• 瀏覽: 13,528
  • 回覆: 251
  • 追帖: 2
+42
引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-3-5 05:21 PM 發表

就一次咁大把
兩千年來就只經歷三朝曇花一現

養馬係好奢侈,大軍出塞更傷
以前冇汽車火車,有船都好啲
靠馬靠驢,佢地沿途食都食唔少
冇後勤點打仗 ...
1樓都寫。隋朝已經50年唔耕田白食都得。
基本上產能過剩就不如化部分產能養馬。
而補給如果慢吞吞都有跟唔上既可能。
或者行得慢行得耐。咪要食得多。
所以補給隊一樣可以用馬車增加效率

引用:
原帖由 erkc 於 2019-3-5 05:16 PM 發表

沒人說沒有辦法而是所有辦法都無法"根治"問題
本身步兵要用方陣這種密集陣形其實就是要用"集中管理"來解決你說的"軍心"問題

事實上後來出現愈來愈專業化步兵陣形則愈來愈鬆散
拿破崙時期負擔在散兵線進行騷擾作戰的輕步兵在練度上其實是比戰列步兵高很多的,不過因為陣形鬆散所以很易被騎兵收割
而拿破崙本身就有拿方陣對抗過騎兵 ...
古時強兵唔一定合乎國情
出名都有曹丕/司馬昭/劉裕/楊堅/李淵/趙匡胤 你睇
全部都係高官名將出身

想你強就話難,唔想你強易過借火,叫你注楊洲附近出多少少糧晌就得

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-3-5 02:09 PM 發表

食過馬肉未?
牛耕田馬食穀
養馬係好奢侈,平時不事生產嘅大食懶,有需要又唔可以 突然出一大批
係遊牧民族 人口少草原多先可以
其實數量都唔係好多,幾十萬騎兵都只係小說先有
你要運糧草養佢地都難,自已計下一隻馬一日要食幾多糧草,十萬隻要幾多頓一日?當你糧草隊唔洗食

漢朝經文景兩帝耕耘先 有十幾萬戰馬比霍去病衝
之後都冇咁大規模軍事行動

既然步兵唔怕騎兵,(統一後)又以防守為主,自然慳得就慳,冇 ...
所以都系以特種兵出現,最多也是1,2萬。明朝有關寧鐵騎。吳三桂指揮的。曹操也有一支。后來被曹丕廢。

引用:
原帖由 erkc 於 2019-3-5 04:39 PM 發表

步兵也只是一個普通的人類,生存本能不可能完全被拿掉的
也就是說不管你有多好的紀律或是訓練也好不代表你面對騎兵完全不會潰散
甚至像黑斯廷戰役那樣諾曼人就是一直拿騎兵衝鋒來削弱薩克森人的重步兵
而拿破崙戰爭時騎兵衝鋒更是突破步兵陣形的主要手段 ...
騎兵需要有距離先可以做衝擊,騎兵沒錯可以把步兵陣衝亂(只有一次機會),但自己也要死,除非一次過把步兵陣突破,但根本沒可能。騎兵由頭都尾主要都不是用來突擊

唐朝以後無騎兵

引用:
原帖由 新殲 於 2019-3-5 05:41 PM 發表

1樓都寫。隋朝已經50年唔耕田白食都得。
基本上產能過剩就不如化部分產能養馬。
而補給如果慢吞吞都有跟唔上既可能。
或者行得慢行得耐。咪要食得多。
所以補給隊一樣可以用馬車增加效率 ...
都唔止隨朝開國,好多朝代都有過大封收大把糧
就只有漢初重養馬

明朝都有專門養馬戶,不過明朝..... 滿清入關咁順利唔係冇理由

單純護糧食,馬糧同人食唔同,人好似係小米為主(唔肯定),馬應該唔啱食,我估

搵倒個gif, 拍得幾有氣勢

引用:
原帖由 新殲 於 2019-3-5 12:14 PM 發表

你說那些是名將來的。
亦打出很有名的戰役。
不過照帳面數字看。
戰馬速度戰場很有用。
分割圍殲。
簡單說。我一萬騎來由於速度快。碰上你只有百人方陣很快就圍上。就可以量變成質變。減少自身傷亡。你避免方法是盡量把陣設計得面面俱到。或者直接用騎兵去援。

正面沖擊。直接走入敵陣。對方陣營給高速進入很易產生混亂。無法發揮陣營作用。指揮亦困難。無法規管逃兵。

偷截對方糧食 ...
南馬質量不可同東北同河套出的相比 趙宋都引入過河套馬藏馬自己養同繁殖 但環境影響唔可能同北方馬相比

引用:
原帖由 新殲 於 2019-3-5 12:59 PM 發表

主要是捨唔捨得將耕地變成牧馬地。
甚至種作牧馬飼料方便儲藏
你有冇睇宋朝馬政?睇完先評論啦⋯⋯

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2019-3-5 06:15 PM 發表
騎兵需要有距離先可以做衝擊,騎兵沒錯可以把步兵陣衝亂(只有一次機會),但自己也要死,除非一次過把步兵陣突破,但根本沒可能。騎兵由頭都尾主要都不是用來突擊 ...
騎兵本身就有很多類型,重騎兵和輕騎兵就已經是完全不同的兵種
不管那種騎兵也好都是需要空間才能發揮其機動優勢(沒空間的話你機動個屁?)
事實上重騎兵一直都是用來突擊,而且人類歷史自重騎兵出現後的數千年間戰場的主要突破力量就重騎兵

引用:
原帖由 前期灰主角 於 2019-3-5 06:15 PM 發表
唐朝以後無騎兵
明朝三大營的三千營 關寧部隊 清朝八旗兵 不是騎兵是什麼?

引用:
原帖由 chuchioy123 於 2019-3-5 07:04 PM 發表

你有冇睇宋朝馬政?睇完先評論啦⋯⋯
你講既係黃安石變法?

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2019-3-5 06:15 PM 發表

騎兵需要有距離先可以做衝擊,騎兵沒錯可以把步兵陣衝亂(只有一次機會),但自己也要死,除非一次過把步兵陣突破,但根本沒可能。騎兵由頭都尾主要都不是用來突擊 ...
戰場有進有退好正常。
可沖唔止一次

前鋒就係好危險死亡率很高。

漢朝前用戰車因為未發明馬蹬. 衝鋒其間好易惰馬. 到馬蹬發明左. 遊牧民族已經壯大. 牧場盡失

引用:
原帖由 新殲 於 2019-3-5 07:50 PM 發表

戰場有進有退好正常。
可沖唔止一次

前鋒就係好危險死亡率很高。
有風險就有相應回報
破陣 係大功,同 先登/斬將 同級

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]