• 瀏覽: 40,642
  • 回覆: 464
  • 追帖: 2
+23
先前義大利精品D&G,因一則女模特用筷子品嚐義大利傳統美食的廣告,引起大陸網友的不滿,認為該廣告根本是在歧視亞洲人後,又有西班牙服裝品牌「ZARA」將宣傳照中的大陸女模畫成滿臉雀斑,惹怒大陸網友,近日時尚雜誌《VOGUE》美國版,再次引起歧視亞裔的爭議,3日《VOGUE》在IG上PO出一張大陸模特兒高其蓁的照片,由於女模的長相較有特色,與大眾審美觀相差甚遠,讓大批網友認為《VOGUE》是故意選用與「大眾審美觀不同」的模特兒、刻意冒犯亞洲人。
查看相片▲高其蓁有著獨具特色的長相。(圖/翻攝自qizhen_gao IG)
3日《VOGUE》在美國版的IG上,PO出模特兒高其蓁的照片,並在文章中詳細介紹她是位在上海出生,現正就讀於倫敦時裝學院「紡織設計專業」的學生,透露她是午休時間在校園食堂裡被攝影師相中的,還大讚她「有一種獨特的吸引力。」令人意想不到的是,該張照片竟然引起網友的不滿,認為高其蓁有著「塌鼻子」、「寬眼距」,以及「無眉毛」,並不符合普羅大眾審美觀中的美女,質疑《VOGUE》有歧視亞裔之嫌。
查看相片▲該張照片,被網友認為《VOGUE》歧視亞裔。(圖/翻攝自qizhen_gao IG)
照片一PO出後,立刻引發大批網友的熱議,紛紛前往該文章底下留言,有人認為「我不判斷她的Look,這是特別和華麗的。但我真的不明白你們雜誌時尚總是在尋找特別的女孩來代表亞洲或中國?她只是一個有中國背景而不是全中國人的人!」還有人直言:「我不得不懷疑你們的用意!惡意醜化東方形像,種族歧視,鄙視你們。」但也有網友持相反意見,認為「這個女孩有種獨特的美」。
查看相片▲《VOGUE》透露高其蓁是在學校食堂吃飯時,被攝影師相中的。(圖/翻攝自qizhen_gao IG)

今次我信西人眼中冇種族歧視咁都可以做模特兒,證明西方國家機會處處你哋係唔係覺得個模特兒好似綺夢?學嘢啦依D先叫FASHION

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/又歧視-雜誌找中國寬眼塌鼻女模惹議-051003048.html

我都講過架啦

佢地選D醜既人出黎鏡只係為左制造亞洲人醜既印像

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-4 08:28 PM 發表
我都講過架啦

佢地選D醜既人出黎鏡只係為左制造亞洲人醜既印像
班鬼佬最鐘意玩暗示嘲諷

如果老外話唔算歧視,中國應揾外國鴉烏用佢著佢Gucci ,channel, Hermes..........來影生活照,等睇班而家話冇問題的pk咩野反應??

引用:
原帖由 cwilson1 於 2019-3-4 08:29 PM 發表
如果外話唔算歧視,中國應揾外國鴉烏同佢著佢Gucci ,channel, Hermes..........來影生活照,等睇班而家話冇問題的pk咁野反應??
搵D智障鬼妹

引用:
原帖由 戰牛30000 於 2019-3-4 08:31 PM 發表

搵D智障鬼妹
最好肥腫難分,單眼突牙,。。。

人哋鍾意搵乜嘢模特兒人哋有自由,你唔鍾意咪唔好睇囉
等於啲愛國人仕成日話某d香港人唔鍾意做中國人,有本事咪走囉咁…一樣道理
唔鍾意睇咪罷買人哋本雜誌囉

引用:
原帖由 mataihung 於 2019-3-4 08:37 PM 發表
等於啲愛國人仕成日話某d香港人唔鍾意做中國人,有本事咪走囉咁…一樣道理
唔鍾意睇咪罷買人哋本雜誌囉 ...
你覺得條女好睇嗎?

引用:
原帖由 mataihung 於 2019-3-4 08:37 PM 發表
唔鍾意睇咪罷買人哋本雜誌囉 ...
你係唔係覺得佢好正呢?

引用:
原帖由 戰牛30000 於 2019-3-4 08:39 PM 發表

你係唔係覺得佢好正呢?
純種大陸人你話正唔正吖

引用:
原帖由 具陽哥 於 2019-3-4 08:40 PM 發表

人地咁難至有個機會出鏡開工
咪係度搓喎哂啦
靚定醜唔係只由你講
藝術嘅嘢 你識條鐵咩
咁你覺得好唔好睇呢?

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-4 08:42 PM 發表

咁你覺得好唔好睇呢?
佢哋唔敢答

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]