• 瀏覽: 534
  • 回覆: 11
【本報訊】菲傭受僱照顧中風癱瘓臥床的60歲男子,一天她拿膠凳仔打男子右手,將其沾有糞便的手推到他面前,又拍打大腿和扯其陰莖,被控非禮和襲擊罪。她昨在東區法院獲裁定非禮罪不成立,但襲擊罪成。...

【本報訊】菲傭受僱照顧中風癱瘓臥床的60歲男子,一天她拿膠凳仔打男子右手,將其沾有糞便的手推到他面前,又拍打大腿和扯其陰莖,被控非禮和襲擊罪。她昨在東區法院獲裁定非禮罪不成立,但襲擊罪成。

官稱教人心痛

裁判官指,事主身體狀況不是他的錯,被告工作是照顧他,疲累或挫敗感皆不是施襲藉口,正常人不會贊同襲擊無法自理的人,事主甚至無能力表達心聲,教人心痛,菲傭須為不人道行為入獄四個月。被告Ivy Bongalonta Rebustillo去年6月30日在北角青雲大廈襲擊事主X,X的妻子翻看客廳閉路電視揭發。案發時被告受僱兩個多月,主力照顧X,X左邊身癱瘓,無法說話,去年8月已逝。據X妻供稱,X不時伸手入尿片摸糞便,她和被告有時會輕拍X的手制止。被告辯稱涉案動作只是提醒X不要摸糞,無意傷害X,惟暫委裁判官馬秀雯不信。裁判官指被告職責包括清潔事主私處,看不出她拉扯陰莖有猥褻意圖,但拉扯幅度過大,加上連串動作,構成襲擊。案件編號:ESCC1579/18■記者勞東來

咩料 咁大怨氣 又打下體又玩屎 痴鬼線 囧

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20190308/20628431

水貨客推喼阻街就咁惡; 
菲印霸晒成條天橋又無事... 
媒體倒乜野入佢地個腦,
佢地個腦就接乜野... 
奴性之強, 無人能及~ 

引用:
原帖由 refugee 於 2019-3-8 09:19 AM 發表

港人就係要俾錢請幾十萬外人返黎長駐搞迫搞亂香港
搶左鐘點飯碗; 假期又霸晒天橋公園 M 記...
不過, 港人特別包容佢地...
真係唔知點解...
或者, 真係唔關媒體事呢~~~

引用:
原帖由 ibm1 於 2019-3-8 09:18 AM 發表
水貨客推喼阻街就咁惡; 
菲印霸晒成條天橋又無事... 
媒體倒乜野入佢地個腦,
佢地個腦就接乜野... 
奴性之強, 無人能及~ 
星期日旺角條天橋俾賓賓霸哂兩邊,放哂d野食出黎又臭又唔衛生,可憐香港人得返中間一條小路通過

襲擊第一,法律第二

引用:
原帖由 菲律賓凸警 於 2019-3-8 09:24 AM 發表
判4個月太少啦
如果倒轉係僱主,咁就起碼九隻

引用:
原帖由 kei928 於 2019-3-8 09:29 AM 發表

星期日旺角條天橋俾賓賓霸哂兩邊,放哂d野食出黎又臭又唔衛生,可憐香港人得返中間一條小路通過
旺角天橋好似係印印

引用:
原帖由 菲律賓凸警 於 2019-3-8 09:24 AM 發表
判4個月太少啦
南亞人有特權。打死人都係坐一年

引用:
判4個月太少啦
咪係,坐一年都覺少。

引用:
原帖由 montejo 於 2019-3-8 09:55 AM 發表

旺角天橋好似係印印
其實我唔識分