• 瀏覽: 2,603
  • 回覆: 35
  • 追帖: 1
【明報專訊】政府本月底將就「明日大嶼」首階段填海1000公頃的前期研究向立法會申請撥款。發展局長黃偉綸期望,2025年可啟動「明日大嶼」工程開始填海,預料首批填海土地可望在2028年建成,屆時當局將採取「交通基建先行」的發展模式,同步展開建造道路、鐵路等基建工程,估計2032年起會有首批居民入住,並相信會同步建成公路,至於鐵路則預料待入伙後兩三年即2034年或以後才能提供。

其實,你真係咁有信心可以2032年入伙?高鐵,港珠澳大橋,沙中線,全部都有超支情況出現,愈揭愈多安全問題,明日大嶼唔單只要填海,仲要起大橋連接,再要大量起樓。2032年?咪玩啦!

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20190304/s00002/1551637531066/明日大嶼料2032入伙-公路同步建成-黃偉綸-鐵路配套需遲兩三年

引用:
原帖由 習總膽囊 於 2019-3-4 09:20 AM 發表

又係1堆呃9人既數字
當年起赤鱲角機場班盲反傻仔都係咁講,
到今日唔夠用要起三跑時,
嗰班傻仔消失了...

要求高速鐵路,現有線路太慢

第一批入去都係開荒牛,真係住得應該剛好2047。

希望能避免天水圍嘅過失

引用:
原帖由 習總膽囊 於 2019-3-4 09:28 AM 發表

當年邊個話起機場先?有無超支??有無延期啟用???
我唔知啊... 淨係知當年俾人串新機場無人用...
點知而家唔夠用...
班傻仔又面皮厚,
自己年年搭飛機當自己無講過...
真係笑 L 死~~~

引用:
原帖由 習總膽囊 於 2019-3-4 10:05 AM 發表

咪係囉,啲白痴唔了解事件背景就走去笑9人地,人地就費事同啲白痴計咋
係囉... 明明機場唔夠用仲厚面皮話唔 L 起;
明明個個住劏房話唔 L 駛發展土地....
啲白痴仔真係乜 9 白痴野都講得出...
淨 L 係識大大隻紅字寫白痴野有 L 用咩???

引用:
原帖由 習總膽囊 於 2019-3-4 10:15 AM 發表

咪係囉,啲X街最能鐘意東拉西扯,轉移視線,你鐘意點講咪點講囉,呃唔到人既
D X街仲係咁鐘意用大大隻紅字喎...
真係有無用個死人腦諗野呀....
係人都知正常人用正常 SIZE 正常顏色字...
只有一 D X 街仔平時會用大紅字嘛...
一個三歲小朋友都鐘意用大紅字...
但一到四歲... 佢地都知道咁樣好 L 白痴無再咁做了~

引用:
原帖由 習總膽囊 於 2019-3-4 11:19 AM 發表

鬧到無野好鬧發爛渣,正白痴仔
真搞笑...
數字你又話呃 9 人,
舉機場歷史你又話東拉西扯...
9 UP 又大大隻紅字 D 白痴野你又覺得無問題...

我正正就係舉出個事例,
如果當時聽你呢種大大隻紅字O既白痴仔講,
今日 D 人要搭飛機就 X 街喇...

而你, 你睇下你自己評論 UP 個乜 9 野?
乜 L 都無呀 L 樣....
淨係識得大大隻紅字囉 X 街仔~~~

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]