• 瀏覽: 102,384
  • 回覆: 14
  • 追帖: 2
+28
喺條行一百既高速公路開尾板?乜車撞到入去都死9成,呢d情況應該告落尾板條友誤殺!

引用:
原帖由 stephy_fans 於 2019-3-4 11:44 發表
睇評論話貨車落左尾板,甚至連有無死火燈都唔知,100公里快速公路,中線黎,10部有8部都易撞埋去,好驚
咁既速度塊尾板咁放直情成把刀咁,真係乜車撞埋去車頭嗰2件都劏開2份,爭在睇車身高低劏正邊忽!

引用:
原帖由 Michael007189 於 2019-3-4 11:58 發表
貨車狗死咗未? 未死就唔好死住,要受報應最好全身癱瘓,每日只能睜開雙眼懺悔
啱啱新聞話貨車司機死埋…

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2019-3-4 12:06 發表

司機即係車尾箱想落貨果個
似乎係,話捲入車底嗰件

引用:
原帖由 KZL 於 2019-3-4 12:08 發表

睇片唔係,所以話巴士司機判斷力都有問題。
睇多幾張相先知佢呢個位好陰濕,啱啱路口仔2線出變4線,巴士佬沿100慢線行啱啱呢個位要睇左鏡cut左一條線入慢線行Autotoll,真係有可能前面大車遮住左,加上慣性睇鏡預備cut線,一擰頭望前先見死車,真係冇位佢避,不過冇開尾板直撞屎忽未必會死人就真…

PS:朝朝都會喺路仔出大路行西隧,所以大概知巴士會點行

引用:
原帖由 054D 於 2019-3-4 12:23 發表
有架貨車好彩cut得切入路肩,唔係到佢有事
嗰條應該唔係路肩,係路口出黎多左一條左線,架巴士本身就係要cut去嗰條線,所以巴士佬有可能擰緊頭望鏡,冇為意前面有死車仲要開埋尾板,咁就…

個痴線佬停正呢個位開尾板,喺正2條路既merge位,左線私家車要出中快線,右線大車又要cut入慢線,個個一定習慣擰頭望鏡,呢架巴士唔撞過多陣都一定比另一架撞,真係睇下邊個時運低咋…

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2019-3-4 12:53 發表

睇片有放雪榚筒.但個巴士司機好似無咩反應...似訓著左...根本司機疲勞駕駛出事....
個段路原來係行50的....不是100
你就行50!左邊路口70出100,右邊(即係巴士條路)一直100,行多幾百米先要轉50!

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2019-3-4 13:05 發表
撞個位仲係100架

引用:
原帖由 水底浪漫的牛 於 2019-3-4 13:14 發表

中重型不論咩速限行70,地下大大隻字50,已經要收定油啦唔通去到先踩brake咩。
佢慢過部的士咁多,真係話佢行緊70都比多佢!撞埋去一架滿貨停死貨車仲要開埋尾板既,隨時行30個司機都一樣死!塊尾板成把刀咁,只係唔同車種劏唔同部位死咁解!

引用:
原帖由 tamadabi 於 2019-3-4 13:39 發表

睇的士車cam緊係睇到啦
正面係完全望唔到個板

老實講將心比己,前面架貨車剛剛扭開,巴士佬睇到既係:

點解地下有兩舊野;
有人跌咗貨?;
要唔要避?;
咁細唔影響,唔洗避;
前面架車好似停咗響度?;
明明左二線點解會停響度?;
點解無打死火燈?;
點解好似望到入架貨車?;
個尾版呢?;

仆街喇! ...
你講漏左「以上對白係一兩秒內發生」!

引用:
原帖由 marcominnie 於 2019-3-4 16:08 發表

唔識扭軚
扭?咁既速度一扭成架車即反,到時可能成架巴士d乘客死哂都似

引用:
原帖由 marcominnie 於 2019-3-4 16:14 發表

又話有殺車嘅
踩brake直撞唔會反,乘客最多撞傷下,司機亦未必會死,但係點諗到個天才會開左尾板,結果家下保得住乘客條命但不能自保

引用:
原帖由 kenluk0206 於 2019-3-4 19:14 發表

甘請問應該點做?
乜7都唔駛做住,報警著死火燈企喺路邊等就得!差佬或者隧道職員出黎會教你點做,就算真係要落貨過車先拖,差佬都會叫多幾架鐵馬黎幫你封住d車比你搬,一切都應該以安全為上

引用:
原帖由 jack_cheung 於 2019-3-4 23:06 發表

唔係差佬,係黑警
哦,你呢世都咪報警,報親正契弟!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]