• 瀏覽: 1,713
  • 回覆: 19
三軍未發糧食先行。糧產亦是綜合軍力之間。
眾多糧食中。捕魚是最易獲得大量糧食。看看由古至今都是網捕魚要搞合聲到茫茫大海出休魚期先得。
就知捕魚幾易大量獲得食物。一艘船唔夠咪兩架船一齊拉張網一網打盡囉。中國有比較多淺海魚。但其實深海魚做長張網或者用多艘船咪一樣得可是河魚有限。海魚捕獲後難以保存。
所以個人便想。古時近海城市何不由政府有效率捕魚。再建築魚道。用風車或畜力加海水入魚道。驅趕活魚到離海不遠城市。減少對米等易儲藏食物依賴。原本耕田的地方和人手可以從事軍事或運輸建築。有較多地方牧軍馬和商業用運輸馬。魚道戰時有需要可以變成城牆。
而軍。商船其實都可以高效捕魚減少糧食依賴。那可節省空間留來裝貨
捕得太多魚都不能儲藏。所以剛好就可以不用浪費工作人時數不過此舉要不時靠岸拾取煮食燃料。
而軍商船最重速度。之前一個貼已經說了。
古代何不用畜力推船。特別是支持大軍可能要用幾倍人數的運糧隊。
那高效運糧船就很重要。而戰船第一亦重視速度。而古時不是風力就是人力划船。而且由於工具不對。划船用不到人身最強的大腿力。只要用個類似磨榖的絞盤。由4隻馬24小時輪流拉動。而傳動到類似水車的水輪推動船身。那全身馬力勝過一大班人用手力划船。

用弓和秦勁弩。鐵手臂弓為例。
弓只用手力。射程及10到20米。
秦宋弩拉絃是用腳撐手拉。
全身力用上。射程一公里。有效400米。

可見只是改變划船由只用手力。變成像磨穀般推已經大大加強推動力。而且不易疲勞。

商船如果可以依賴補魚作為糧食,葡萄牙船隊就不會發展出馬介休了

引用:
原帖由 kingking99 於 2019-3-7 01:04 PM 發表
商船如果可以依賴補魚作為糧食,葡萄牙船隊就不會發展出馬介休了
情形和清人將女孩窄爛腳一樣。
你問點解唔捕魚。邊有得解。
一張深海網夠吃好多天。

大佬呀~你知唔知漁獲連同其他雜物成幾噸重,現代都要機械同摩打先拉得郁,你知唔知1噸有幾重,而且古代嘅船無冰窖等保鮮技,大概返到嚟都腐晒啦~

引用:
原帖由 山邊雀躍的神 於 2019-3-7 03:29 PM 發表
https://youtu.be/0FZ_RPzDRDs

你睇睇片先
這片很久以前看過。
說得不合情理。
求生的東西不搞。
卻一朝到晚浪費食水洗甲板。

一平米淡水即是一噸重。
那條大概是運水船不是船貿

引用:
原帖由 黃昏死神 於 2019-3-7 01:41 PM 發表
大佬呀~你知唔知漁獲連同其他雜物成幾噸重,現代都要機械同摩打先拉得郁,你知唔知1噸有幾重,而且古代嘅船無冰窖等保鮮技,大概返到嚟都腐晒啦~ ...
所以軍船貿易船上唔可以撈太多。
會浪費時間同空間。

民用的話要建類似魚道將過多活魚驅趕至附近城市。優點是節省米糧和負責糧食生產人力。

引用:
原帖由 新殲 於 2019-3-7 04:11 PM 發表

這片很久以前看過。
說得不合情理。
求生的東西不搞。
卻一朝到晚浪費食水洗甲板。

一平米淡水即是一噸重。
那條大概是運水船不是船貿
海洋中鹽分多,如果任由唔埋會侵蝕船身,所以出海基本係早晚洗一次甲板,係到近代有特種鋼加油漆先好少少,但洗甲板已成為訓練部分.
另外捕魚同打獵供應唔穩定,非必要都唔用

樓主[驅趕活魚到離海不遠城市],係米講日本仔驅殺海豚?

古代中國很多湖泊,大把淡水魚食。吾好咁煩。不過中國人主糧是穀物,無飯氣落肚吾得

商船可以用拖鈎。我試過在船行中用手絲釣到 tuner,魚雷咁衝黎追咬 (全程土人安排,中魚交俾我  ....sir...fish...)
鄭和七下西洋,有冇餓親?

引用:
原帖由 新殲 於 2019-3-5 11:10 PM 發表
三軍未發糧食先行。糧產亦是綜合軍力之間。
眾多糧食中。捕魚是最易獲得大量糧食。看看由古至今都是網捕魚要搞合聲到茫茫大海出休魚期先得。
就知捕魚幾易大量獲得食物。一艘船唔夠咪兩架船一齊拉張網一網打盡囉。中國有比較多淺海魚。但其實深海魚做長張網或者用多艘船咪一樣得可是河魚有限。海魚捕獲後難以保存。
所以個人便想。古時近海城市何不由政府有效率捕魚。再建築魚道。用風車或畜力加海水入魚道。驅趕活魚到離 ...
基本上海洋的魚類資源不是平均分佈,而海洋除了淺海區域外其實本質上就是一片荒漠般的存在
所以你去看一下海洋漁場的位置就發現其實都是位於沿海地區,也就是說像橫越大西洋、太平洋等遠洋航海所跑的路線有大部份都是"魚跡稀少"的地區
而且船上人員有限而工作量大所以船員根本沒辦法"抽空"來進行捕魚,特別是探索或是商業船隊都因為成本問題而要把人員數量壓低

引用:
原帖由 山邊雀躍的神 於 2019-3-7 05:30 PM 發表

海洋中鹽分多,如果任由唔埋會侵蝕船身,所以出海基本係早晚洗一次甲板,係到近代有特種鋼加油漆先好少少,但洗甲板已成為訓練部分.
另外捕魚同打獵供應唔穩定,非必要都唔用 ...
除非有沿沿不絕清水補給的路線
否則那來這些清水
相對來說。上岸到荒山拾柴煮魚會不會更容易?

引用:
原帖由 erkc 於 2019-3-7 06:30 PM 發表

基本上海洋的魚類資源不是平均分佈,而海洋除了淺海區域外其實本質上就是一片荒漠般的存在
所以你去看一下海洋漁場的位置就發現其實都是位於沿海地區,也就是說像橫越大西洋、太平洋等遠洋航海所跑的路線有大部份都是"魚跡稀少"的地區
而且船上人員有限而工作量大所以船員根本沒辦法"抽空"來進行捕魚,特別是探索或是商業船隊都因為成本問題而要把人員數量壓低 ...
有說法就是中國沿岸是淺海魚出沒地帶。
其他地方主要是深海魚

引用:
原帖由 6674 於 2019-3-7 06:09 PM 發表
樓主[驅趕活魚到離海不遠城市],係米講日本仔驅殺海豚?

古代中國很多湖泊,大把淡水魚食。吾好咁煩。不過中國人主糧是穀物,無飯氣落肚吾得

商船可以用拖鈎。我試過在船行中用手絲釣到 tuner,魚雷咁衝黎追咬 (全程土人安排,中魚交俾我  ....sir...fish...)
鄭和七下西洋,有冇餓親? ...
如果有魚網捕魚太有效率。
所以淡水魚如果搞大規模供應可能唔係咁掂。
孟子時代已經說要保護細魚。魚才不可勝食。當時中國人口唔多。好多地方未發展。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]