放棄現代也合理。
在舊艦改成有意義防空艦不易。
但在反潛艦身上增加一些防空生存力再繼續反潛難道低一些。

俄羅斯新造戰艦都係d護衛艦級別,大型戰艦只有翻新計劃,唔知係無錢定係欠技術呢

引用:
原帖由 新殲 於 2019-3-8 04:59 PM 發表
射程150公里對40
反導能力。有對無。
反潛。普通對普通
綜合還是不及051c. 
看看現代能不能撥空間上攻陸巡航彈更變自身防空反潛階不是的局面。
沒事不改不舒服不是 ...
我睇utube講,當年造051C係用俄羅斯成熟嘅防完裝備配上中國051比較成熟嘅艦體,由於當年中國海上防空力薄弱,而052C又剛測試中,局住造兩艘051c頂住檔先

引用:
原帖由 head2010 於 2019-3-8 06:13 PM 發表

我睇utube講,當年造051C係用俄羅斯成熟嘅防完裝備配上中國051比較成熟嘅艦體,由於當年中國海上防空力薄弱,而052C又剛測試中,局住造兩艘051c頂住檔先 ...
同埋咁巧買多左兩套海基s300.夾硬塞得落就整左兩架。
兩套施基利做左52b。

現代級
戰鬥力卻絕不現代
晒錢改良意義不大

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2019-3-8 20:47 發表
現代級
戰鬥力卻絕不現代
晒錢改良意義不大
956E 重有廿幾年壽命,替換戰系已由其他平台驗證,係相對便宜成熟科技

海軍更講求編隊配套, 而並非搵艘大一點的船, 去改一改充數量.... 海軍同其他軍種唔一樣的地方, 就是傳統性好強, 而且艦艇唔係幾個人就可以開的大傢伙. 如果在主力艦隊用慣外貿貨, 今後多數會繼續外購充任海軍主力. 但是當能力製造大型主力艦後, 用自製的會形成獨立承繼傳統化.

引用:
原帖由 新殲 於 2019-3-8 08:20 PM 發表

同埋咁巧買多左兩套海基s300.夾硬塞得落就整左兩架。
兩套施基利做左52b。
其實睇返十幾年前,中國海軍嘅水面戰艦都真係好弱雞吓。

引用:
原帖由 新殲 於 2019-3-8 16:59 發表
射程150公里對40
反導能力。有對無。
反潛。普通對普通
綜合還是不及051c.
沒事不改不舒服不是 ...
S-300FM 本來係俾基洛級用,956 型防空次一等

956 用六部 MR-90 導控 12 枚飛彈,不過 M22 發射臂限制射速發揮唔曬火力通道

956E 換 HHQ-16 彈倉、火控減 1/3,但係反應更快、可以用 Y-8 反潛,重追加一座 HHQ-10 應付近距機遇目標

引用:
原帖由 head2010 於 2019-3-8 10:48 PM 發表

其實睇返十幾年前,中國海軍嘅水面戰艦都真係好弱雞吓。
所以日本仔當年(部署F15J之後)話一日消滅中國海軍,兩日消滅中國空軍

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2019-3-9 10:27 AM 發表

所以日本仔當年(部署F15J之後)話一日消滅中國海軍,兩日消滅中國空軍
中國係當年波斯灣戰爭
發覺當代戰爭已經高度科技化
先進美軍的裝備,上戰場就如打機一樣
伊拉人軍人數多,但好快潰敗

當時中國才驚醒
要進行軍事現代化

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2019-3-9 10:27 AM 發表

我都記得日本當年係講過呢句嘢,但宜家F15J都未必夠中國嘅殲11打

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]