• 瀏覽: 3,413
  • 回覆: 38
+3
難道香港人真的不懂國情?國產科幻電影《流浪地球》在內地勢如破竹,票房大收接近45億元人民幣,不過電影來到香港上映,情況就截然不同,成績不太理想,未有帶來雄壯氣勢。近日,更有報道大字標題指,《流浪地球》疑似抄襲1962年的日本科幻電影《妖星哥拉斯》,最諷刺是不少網民紛紛出來「護航」,聲言不關《流浪地球》事,肯定是日本人坐時光機回去抄襲吧!到底是什麼一回事?兩者又有幾似?

日本人抄襲中國,真係去到好盡!
竟然係幾十年前就知道今天中國嘅強大!

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/電影/302751/流浪地球-疑抄襲1962年日本科幻片-內地相關報道接連被消失

耶穌說:「一粒麥子不落在地裏死了,仍舊是一粒;若是死了,就結出許多子粒來。」
完成符合國情

妖星歌拉屎在那?

真係十足十咁似。又有男又有女。又有大人又有細路。。。。

其實個d 電影都差唔多,係睇演員做得好唔好...不過就唔洗delete 人地d link, 係呢個時代....樣樣都比人講 ga la...大陸唔洗咁小氣...

符合國情

真係日日都有文章講浪浪地球!香港係咪已經冇新聞?

毒果01妓者

引用:
原帖由 royxroy999 於 2019-3-7 12:40 PM 發表
真係日日都有文章講浪浪地球!香港係咪已經冇新聞?
呢頭話無人睇
轉個頭繼續埋頭苦幹搵新聞

引用:
原帖由 kwanhung 於 2019-3-7 07:49 AM 發表
難道香港人真的不懂國情?國產科幻電影《流浪地球》在內地勢如破竹,票房大收接近45億元人民幣,不過電影來到香港上映,情況就截然不同,成績不太理想,未有帶來雄壯氣勢。近日,更有報道大字標題指,《流浪地球》疑似抄襲1962年的日本科幻電影《妖星哥拉斯》,最諷刺是不少網民紛紛出來「護航」,聲言不關《流浪地球》事,肯定是日本人坐時光機回去抄襲吧!到底是什麼一回事?兩者又有幾似?

https://cdn.h ...

我發覺美國太空人個頭盔,竟然同蘇聯的太空人頭盔一樣係圓形,我懷疑美國人抄襲蘇聯。

正垃圾

引用:
原帖由 ray99hk 於 2019-3-7 12:49 PM 發表

我發覺美國太空人個頭盔,竟然同蘇聯的太空人頭盔一樣係圓形,我懷疑美國人抄襲蘇聯。
我發覺中國人要登月,美國人又登月。今日中國人重唔係美國人假扮。

引用:
原帖由 ray99hk 於 2019-3-7 12:49 PM 發表

又係一對眼,又係一個口,一個鼻肯定係抄襲

日本人金翅可恥了,居然坐時光機從 1962 年來到 2019 年,抄襲中國衝破 40 億票房的創新吳京電影:流浪地球?
是咁的,網民 Ping Yip 日前在 Facebook 群組「文人多說話」發帖,甫開始就狠狠地痛罵日本人一頓:「日本人太過份!太卑鄙啦!竟然用高科技『時光機』穿越去 60 年後,抄襲/複製中國最高票房最創新最劃時代既流浪地球」。
嘩_!小記嚇到倒瀉花生滿地,但仍專心聆聽。
樓主續稱:「人地(日本人)再返 60 年前拍套一模一樣既妖星哥拉斯,想早過中國推出 60 年就扮自己原創,仲要我而家睇睇下文原 link 都突然被消失,可能中國大人有大量,俾人抄左就算,唔計較!好彩我先 cap 呢 4 頁全文!」
原來如此!日本人可恥!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]