註冊 登入



打印

80後港女高雄賣港式檸檬炸雞 人妻嫁往台灣:這裏創業不用衝 - 香港經濟日報

本主題由 YanNessIsMe 於 2019-3-6 07:43 PM 移動

80後港女高雄賣港式檸檬炸雞 人妻嫁往台灣:這裏創業不用衝 - 香港經濟日報 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]




近年,移民台灣是不少港人心願,當中尤以物價低的高雄較受歡迎。80後香港女生Miki,一年前嫁給台灣丈夫Ray,婚後即移民台灣高雄。她坦言,移民台灣後的生活質素更高,現時與丈夫在高雄最旺夜市瑞豐夜市,開檔售賣港式檸檬炸雞,日賣逾百份。

Miki與丈夫於澳洲工作假期時認識,婚後移居台灣生活。她在香港曾與友人合伙開設樓上cafe,身兼廚師、咖啡師、飲品沖調、行政等工作,cafe生意爆滿,更開設分店。不過,代價是日日做十多個小時,年中無休,回家倒頭便睡,連見朋友的時間都沒有。

她在香港感到不斷被人追趕的壓力:
在香港,只要你一天不工作,不去想將來,就會被人說廢青,連放個假都像做錯事。我在台灣沒有被要求不停衝衝衝的壓力,得到喘息的空間,可以慢慢想清楚自己到底想做甚麼。
移民高雄後,她下定決心放棄在香港的樓上cafe店,以及這種匆忙的生活,放慢腳步,認真適應在台灣的慢活。

Miki指,香港與台灣兩地的顧客不同,故經營模式也不一樣:
我在香港開Cafe,只要食物外相漂亮,味道OK,就會有人願意花百多元只為了打個卡。但在高雄不同,即使外表好看,但味道普通,都不會有人來買。
雞記香港仔其實已開業兩年,卻非一開始便一帆風順。開業成本包括食材及製作攤車約15萬元台幣(約4萬港元),最初因為選址於不太旺的夜市,最慘淡時的一日,只能賣出8份檸檬雞,不斷蝕錢。

現時攤檔平均每日售出逾百份港式炸雞,以一份炸雞售80台幣(約20港元)來計,一個月營業額最高可達20萬元台幣(約5萬港元),其中食材成半約佔一半。


雖然來到高雄都仍然是手停口停,但Miki認為,在台灣做生意紿終較輕鬆:
在高雄,大家的腳步都放慢,做生意就會輕鬆少少,心態上我不會衝。有時偷懶放假不開舖,都不會很內疚,但在香港一定要賺賺賺,不能放假。


屌妳臭西港女,又想輕鬆又想賺錢,有邊個唔想!

新聞來源連結:
https://topick.hket.com/article/2280151/80%E5%BE%8C%E6%B8%AF%E5%A5%B3%E9%AB%98%E9%9B%84%E8%B3%A3%E6%B8%AF%E5%BC%8F%E6%AA%B8%E6%AA%AC%E7%82%B8%E9%9B%9E%E3%80%80%E4%BA%BA%E5%A6%BB%E5%AB%81%E5%BE%80%E5%8F%B0%E7%81%A3%EF%BC%9A%E9%80%99%E8%A3%8F%E5%89%B5%E6%A5%AD%E4%B8%8D%E7%94%A8%E8%A1%9D

[ 本帖最後由 曹木各 於 2019-3-6 05:50 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

精選樓盤
每月得五萬點生活呀?


5萬營業額 食材佔一半 扣燈油火蠟人工請問仲有幾多落袋........... 大佬五萬仲要係最多


回覆 引用 TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[隱藏]
守到1年先講


唔好學羅黎賤種甘用黑名單啦,口講言論自由,卻限制他人發表意見.

回覆 引用 TOP

經常講呢類一兩口子創業經歷,佢可以僅夠你兩餐。亦不人表你可以享受休閒,呢個檔口,亦要用你一整日「勞力」


人妻樣子眞係正


樣子不錯~嫁台仔都不益港人


引用:
原帖由 樓上消失的手背 於 2019-3-6 06:03 PM 發表

樣子不錯~嫁台仔都不益港人
有樓有高潮,好似係



[隱藏]
好心唔好成日標榜到台灣好似天堂啦!
人工低,黑金政治,
除咗台北市其他地方d人質素低,
仲有一堆數唔晒ge問題,
不過黃色廢廢去晒都好,
對香港最大益處!✌✌✌✌✌



回覆 引用 TOP

有腦既人一睇就知 有問題, 5 萬 7 除8 扣, 有幾多錢賺.


最重要係, 就算D 野再好食, 可能都唔會多幾多生意. 


就當有一半係收入. 2萬5 都唔會令佢地生活有幾好. 




不過香港就係咁, 仲有一班傻仔傻女信曬香港D 毒媒講既野. 



回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-3-6 06:06 PM 發表


有樓有高潮,好似係
我有樓,可惜老婆差佢好多,杯具



回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 全偉老婆係妓女 於 2019-3-6 05:57 PM 發表


五萬係營業額,扣除成本都唔知有無二萬袋
仲未講係咪兩個人一齊做既呢?



提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[隱藏]
去到無競爭力嘅地方創業,當然唔使衝喇!


回覆 引用 TOP

 61 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]




重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。