• 瀏覽: 46,540
  • 回覆: 226
  • 追帖: 1
+6
引用:
原帖由 fb666 於 2019-3-6 12:16 PM 發表
笑看天下:印度製造 淪為笑柄
中國經過四十年的改革開放,已成為世界第二大經濟體,更獲得「世界工廠」的稱號,在外國購物,不少品牌都標示着「made in China」。印度對此大表欣羨,希望成為下一個製造大國,甚至超越中國,為此提出了「make in India」戰略。網民不解:何以不是「made」?有分析指,或許印度政府想對外表明「印度製造」將持續進行,號召外資到印度發展製造業。

印度 ...
大家都喺度估?
我朋友,舊同事既公司都去過印度做,
輸哂
1. 印度人家庭第一,唔會加班
2. 宗教第二,一定唔理你走唔走貨
3. 階級觀念
4. 印度人聰明佔好少數,大部份冇讀過書,唔喺大城市生活過,所以工人好笨
5. 做生意嗰 d 唔讀信用,有合約都冇用,打管司你一定輸,
6. 內陸運輸,物流差到爆,
7. 冇 Supply chain, 
8. Testing lab support 好少
9. 當然係老貪,嚴重過大 6 多多聲

如果工序90%係 automation 就好 d, 
行 labor 你實仆街

講住咁多先

引用:
原帖由 fb666 於 2019-3-6 02:09 PM 發表

宗教狂熱正是印度落後主因!還有嚴重嘅.....階級觀念,
種性制度害人不淺

引用:
原帖由 tktprim 於 2019-3-6 04:17 PM 發表
印度人好聰明
豬都好聰明

嚡,想當曰國產咪都係咁,唔好笑人地啦

印度 同 中國 分別在發展中時無香港協助
當年香港幫中國起幾多學校
幫助中國出口
帶入幾多技術
無香港幫助中國那會快速發展
但現時大陸忘恩負義
禍雖未至 但福已遠離

引用:
原帖由 ngmanwai 於 2019-3-6 05:31 PM 發表
我公司都有幾多野比印度人做,但老實講我自己睇印度人唔係太得。

首先做野好表面,包裝得好好,但遲遲都冇實際野交到出黎。同你講就咩都得,之後就搵好多藉口,而且A字膊,問題永遠出係人地到。

另外普遍比較主觀,永遠都係跟自己個套去做,但其實一早講左唔得。

最後係懶,你唔睇實佢,真係可以唔交野比你,或是但搵d野就交比你就算。 ...
你 H 公司?

引用:
原帖由 全馬二世 於 2019-3-6 05:01 PM 發表

仲係美國國旗嘅生産基地添
但生產中國國旗就錯體

引用:
原帖由 fb666 於 2019-3-6 12:16 PM 發表
笑看天下:印度製造 淪為笑柄
中國經過四十年的改革開放,已成為世界第二大經濟體,更獲得「世界工廠」的稱號,在外國購物,不少品牌都標示着「made in China」。印度對此大表欣羨,希望成為下一個製造大國,甚至超越中國,為此提出了「make in India」戰略。網民不解:何以不是「made」?有分析指,或許印度政府想對外表明「印度製造」將持續進行,號召外資到印度發展製造業。

印度 ...
投資係印度算吧啦!印度人又貪心又懶、又鍾意偷嘢、神大過一切,做做吓嘢又要祈禱、人哋一年要做完嘅嘢佢要10年做完,加上阿差做完嘢你信得過嗎?

引用:
原帖由 tktprim 於 2019-3-6 04:17 PM 發表
印度人好聰明
極少部份聰明,但大部份都係🐷西。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 doggie1668 於 2019-3-6 03:56 PM 發表
made in inda 難啲,或者. Rape in inda 易啲! 強姦大國!

引用:
原帖由 stanley0404 於 2019-3-6 02:55 PM 發表
Made in China 的產品不止是笑柄添!
係囉係囉!肯用果啲仲傻,例如美國佬咁,用到貿赤廁成五千幾億美金,想話佢唔傻都唔得!

引用:
原帖由 stanley0404 於 2019-3-6 02:55 PM 發表
屋企有幾多件MIC嘢,即時處理啦,問清楚埋自己係咪呀!

莫迪得閒請濕婆神上身好過

引用:
點都好過make in 阿差

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]