• 瀏覽: 63,756
  • 回覆: 596
+6

沙田大圍去年11月發生的兇殺及刑毀案,一間車房疑與人結怨,遭多人上門扑爆車房內一架「辣跑」的擋風玻璃,其中一人逃走時遭車房東主等3人制服,期間對方曾表示「抖唔到氣」,最終不治。車房東主等3人事後被控一項誤殺罪,案件今(8日)在沙田法院再提訊時,控方向法庭透露,取得死者的驗屍報告後決定對3人撤控,3名被告當庭釋放。

涉案3名被告依次是陳穗豪(40歲,車房東主)、陳宗達(32歲,車房東主)和鄭智斌(29歲,汽車維修工人)。控罪指他們於去年11月16日,在大圍成運路非法殺死男子何善恆(42歲)。

撤控,3名被告當庭釋放。
人命何價

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190308/bkn-20190308115753096-0308_00822_001.html

引用:
原帖由 A1000 於 2019-3-8 01:10 PM 發表

沙田大圍去年11月發生的兇殺及刑毀案,一間車房疑與人結怨,遭多人上門扑爆車房內一架「辣跑」的擋風玻璃,其中一人逃走時遭車房東主等3人制服,期間對方曾表示「抖唔到氣」,最終不治。車房東主等3人事後被控一項誤殺罪,案件今(8日)在沙田法院再提訊時,控方向法庭透露,取得死者的驗屍報告後決定對3人撤控,3名被告當庭釋放。

涉案3名被告依次是陳穗豪(40歲,車房東主)、陳宗達(32歲,車房東 ...
先獠者賤, 合法自衞還擊

有無得再告返嚴重傷人?

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2019-3-8 13:12 發表
咁都得?

引用:
原帖由 fifa20 於 2019-3-8 13:13 發表
有無得再告返嚴重傷人?
只好問律政司。

無言。

引用:
原帖由 fifa20 於 2019-3-8 01:13 PM 發表
有無得再告返嚴重傷人?
唔會

死於自然??

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2019-3-8 01:12 PM 發表
人扑車,你扑人

引用:
原帖由 A1000 於 2019-3-8 01:10 PM 發表

涉案3名被告依次是陳穗豪(40歲,車房東主)、陳宗達(32歲,車房東 ...
不如睇左驗C報告先

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-3-8 13:17 發表
死於自然??
一定唔係囉 !

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-3-8 13:18 發表

人扑車,你扑人
呢個就入題了。

引用:
原帖由 A1000 於 2019-3-8 01:23 PM 發表

一定唔係囉 !
唔係自然,即係人為啦,唔駛追究??

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]