• 瀏覽: 6,265
  • 回覆: 51
  • 追帖: 1
+14
高鐵雖然快但噪音驚人,中低速磁浮列車主要走市區,所以唔會好似高鐵咁快,但比較靜

引用:
原帖由 head2010 於 2019-3-7 02:06 PM 發表
高鐵雖然快但噪音驚人,中低速磁浮列車主要走市區,所以唔會好似高鐵咁快,但比較靜
搭過十幾次高鐵, 在旺季係超難買到飛的, 平日某些旺線路也比較難買飛, 係某些大站數一下成十條
線道, 當高鐵不停站時的噪音都幾勁下, 尤其係二三部高鐵同時經過時就更是驚人.  上海高速磁浮列車早就過400公里, 坐時見到班鬼佬
好似發現新大陸咁高興, 個個拿部手機出來拍片.
中低速磁浮列車主要走市區呢個真係好的, 四川重慶有條鐵路係行入大廈做站頭, 呢一二年突然成為熱門景點TIM, 睇抖音好多老外台變韓國人特地到, 希望有時間都到當地一遊.

比較起日本子彈火車, 可能日本起鐵路較久, 坐時真係唔夠中國高鐵穏同定. 同過日本舊同事都傾過.

引用:
原帖由 foxchanhk 於 2019-3-7 02:29 PM 發表

搭過十幾次高鐵, 在旺季係超難買到飛的, 平日某些旺線路也比較難買飛, 係某些大站數一下成十條
線道, 當高鐵不停站時的噪音都幾勁下, 尤其係二三部高鐵同時經過時就更是驚人.  上海高速磁浮列車早就過400公里, 坐時見到班鬼佬
好似發現新大陸咁高興, 個個拿部手機出來拍片.
中低速磁浮列車主要走市區呢個真係好的, 四川重慶有條鐵路係行入大廈做站頭, 呢一二年突然成為熱門景點TIM,  ...
我六年前去韶關,我見企對面月台有架高鐵已經減咗速經過,真係好大聲。可能坐係高鐵入面唔覺出面噪

引用:
原帖由 新殲 於 2019-3-7 13:18 發表
其實中國高鐵應改善的還有很多。
唔係剩係速度

比如男女專用車廂都無。仲講咩改善生活空間。
如果系長途臥鋪分開男女就無乜問題。但系短途或者地鐵呢類我系堅決反對,例如日本果D女性專用車廂,其實會變相成為性別歧視。

引用:
原帖由 head2010 於 2019-3-7 02:40 PM 發表

我六年前去韶關,我見企對面月台有架高鐵已經減咗速經過,真係好大聲。可能坐係高鐵入面唔覺出面噪
高鐵入面同埋高鐵到站都唔覺吵

引用:
原帖由 星辰大海 於 2019-3-7 06:24 PM 發表

如果系長途臥鋪分開男女就無乜問題。但系短途或者地鐵呢類我系堅決反對,例如日本果D女性專用車廂,其實會變相成為性別歧視。
各類原因。
其實男女性都必需要專門車箱。
高鐵的發展現時絕對不能自滿。
否則會拖慢進步。甚至退步。
有男女專門車箱係重要的進步。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-3-7 02:47 AM 發表

200公里/小時?  算新科技?  有臉吹? 唔該查下真空管磁浮可以幾快先啦。
唔識野真係會比人笑
只係識極速就唔好出黎獻世啦
中低速磁浮幾公里一個站,你加速到去幾快呀?知唔知中央新幹線係五六十公里一個站架?
仲有中央新幹線斜率上限係 4%, 呢架起碼都有 10%

市區行100都算快了。

引用:
原帖由 新殲 於 2019-3-7 06:59 PM 發表

各類原因。
其實男女性都必需要專門車箱。
高鐵的發展現時絕對不能自滿。
否則會拖慢進步。甚至退步。
有男女專門車箱係重要的進步。
唔會理賤民的 咁樣做會降下使用飽和量 唔抵

引用:
原帖由 head2010 於 2019-3-7 02:06 PM 發表
大把方法降嘈 磁浮唔值

引用:
原帖由 人類仔 於 2019-3-8 08:50 AM 發表

大把方法降嘈 磁浮唔值
對於科技發展等,磁浮未必唔好. 基建既野未必即時反影的.

有D反中傻佬一見大陸野就否定左先。高速磁浮至今仍然成本過高無成本效益,中低速磁浮建設簡單成本低(甚至比地鐵低)又靜,適合城市支線。用法成本唔同,唔係一味要高速。

引用:
原帖由 人類仔 於 2019-3-8 08:48 AM 發表

唔會理賤民的 咁樣做會降下使用飽和量 唔抵
所以要改改那些野蠻人做法。
不然縱有最好技術。
卻有最差措施。會被人睇唔起。

引用:
原帖由 新殲 於 2019-3-8 11:49 AM 發表

所以要改改那些野蠻人做法。
不然縱有最好技術。
卻有最差措施。會被人睇唔起。
政府就是野蠻人 全世界都是這樣的 野蠻強行設定標準數據以管制和量化人類社會行為 所有政府都是行這套的 再嘈就叫城管出黎教育你

成本遠超出回報 虛假的須求 不必要的供給
升級改造 技術研發 安全維護都太大消耗了
假太空坑錢計劃 中共中計自我膨脹自爆中

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]